Barcelona

Victòria veïnal sobre l'Ajuntament: la justícia tomba els pisos de luxe en un jardí de Sarrià

El consistori no recorrerà la sentència i s'aboca a una negociació amb la propietat

BarcelonaRevés judicial a l'Ajuntament de Barcelona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat la raó als veïns de Sarrià i ha anul·lat el planejament municipal aprovat el 2020 que permetia construir pisos de luxe al jardí de la masia de Can Raventós. Tot i que la sentència encara es pot recórrer, els veïns celebren la seva victòria com a "definitiva". "Som petits David que hem aconseguit derrotar Goliat", celebra Natàlia Botinas, de la plataforma Defensem Can Raventós.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Can Raventós és una masia construïda el 1848 i que està inclosa en el catàleg de patrimoni protegit de la ciutat amb un nivell C. El projecte en marxa preveia construir-hi fins a 59 pisos mantenint la masia i aixecant dos nous edificis al jardí. Es tracta d'un projecte impulsat per la promotora BeCorp, que ja havia començat les obres i que ja anunciava uns habitatges amb més de 1.100 metres d'espais comuns –part de l'actual jardí– o un gimnàs i un coworking.

Cargando
No hay anuncios

En la seva sentència, el tribunal considera que el projecte "infringeix" de forma "inqüestionable" el Pla General Metropolità de Protecció de Patrimoni, ja que no respecta l'obligació de deixar un espai lliure de 10 metres al voltant de la masia tot i ser un element protegit. Per això, anul·la el pla especial i condemna l'Ajuntament i la propietat a fer-se càrrec dels costos del judici.

Ara els veïns exigeixen a l'Ajuntament –amb qui aspiren a reunir-se aviat– que no "destini ni un euro públic més" a recórrer la sentència i que obri un procés de negociació amb la propietat per buscar una solució a l'atzucac. En aquest sentit, la plataforma Defensem Can Raventós ha tornat a posar sobre la taula una proposta que ja s'havia defensat en el passat i que implicaria fer una permuta d'espais perquè els pisos s'aixequessin en un altre lloc de la ciutat i que el jardí quedés obert al barri i la casa, recuperada com a equipament. "Fins ara ens deien que tot era legal. Ara l'Ajuntament té a la mà una eina per poder fer entendre a la propietat que no és legal i que cal trobar una solució", defensa Botinas.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de l'Ajuntament confirmen que no presentaran recurs contra la sentència. Les mateixes fonts interpreten que, un cop ha decaigut el planejament urbanístic que feia possible la construcció dels pisos, ara pertoca a la propietat moure fitxa i definir quin és el seu plantejament a partir d'ara. Eviten, de moment, parlar d'indemnitzacions o qualsevol mena de compensació.

El toc d'atenció d'Antifrau

La sentència del TSJC no és el primer revés que pateix l'Ajuntament de Barcelona a compte de Can Raventós, un projecte urbanístic que es va aprovar en el ple amb els vots a favor de Barcelona en Comú, el PSC, el PP i els regidors de Manuel Valls –que va celebrar efusivament la votació a les seves xarxes– i amb l'únic vot en contra d'Esquerra.

Cargando
No hay anuncios

El passat mes de novembre, l'Oficina Antifrau ja va fer públic un informe sobre el cas en què instava l'Ajuntament a justificar més exhaustivament les decisions que pren en matèria urbanística, així com a revisar els mecanismes per a la detecció de possibles conflictes d'interès, ja que considerava que en el cas de Can Raventós hi ha "conflictes d'interès aparents en responsables municipals que no han estat degudament gestionats". Tanmateix, precisava que "no s'han observat indicis d'influències indegudes en el procediment".

Si es confirma finalment la victòria i es tira enrere la construcció d'aquests pisos, part de la feina serà recuperar el jardí. Les obres ara estaven aturades per possibles restes arqueològiques, però els treballs de demolició a l'interior de la masia ja havien començat i també l'afectació en una part del jardí que s'havia arrencat i que ara caldrà recuperar. No hi tornarà, però, l'enorme pi canari que els veïns van veure talar el passat 16 d'agost i que serà ara ja per sempre el símbol caigut d'una lluita veïnal amb final feliç.