Barcelona

Trias s'acomiada de l'Ajuntament que no va poder tornar a dirigir: "Avui no us diré que us bombin"

Exconseller de Salut i exalcalde, abandona la política municipal amb paraules afables per a tots els seus rivals

4 min
Xavier Trias en el seu comiat de l'Ajuntament

BarcelonaEl maig de l'any passat, Xavier Trias sortia com el clar triomfador de la disputadíssima cursa per l'alcaldia de Barcelona. Ferm defensor del diàleg, però sobretot devot dels resultats electorals, Trias tenia clar que havia de governar: la seva era la candidatura més votada. L'any 2023, amb Junts per Catalunya, podia tornar a l'alcaldia de Barcelona vuit anys després de perdre-la. Però un pacte d'última hora entre el PSC, Barcelona en Comú i el PP li va barrar el pas; un gir de guió que va saldar-se amb Collboni sortint del Saló de Cent amb la vara –tot i que havia promès personalment a Trias no arribar a cap pacte antinatural per arrabassar-li l'alcaldia– i amb un Trias enfadat i decebut exclamant l'ara cèlebre "Si no soc alcalde, que us bombin a tots".

Aquest divendres, tretze mesos després, l’alcalde que no va poder tornar a ser-ho abandona la política municipal a punt de fer 78 anys: "Avui no serà un dia de retrets, avui no us diré que us bombin. He vingut a donar les gràcies", ha dit, fent gala d'afabilitat amb tots els seus rivals, a qui ha dedicat paraules d'agraïment. "Aquí he estat feliç, m'ho he passat bé", ha admès, visiblement emocionat. L'exalcalde ha reconegut que el seu comiat ha arribat tres anys abans del que s'imaginava. "Volíem demostrar que podíem fer política d'una manera diferent, i això no ha estat així", ha lamentat. "No s'ha volgut la nostra col·laboració dins del govern", ha reblat. Amb tot, ha assegurat que "sempre que el necessitin" podran comptar amb ell. 

Les paraules de Trias han estat rebudes amb aplaudiments per la resta dels grups, els quals han alabat la seva honestedat, el seu respecte i la seva afabilitat. "Has actuat com una persona amb valors, principis, bondat, coherència, ètica i voluntat de diàleg", han subratllat des de la seva formació. La primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ha expressat que és el "convergent que més ha cregut en Barcelona", mentre que l'exalcaldessa Ada Colau ha subratllat el seu tracte, tant personal com professional. "Sempre has estat una persona molt ferma en defensar que tots els veïns han de tenir condicions d’igualtat a la nostra ciutat, i en defensar la regularització de les persones migrants", ha dit. "Representes el bo i millor de l'ofici de la política", ha conclòs l'alcalde de la capital, Jaume Collboni.

Trias s'acomiada de l'Ajuntament que no va poder tornar a dirigir: "Avui no us diré que us bombin"

Un adeu posposat

L'exalcalde de Barcelona tenia molt clar que deixaria el consistori barceloní des del moment que l'acord in extremis el va empènyer a l'oposició, un lloc on va ser molts anys i on no volia tornar. "Dependrà de mi decidir quan ho faig, però és lògic que al setembre o a l’octubre marxi", anticipava en una entrevista a Betevé a finals de juny de l'any passat. Escudant-se en el fet que abans volia aclarir quin era l'escenari de govern a la ciutat, l'exalcalde de Barcelona ha anat posposant el seu adeu al consistori fins un any més tard. Aquest divendres ha arribat el dia. "Hi ha gent que em diu que ho allargui, però no. Vull fer la meva vida ja completament normal", explicava el líder de Junts a finals de juny.

Llicenciat en medicina i cirurgia i especialitzat en pediatria, els primers passos de Trias en política van ser dins el món sanitari. Després de treballar al departament de Salut i Seguretat Social de la Generalitat i d'exercir com a director general de l’Institut Català de la Salut (ICS), el 1988 va assumir el càrrec de conseller de Salut fins al 1966. Aquell any Jordi Pujol el va nomenar titular de Presidència, i va passar a treballar-hi estretament.

De la Generalitat va fer el salt al Congrés dels Diputats, on, com a cap de files de CiU, va obtenir 15 escons en les eleccions del 2000. No va ser fins al 2011 —després de dos intents fallits, el 2003 i el 2007— que el líder de Junts a Barcelona va arribar a l’alcaldia de l'Ajuntament, trencant amb una hegemonia socialista de 32 anys. El seu mandat es va allargar fins a l'any 2015, quan va perdre contra Ada Colau, i al llarg d'aquells anys va apostar per les smart cities i va impulsar la reforma de la Diagonal sense tramvia.

Aquest divendres Trias abandona el consistori sense un relleu clar, però també ho fa com el polític més ben valorat pels barcelonins, segons l'última edició del baròmetre municipal. De fet, el líder de Junts a l'Ajuntament és l'únic representant que aconsegueix aprovar, amb una nota de 5,1 sobre 10. 

L'últim ple per l'estiu

L'adeu de Trias ha coincidit amb l'últim ple municipal abans de les vacances d'agost, que ha girat entorn del turisme i la regulació dels lloguers. En aquest sentit, el plenari ha aprovat provisionalment –amb els vots del PSC, Junts, Bcomú i ERC– incrementar al màxim el recàrrec municipal a la taxa turística perquè passi dels 3,25 euros actuals fins als 4 euros. Així mateix, ha acordat –malgrat els vots contraris de PP i Vox– que estudiarà la viabilitat d'un Pla Urbanístic per regular els lloguers de temporada (de fins a 11 mesos). D'altra banda, ha donat el seu vistiplau a la modificació del pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili que limita l'obertura de macrocuines al polígon de la Zona Franca. A l'inici del ple, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, també ha anunciat que l'Ajuntament començarà a partir del 2 de setembre el procés per adquirir 22 pistoles Taser per a la Guàrdia Urbana.

stats