Memòria històrica

El TSJC anul·la la retirada de la Medalla d'Or de Barcelona a Martín Villa

El govern municipal anuncia un nou expedient per eliminar l'honor a qui defineix com un "criminal franquista"

BarcelonaEl governador de Barcelona durant el franquisme Rodolfo Martín Villa ja va deixar clar que no tenia cap intenció de retornar a l'Ajuntament de Barcelona la Medalla d'Or que el ple va decidir retirar-li el març del 2017, amb les úniques abstencions del PP i Ciutadans. L'exministre va anar més enllà de no retornar-la i va denunciar la mesura, i ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li ha donat la raó i ha anul·lat la decisió de retirar-li el reconeixement que se li va concedir el 1976. I el govern municipal ja ha anunciat que no té cap intenció de deixar-ho estar i que obrirà un nou expedient per fer efectiva la retirada de l'honor a qui defineix com un "criminal franquista", en paraules del regidor de Drets de la Ciutadania, Marc Serra, que ha assegurat que la resolució que obliga a mantenir la medalla a Martín Villa "ens fa retrocedir 50 anys", fins a les sentències dirigides a "protegir la impunitat dels criminals franquistes".

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La sentència de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa estima el recurs d’apel·lació i considera que, segons el reglament municipal del 2012, la retirada seria possible si s'haguessin produït fets coetanis no coneguts en el moment de l’atorgament, o per actes o manifestacions contràries als motius que van justificar la concessió de la medalla, però apunta que en cap cas es pot fer un "nou judici de valor o de concessió o per raons d’oportunitat", perquè això no queda recollit en el text del reglament, i recorda que el text del 2012 mantenia totes les distincions concedides aplicant el reglament anterior, el de l'any 1950.

Cargando
No hay anuncios

La sentència, que compta amb el vot particular de dos magistrats favorables a l’anul·lació de la medalla, conclou que no hi ha "habilitació legal" per a la retirada i que el consistori "excedeix" el que preveu la seva pròpia regulació. Un veredicte que ha indignat el regidor de Memòria Democràtica de l'Ajuntament, Jordi Rabassa, que ha remarcat que la decisió de concedir la medalla la va prendre un "plenari franquista" perquè encara no hi havia hagut eleccions democràtiques, només dos mesos i mig després de la mort de Franco.

El consistori considera, a més, que sí que hi ha nous fets que porten a repensar el reconeixement concedit, com que Martín Villa fos investigat per un tribunal a l'Argentina com a presumpte responsable de crims contra la humanitat –no el va arribar a processar– o que fa unes setmanes s'autoreconegués responsable de possibles irregularitats en els cossos policials mentre ell estava al govern. "La sentència posa la impunitat franquista per davant de decisions democràtiques", ha afirmat Rabassa, que ha remarcat que Martín Villa va ser "responsable directe dels excessos policials i la repressió franquista".

Cargando
No hay anuncios

La decisió de retirar-li la distinció es va acordar en plenari el març del 2017 i va comptar amb el suport de tots els partits menys el PP i Ciutadans, que es van abstenir. L'exgovernador no hi va estar d'acord i va decidir impugnar la decisió del consistori al jutjat contenciós número 11 de Barcelona, que va desestimar el seu recurs. Però no es va donar per vençut i va interposar un recurs d'apel·lació davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que és el que li ha acabat donant la raó.

Ara l'Ajuntament assegura que arribarà fins on calgui, amb un nou procediment que ara està estudiant, per fer efectiva la retirada de la medalla. Grups com Cs, que es va abstenir en la votació per retirar la medalla, en canvi, s'han posicionat a favor d'acatar la resolució judicial: "La història no s'ha de revisar com es fa constantment des d'aquest Ajuntament", ha defensat el regidor taronja Paco Sierra.