Barceloneta: menys queixes, el mateix problema
Gala Pin, regidora de Ciutat Vella, admet que aquest estiu no s’han pogut fer “grans canvis” al barri
BarcelonaVestits amb les tradicionals samarretes grogues, els veïns de la Barceloneta es van fer sentir amb una gran xiulada durant el pregó de la Mercè d’enguany, el primer d’Ada Colau al capdavant de l’Ajuntament. Una vegada més, van reivindicar l’abolició dels pisos turístics, que, asseguren, alteren la convivència del barri. La revolta de la Barceloneta va començar l’estiu de fa un any quan el llavors alcalde, Xavier Trias, es va convertir en l’epicentre de totes les crítiques. Aquest estiu la situació “ha millorat”, però “el conflicte segueix enquistat”. Així ho considera el portaveu de La Barceloneta Diu Prou, Sergio Arnás, que afegeix que el problema dels pisos turístics il·legals “ha disminuït”, però que “l’incivisme continua”.
Arnás reconeix que gràcies al setge contra els apartaments il·legals -que va iniciar Trias i ha continuat Colau- s’ha reduït considerablement la problemàtica. Ara bé, considera que els problemes de convivència no han millorat perquè els protocols de la Guàrdia Urbana han sigut “molt escassos”. “Cal que el règim sancionador sigui més eficient perquè l’incivisme es redueixi de debò”, apunta.Per la seva banda, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin -que s’autodefineix com a filla adoptiva de la Barceloneta popular-, admet que “no es pot dir que hi ha hagut grans canvis aquest estiu” al barri. “Ja vam dir abans d’arribar al govern que amb pocs mesos no es resoldria el problema. Veníem d’un model fora de control i això implica molta feina”, expressa Pin. A més, la regidora expressa que hi ha hagut un empitjorament a l’espai públic per la presència dels vehicles elèctrics a les voreres. “La valoració que fem d’aquest estiu és positiva pel poc temps que hem tingut. Ara bé, seria irresponsable fer una valoració triomfalista”, afegeix.
El 23 de setembre -el dia abans de la festa de la Mercè-, Colau es va reunir per primera vegada amb els veïns de la Barceloneta. L’alcaldessa els va informar dels avenços duts a terme aquest estiu: 3.600 inspeccions en pisos turístics, dels quals se n’havien localitzat 46 d’il·legals.
Colau: “Queda molta feina per fer”
Durant la trobada, l’alcaldessa va reconèixer que encara “hi ha molta feina per fer” i va explicar als veïns que abans del mes de novembre els pisos turístics legals tindran una placa metàl·lica a la porta amb el número de llicència. També hi haurà un telèfon de línia oberta 24 hores perquè els veïns puguin trucar-hi per denunciar les molèsties. Segons apunta Arnás, la reunió va marcar un punt d’inflexió en la relació amb el govern de Barcelona en Comú: “Amb l’arribada de l’executiu de Colau vam tenir una desil·lusió inicial. Estàvem decebuts amb les seves actuacions. Ara, després de la trobada amb l’alcaldessa, tornem a anar-hi de bracet”, apunta el portaveu de La Barceloneta Diu Prou.
Prèviament, a principis d’agost, el govern d’Ada Colau va presentar un pla de xoc per intentar reduir els problemes de convivència a la Barceloneta. Una de les mesures és oferir als propietaris que han sigut sancionats per tenir un pis turístic il·legal la possibilitat de cedir durant tres anys l’habitatge en lloguer social a canvi de condonar-los part de la multa. El pla també incloïa una campanya de comunicació per buscar la complicitat dels turistes per localitzar més pisos il·legals i poder engegar expedients sancionadors. I, a nivell de ciutat, també es van començar a enviar requeriments a webs com Airbnb perquè facilitessin les dades dels pisos que es publiciten a les seves pàgines.
Les protestes, “necessàries”
Pel que fa a les mobilitzacions veïnals, la regidora de Ciutat Vella considera que són “necessàries”. “La idea que els veïns protesten perquè tenen una mala relació amb el govern és equivocada”, considera. La regidora creu que hi ha hagut “un canvi de paradigma” i que és necessari que els veïns fiscalitzin l’acció de govern. “Si no estiguessin preocupats pel que passa al seu barri hauríem perdut una part molt important”, expressa.
BComú publica 50.000 diaris per explicar els 100 dies de govern
“Ja hem fet coses que abans semblaven impossibles”. És la primera frase del diari que ha editat Barcelona en Comú per explicar a la ciutadania com creu que han sigut els seus cent primers dies de govern. En total, ahir en van distribuir 50.000 exemplars, que han tingut un cost -inclòs l’IVA i el transport- de 1.523 euros. Aquesta publicació se suma, també, a la difusió d’un vídeo de balanç de l’arribada al consistori en què es parla d’una ciutat que té “els polítics a l’ajuntament i al carrer” i es repassen accions del govern com les primeres multes als bancs -convidant l’espectador a imaginar una ciutat on “no hi ha cases sense gent i gent sense casa”-, entre d’altres. Al diari, Colau repassa les primeres decisions que ha pres el seu govern.