La Zona Franca denuncia finalment els legionaris per desnonar-los

Comença el procés judicial que podrà ordenar-ne l’expulsió a la força

Legionaris als terrenys de les antigues casernes de Sant Andreu

BarcelonaFeia un mes i mig que s’havia acabat el termini que el Consorci de la Zona Franca (CZF) havia donat a la Germandat dels Antics Cavallers Legionaris de Barcelona perquè deixessin les casernes de Sant Andreu. Es va posar el 10 de febrer com a data límit, però els legionaris han continuat ocupant l’espai. Finalment, segons ha pogut saber l’ARA, el CZF ha decidit denunciar-los i començar el procés judicial per desnonar-los. Per tant, a partir d’ara el desallotjament ja depèn de la justícia: el jutjat on vagi la denúncia serà el que podrà ordenar l’expulsió a la força dels legionaris amb la intervenció, si cal, dels Mossos d’Esquadra.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El CZF és format per l’Ajuntament de Barcelona i el govern espanyol, però qui realment té el control de la institució és el delegat especial que nomena l’Estat. L’any 2013, durant el govern del PP, l’Estat va cedir a tres entitats de legionaris un terreny de 5.000 metres quadrats a Sant Andreu. "Els legionaris no ens paguen cap renda, però ens mantenen el terreny i tenen el compromís d'entregar-nos-el quan calgui", va defensar el 2016 l’aleshores delegat del CZF, Jordi Cornet, quan el consistori va mostrar el rebuig per la polèmica cessió. Les associacions de Sant Andreu, el districte i el mateix Ajuntament s’han oposat sempre a la presència dels legionaris a l'espai, que ha servit de lloc de trobada per a entitats d’extrema dreta.

L’any 2019 el CZF, amb el socialista Pere Navarro com a delegat, va demanar a les tres entitats de legionaris que se n'anessin i els va oferir una indemnització. Dues de les associacions van acceptar 9.500 euros, però la tercera, a qui oferien fins a 12.500 euros, volia més diners perquè al·legava que hi havia fet una inversió de 18.000 euros. Tot i la falta d’acord, van passar els anys i no va ser fins al gener que el CZF va llançar un ultimàtum i va donar quinze dies als legionaris per marxar-ne. Si el 10 de febrer no havien acceptat els 12.500 euros ni havien abandonat l’espai, demanaria a la justícia el desnonament forçat. Els legionaris van tornar a rebutjar la indemnització i s’han mantingut als 5.000 metres quadrats que ara ocupen sense permís.

Terrenys per a habitatge i equipaments

Com que el cas ha acabat a la justícia, el calendari del desnonament el marcarà el jutjat que porti la denúncia del CZF. Un procés que no acostuma a ser ràpid i que farà que el desallotjament encara trigui a arribar. Els terrenys que ocupen els legionaris són propietat del CZF, que els va cedir a l’Ajuntament perquè els traspassés a l’administrador estatal d’infraestructures Adif. Segons la previsió, Adif hi aixecarà habitatges privats i equipaments públics que encara s’han de concretar. Tota aquesta zona, gairebé al límit de la ciutat de Barcelona, està en transformació.

stats