Barcelona

Veïns de la Sagrada Família esclaten contra Colau per les incerteses sobre els enderrocs

Denuncien que l'Ajuntament els havia presentat alternatives que els agradaven però que no convoca les reunions pactades

ARA
i ARA

BarcelonaEl conflicte d'interessos entre la Sagrada Família i els veïns que viuen en blocs amenaçats d'enderroc pel possible creixement del temple cap al carrer Mallorca (i els de la rodalia per l'impacte que això tindria sobre el barri) ve de lluny i es fa més tens a mesura que avancen les obres a la basílica. Els veïns van veure amb esperança els últims moviments de l'Ajuntament, que el febrer passat els va posar sobre la taula tres alteratives que minimitzaven les expropiacions i els va citar a una nova trobada abans de Setmana Santa. El problema és que aquesta reunió no s'ha arribat a produir i sospiten que aquest silenci es pot deure o al context electoral o al fet que el patronat de la Sagrada Família rebutgi totes les propostes. Per això, avui tant l'associació de veïns de la Sagrada Família com l'associació d'afectats per la construcció del temple han esclatat contra el govern municipal.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El vicepresident de l’Associació d'Afectats per la Construcció de la Sagrada Família, Francesc Pla, ha explicat que el problema segueix sent el de sempre: que el patronat del temple “ho vol construir tot” i que això implicaria l’expropiació de més de 3.000 famílies per poder construir la gran escalinata i alliberar una avinguda davant de la façana de la Glòria, al carrer Mallorca. Tot i que encara no hi ha un pla urbanístic aprovat que detalli com quedaran els entorns de la Sagrada Família, els veïns temen que pugui acabar incloent aquests enderrocs i avui han apujat el to per exigir concrecions.

Cargando
No hay anuncios

Avui han denunciat en roda de premsa que el març del 2020 es van reunir amb l'Ajuntament i el temple per explorar alternatives que no impliquin l’enderroc. D’aquella reunió en va sortir un acord de mínims, que era garantir el dret a l’habitatge i també la finalització de les obres del temple, i la voluntat de fer un grup de treball i un calendari que donés forma a aquest acord. La pandèmia, però, ho va aturar tot. I la negociació va quedar en un calaix fins al febrer, quan en una trobada amb representants del consistori l’arquitecte municipal els hauria de traslladar tres propostes de resolució del problema.

Cargando
No hay anuncios

Tres alternatives que agradaven

Els representants veïnals han dit que no podien revelar res de com són aquestes alternatives per un acord de confidencialitat amb l’Ajuntament, però han reconegut que la música els agradava: “Estaven molt treballades i eren respectuoses amb els veïns. Ens van agradar molt”. Sí que han precisat que un dels tres escenaris no implicava cap expropiació i que els altres dos sí que en preveien algunes, però donaven als afectats habitatges de qualitat al barri, com recull l'ACN.

Cargando
No hay anuncios

D’aquella reunió, els veïns en van sortir amb el compromís de treballar aquelles tres propostes i amb la promesa de tornar-se a reunir abans de Setmana Santa per començar a posar fil a l’agulla. I això és el que ara denuncien que no ha passat. “Entenem que és una patata calenta molt difícil de gestionar en una situació preelectoral, però els veïns tenen dret a saber què passarà amb casa seva. Només demanem una reunió per saber què passarà, però no hi ha manera”, ha recalcat el president de l’Associació d’Afectats per la Construcció de la Sagrada Família, Salvador Barroso.

"Jo no vull que em tirin casa meva"

Les associacions han insistit en l’angoixa dels veïns respecte al futur. “A sota de casa meva hi viu una senyora que no es vol reformar la cuina perquè no sap si demà passat li tiraran la casa”, ha exposat Barroso. “I jo tampoc vull que em tirin la casa”, ha completat.

Cargando
No hay anuncios

Del temple, per la seva banda, no n’han sabut res més des d’aquella reunió del febrer del 2020, en què es van comprometre a fer un grup de treball amb els veïns. Fonts de la Sagrada Família asseguren que sempre han acudit a les trobades a les quals els ha convocat l'Ajuntament i que actuaran de la mateixa manera quan hi hagi una data per a la trobada anunciada. Fonts municipals asseguren que està previst convocar una reunió a curt termini i que es buscarà una solució de màxim consens.