La vela també entra a les escoles

La Diputació de Barcelona, en col·laboració amb la Federació Catalana de Vela, ofereix un bateig de vela als alumnes de 4t d'ESO de la demarcació

3 min
Alumnes del municipi de Sitges al bateig de vela

BarcelonaLa Copa Amèrica es viu a Barcelona i a Catalunya com una oportunitat. Més enllà de la competició, la més important de nàutica a escala mundial, els organitzadors volen que serveixi d'impuls per promocionar el coneixement i la pràctica de l'esport a vela arreu del territori. Amb aquest objectiu, la Diputació de Barcelona ha posat en marxa el programa Bateig de Vela, adreçat als alumnes de quart d'ESO perquè coneguin, en l'àmbit teòric i pràctic, aquesta disciplina esportiva. Aquest dimarts se n'ha fet la presentació a Sitges.

El Bateig de Vela consisteix en una jornada de quatre hores, dues de teòriques i dues de pràctiques en un petit vaixell de vela, perquè els joves alumnes coneguin de primera mà què són i com funcionen aquestes embarcacions. En total, hi participaran uns 10.000 alumnes de les 800 escoles de la demarcació, que ja s'han preinscrit a un programa que vol deixar "un llegat social i esportiu" a propòsit de la Copa Amèrica. "Volem que la vela sigui un esport popular i que, independentment de les capacitats físiques, econòmiques i geogràfiques, pot ser una excusa per fer esport i socialitzar", ha explicat aquest dimarts el regidor d'esports de l'Ajuntament de Barcelona, David Escudé, durant la presentació al Centre d'Estudis del Mar de Sitges.

Alumnes del municipi de Sitges al bateig de vela

Aquest projecte, que té un pressupost de quasi mig milió d'euros, compta amb la col·laboració de la Federació Catalana de Vela i el projecte Aventura Blava, que aporta el personal especialitzat i 12 instal·lacions esportives, propietat dels clubs associats als principals ports barcelonins. Alguns dels alumnes –un total de 4.123, segons detalla la Diputació– ja van fer el bateig entre la primavera i final de curs. La resta, fins a arribar als 10.116 preinscrits, ho faran a la tardor, des de mitjan setembre i fins al desembre. Les comarques costaneres són les que aporten més alumnes al bateig, i la xifra disminueix a mesura que s'avança cap a l'interior. Malgrat tot, hi ha alumnes de totes les comarques barcelonines.

El president de la Federació Catalana de Vela, Josep Maria Isern, ha destacat que la resposta dels joves és "molt bona". "Diuen que és de les millors sortides que han fet amb les seves escoles durant la fase escolar. Si s'expressen així, és que l'èxit és bo", ha afirmat. En aquesta activitat, els estudiants reben primer una formació i posteriorment es dirigeixen al mar per pujar a les embarcacions col·lectives preparades per al programa. Si les condicions meteorològiques i de l'embarcació ho permeten, fins i tot poden agafar el timó del vaixell per dirigir la navegació.

Alumnes del municipi de Sitges al bateig de vela

D'aquesta manera, s'intenta "promoure la pràctica esportiva i la cultura marítima entre els nens i nenes", amb la finalitat "d'augmentar la pràctica d'esports de mar" i que estigui a l'abast de "tothom, independentment de la seva condició física, econòmica i de gènere". Per això, ni la Diputació de Barcelona ni la Federació Catalana de Vela volen quedar-se aquí, i confien que els vincles creats entre les escoles i els clubs permetin que l’activitat continuï en futurs cursos escolars, encara que ja hagi passat la Copa Amèrica. "És important una aliança amb el teixit social per posar en marxa una política pública que promet el retorn social d'aquest gran esdeveniment esportiu no només a Barcelona, sinó a tota la província", ha afirmat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret.

La Copa Amèrica al Museu Marítim de Barcelona

D'altra banda, i en la línia d'acostar la Copa Amèrica a tothom, el Museu Marítim de Barcelona, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ofereix aquest estiu dues exposicions gratuïtes: Competir a mar, que explica la història de les regates en l’àmbit català, i Penèlope, la mar és teva, que s’inspira en el mite del poema èpic l’Odissea, d’Homer. També hi haurà col·loquis i activitats complementàries. Els participants en el Bateig de Vela gaudiran de dues entrades gratuïtes per visitar el museu.

stats