Barcelona

La Sagrada Família: objectiu, acabar-la en 10 anys

La junta constructora del temple "manté la il·lusió" d'acabar el projecte el 2034 i "no renunciarà" a fer l'escalinata

Natàlia Fenollosa
i Natàlia Fenollosa

BarcelonaPer a la Sagrada Família el 2023 ha estat un bon any. I a cop d'ull es nota: veïns i vianants han d'esquivar els centenars de turistes que fan bullir els voltants de la basílica fent-se fotografies, esperant a la cua per entrar o per preguntar el preu de les entrades. També hi ha desenes de grups escolars als quals guies i professors intenten no perdre de vista entre la gentada, i altres turistes, tant si s'aturen com si no, mirant al cel per admirar la imponent obra magna d'Antoni Gaudí. Després de la pausa imposada per la pandèmia, que va fer baixar les xifres d'afluència, ara travessar el temple per fora i per dins torna a ser una cursa d'obstacles. En l'últim any la principal atracció turística de Catalunya ha atret 4,7 milions de visitants, un 22,5% més que el 2022. En xifres absolutes significa que hi ha hagut un milió de persones més visitant el temple, especialment nord-americans, que ja representen el 19% de tots els visitants; un percentatge superior al del 2022, quan només eren el 13,8%.

Cargando
No hay anuncios

En la seva memòria per a l'any 2023, la Junta Constructora de la Sagrada Família ha constatat que, tot i no superar les dades prepandèmiques, l'arribada de visitants internacionals s'ha accelerat: l'any passat el 85% de les entrades les van comprar estrangers. Darrere dels nord-americans hi ha els visitants catalans i espanyols (14,6%), els italians (7%), els coreans (5,6%), els alemanys (4,4%) i els japonesos (2,3%). La Junta ha presentat la memòria de la basílica en un dels pocs espais de l'edifici aïllat del xivarri dels visitants. Encara que les xifres de visitants del 2019 superen les de l'any passat, la Junta s'ha mostrat convençuda que acabaran l'any amb resultats similars, o fins i tot superiors, als registrats abans de la pandèmia.

Només entre el mes de febrer i el març d'enguany ja s'estan registrant més visitants que fa cinc anys. Aquest dimecres per recórrer el passadís principal de l'edifici –inundat per la llum natural que es reflecteix a través dels emblemàtics vitralls– calia fer contínues ziga-zagues per esquivar la multitud. L'altíssima activitat turística del temple s'ha traduït en uns ingressos de més de 120 milions d'euros, dels quals la meitat han anat a sufragar la construcció, segons el president delegat de la Junta Constructora, Esteve Camps. La resta s'han destinat a la gestió i a la disposició de fons propis.

Cargando
No hay anuncios

La Sagrada Família és una parada obligatòria de la Ciutat Comtal i a l'eterna pregunta de quan es podrà veure la Sagrada Família acabada del tot, Camps diu que encara és precipitat fixar una data però que mantenen el desig de culminar el projecte el 2034. “És una il·lusió dir que d'aquí 10 anys la Sagrada Família quedarà acabada, però la realitat és més difícil”, admet. En aquest sentit, però, afirma que no renunciaran a fer l'escalinata de la façana de la Glòria, cosa que obligaria a desallotjar més de 3.000 veïns del carrer Mallorca; un projecte paralitzat que, segons el patronat, només l'Ajuntament de Barcelona té la clau per desencallar.

Cargando
No hay anuncios

No renuncien a l'escalinata

De moment ja s'han culminat les Torres Evangelistes, les figures simbòliques dels narradors de la vida de Jesús conformades per sant Marc, sant Joan, sant Mateu i sant Lluc. Totes elles envolten la Torre de Jesucrist, que està previst que s'obri al públic l'any 2026, coincidint amb el centenari de la mort d'Antoni Gaudí. Els responsables de la Junta Constructora confirmen que el 2025 també s'acabaran les obres de la Capella Assumpta. Camps assegura que ja tenen els permisos per a les obres a curt termini. "La situació econòmica ens dona optimisme per la cursa final de les obres”, afirma.

Cargando
No hay anuncios

El president delegat de la Junta Constructora del temple assegura que, posteriorment, els esforços es dirigiran a la façana de la Glòria i a la seva verticalitat, que són les obres per a les quals en l'actualitat disposen de permisos per a construir. Pel que fa a la polèmica escalinata de la façana de la Glòria, que obligaria a desallotjar més de 3.000 veïns del carrer Mallorca, el patronat insisteix que "no renunciarà" al projecte i que negociarà amb l'administració el que calgui. "Nosaltres som els hereus de Gaudí i complirem la seva voluntat al peu de la lletra", avisa el president. En aquest sentit, Camps subratlla que a la Junta no li pertoca negociar les expropiacions de finques per poder fer l'escalinata fins que no tinguin els permisos de construcció aprovats. En tot cas, diu, s'asseuran amb l'Ajuntament per "negociar" i "arribar a un acord".