Barcelona

Veïns i discoteques fan les paus i culpen l'Ajuntament d'un model d'oci nocturn conflictiu

Entitats de Barcelona signen un "acord històric" per millorar la convivència a la ciutat

BarcelonaConèixer gent nova, anar de concert i ballar fins a l'extenuació són alguns dels molts incentius que ofereix la nit de Barcelona. La ciutat té algunes de les millors discoteques i cocteleries del món i cada any atrau milers de turistes i residents amb ganes de gresca i de passar-ho bé. És evident que els plaers nocturns de la capital catalana són molts i ben diversos, si bé el més elemental de tots, dormir, és el que està més en qüestió. Els veïns i els locals d'oci de la ciutat estan com gat i gos des de fa anys, uns per assegurar el seu descans a les nits i, els altres, la seva activitat econòmica. Aquesta disputa, però, pot haver arribat a un punt final. Aquest dimarts representants de les dues parts han signat "un acord històric" per millorar la convivència i pressionar l'Ajuntament perquè "assumeixi la responsabilitat" i "faci els deures". D'altra banda, s'han compromès a fer de mediadors per aconseguir un model d'oci nocturn que garanteixi a parts iguals el son i el gaudi dels barcelonins.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El document l'han signat la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB), la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (FECALON), l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (ASACC) i el Gremi d'Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província (GEDBP). "Aquí no hi ha enemics ni bàndols. Tots som veïns i tots patim el mateix d'una manera o d'una altra", ha defensat Lluís Torrents, d'ASACC, que ha desgranat algunes de les demandes que fan al govern de Jaume Collboni. Per exemple, les entitats exigeixen incrementar els ajuts per a la insonorització de les cases pròximes a locals d'oci nocturn, aïllar els nous edificis d'acord amb la normativa vigent i fer un estudi sociològic per conèixer millor les necessitats del públic d'aquests locals.

Cargando
No hay anuncios

Això sí, les entitats signants s'han compromès a acompanyar el consistori sempre que aquest compleixi amb els seus requisits. "L'acord ha de ser una taula de mediació, per trobar solucions i tractar els problemes un a un, però cal apel·lar a l'administració perquè faci els deures", ha insistit Torrents. Per als impulsors del pacte, el responsable en primera instància dels problemes entre aquests dos col·lectius és l'Ajuntament, especialment pel fet que és "qui ha donat llicències als locals per desenvolupar la seva activitat". 

"Morir d'èxit"

Les entitats també han constatat la pèrdua de locals d'oci nocturn a Barcelona i a la resta de ciutats de l'àrea metropolitana. Per això, l'acord exigeix que es puguin reubicar llicències en casos excepcionals per evitar la desaparició d'alguns establiments. Ramon Mas, portaveu de GEDBP, ha insistit que els plans d'usos a la ciutat "fan que no es puguin obrir més locals" i que això té com a conseqüència que els ciutadans "no tinguin espais per sortir".

Cargando
No hay anuncios

Per part de Fecalon, Fernando Martínez ha argumentat que Barcelona no pot absorbir tota la demanda d'oci nocturn de la seva àrea metropolitana, especialment si hi ha ciutats com l'Hospitalet que només tenen dues discoteques. "Ens arrisquem a morir d'èxit. No s'estan donant més llicències a la ciutat. Cal una reflexió al voltant del model actual", ha conclòs.