Denuncia un policia nacional per haver-li arrencat un tros d’orella l’1-O

Els advocats d’Irídia alerten d’un increment de casos per vulneracions de drets fonamentals el 2018

Captura de pantalla d'un vídeo gravat per un ciutadà que va captar el moment que l'agent hauria agafat de l'orella dreta el denunciant
Montse Riart
19/04/2018
3 min
15
Regala aquest article

BarcelonaL’1 d’octubre del 2017 un votant de 67 anys que era a l’Escola Prosperitat de Barcelona va acabar arrossegat a l’exterior del centre per un agent de la Policia Nacional que l’hauria agafat pel coll de la camisa i una orella, i l’hi va acabar arrencant una part. L’hi van haver de recosir amb quatre punts. És un dels dotze casos que el Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia ha portat al jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona que investiga les càrregues policials de l’1-O.

En la seva querella, a la qual ha tingut accés l’ARA, el votant explica que era al pati de l’escola amb un centenar de persones més quan van arribar entre 7 i 8 furgonetes de la Policia Nacional. Un noi que era al seu costat va preguntar a un agent per què hi entraven. “Tenim una ordre judicial, hem d’entrar”, van respondre. No van tenir temps de llegir-la. Els policies “van començar a entrar violentament i van utilitzar la força de manera indiscriminada” contra els votants, segons la querella, “sense cap indicació prèvia”. A ell el van agafar pel coll de la camisa i l’orella dreta, el van fer caure a terra i el van “tirar a la calçada”, fora de l’escola. Una dona el va ajudar a aixecar-se i li va dir “que tenia l’orella sagnant”. La querella destaca que a les imatges enregistrades per un ciutadà sobre la presumpta agressió -que ja estan en mans del jutge-“es poden sentir els crits i plors d’angoixa” de les persones que hi havia a l’escola.

Falta de col·laboració

El denunciant va aconseguir fotografiar el número d’identificació que portava a l’esquena el policia que l’hauria lesionat. No tots els denunciants que van portar les seves lesions al jutjat d’instrucció disposen d’aquesta mena de proves i alguns dels més de 200 casos que tenia damunt la taula el jutge s’han hagut d’arxivar, segons van explicar ahir els advocats d’Irídia durant la presentació del segon informe sobre violència institucional del 2017, molt centrat en els fets de l’1-O. “Exigim que la policia col·labori en la investigació”, va demanar l’advocat Andrés García Berrio, que va explicar que de moment el cos no ha facilitat la identificació dels policies implicats en les càrregues. “La fiscalia també ha sigut zero proactiva”, va afegir l’advocada Anaïs Franquesa, que recordava que el ministeri públic “està obligat a protegir l’interès general”.

Irídia també porta el cas de Raquel Figa, una votant que va ser arrossegada escales avall a l’IES Pau Claris de Barcelona. “Un agent em va aixecar de terra, em va empènyer i vaig acabar caient sobre un altre”, va explicar ahir durant la presentació de l’informe. Més enllà del dolor, assegura que en mig any no s’ha “tret de sobre l’angoixa” del moment. L’informe assegura que les actuacions de la Policia Nacional durant l’1-O buscaven “generar el pànic” entre els votants. En tots els casos, Irídia ha denunciat els agents per delictes de lesions i contra la integritat moral.

En la presentació de l’informe, García Berrio es va mostrar preocupat per “l’augment de les situacions de vulneracions de drets” aquest 2018. En els tres primers mesos de l’any ja han atès 80 casos, la majoria per vulneració del dret de reunió i manifestació. A banda dels casos de l’1-O, el 2017 Irídia ha assumit la defensa de 23 processos més, entre els quals presumptes situacions d’abusos policials i de funcionaris al carrer, al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca i a les presons catalanes, la majoria dels quals continuen en investigació o pendents de sentència.

Acusació d’odi

Un altre dels fets que preocupa Irídia és la utilització del delicte d’odi. Ahir es va fer públic que la fiscalia de Girona investiga l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater (CUP), per odi contra “la nació espanyola i el cos de la Guàrdia Civil”. Just després de la celebració de l’1-O, Sabater va denunciar als mitjans de comunicació una punxada massiva de rodes de cotxe. La matinada del 3 al 4 d’octubre van aparèixer punxades les rodes de 163 vehicles aparcats a la via pública a Verges, a més d’una quinzena a Sarrià de Ter i una desena més a Medinyà. Arran d’això, Sabater va afirmar: “De dia van uniformats i de nit descontrolats”.

stats