Tribunals

El TSJC tomba la taxa de recollida d'escombraries de Barcelona instaurada el 2020

Els jutges donen la raó a Agbar en una sentència que no és ferma

ARA
i ARA

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat la taxa de recollida d'escombraries aprovada per l'Ajuntament de Barcelona el 28 de febrer del 2020, segons ha avançat Tot Barcelona. Des d'aleshores, el tribut es cobrava al rebut de l'aigua. Aigües de Barcelona (Agbar) va recórrer davant del contenciós administratiu de l'alt tribunal català la resolució del govern local, i ara els jutges donen la raó a l'empresa. La sentència, que no és ferma, conclou que l'impost és excessivament genèric i es desconeix amb quin criteri s'ha calculat l'import de cada quota, perquè l'informe tècnic per justificar el cost econòmic de la taxa no és suficient i, per tant, anul·la l'acord del ple.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

En la seva denúncia, Agbar al·legava diversos preceptes de l'acord, però el tribunal n'ha tingut prou amb l'econòmic. En aquest àmbit concret, l'informe que va presentar l'Ajuntament assenyalava unes despeses de 54,2 milions d'euros atenent els costos del 2018 i el 2019, i uns ingressos de 10,6 per les projeccions del 2019 i el 2020. El cost de l'import, seria, doncs, de 43,8 milions, que la taxa repartia en 12 trams de tributació per repartir els contribuents fins a una previsió d'ingressos de 41 milions.

Cargando
No hay anuncios

A ulls dels jutges, però, es tracta d'un informe "excessivament genèric" en què no es justifica el percentatge seleccionat ni "permet entendre en quina categoria serà inclòs el subjecte passiu de la taxa". En definitiva, "es desconeix quin és el criteri seguit per calcular l'import de les quotes corresponents a les diferents categories". Aquest punt, afirma el tribunal, "justifica estimar el recurs contenciós administratiu, sense necessitat d'entrar a analitzar la resta de motius d'impugnació, i declarar la nul·litat de l'ordenança fiscal de referència per no ser ajustada a dret".

Cargando
No hay anuncios

El mes de juliol del 2020 es va començar a cobrar i uns mesos després, el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, es va comprometre a revisar-la per desvincular-la de la factura de l'aigua. L'import oscil·lava entre els 2,25 i els 4,25 euros al mes en la majoria de casos, uns recursos que anaven destinats a millores en la recollida selectiva a la ciutat. El consistori va defensar que la taxa faria créixer el percentatge de reciclatge –estancat en el 38%– i posaria les bases perquè els pròxims anys es pugui individualitzar el rebut: que pagui menys qui més i millor recicli i també qui menys brossa generi.

La taxa de residus va ser aprovada amb els vots del govern municipal (comuns i PSC) i el suport d'ERC, mentre que la resta de l'oposició hi va votar en contra. Al conèixer la notícia, els republicans s'han desmarcat de la taxa i han criticat el govern municipal perquè "justifica de manera insuficient" algunes de les seves mesures, que acaben tombades als tribunals, com és el cas de la multiconsulta o la zona de baixes emissions (ZBE).

Cargando
No hay anuncios

També el grup de Junts ha lamentat en un comunicat "l'enèsim revés judicial a l'executiu de comuns i socialistes que danya la imatge de l'Ajuntament i provoca una inseguretat jurídica permanent" i ha demanat al govern municipal que no recorri la sentència i n'impulsi una altra. Per la seva part, la presidenta del grup de Ciutadans, Luz Guilarte, ha afirmat que "la taxa frau imposada en el rebut de l'aigua als barcelonins ha estat declarada nul·la" i ha avisat que "davant l'abús que suposa el seu cobrament, en la propera comissió d'economia reclamarem la devolució del cobrat".

Cargando
No hay anuncios