Barcelona

Trias, el polític més ben valorat pels barcelonins

El 47% dels ciutadans aproven l'alcaldia de Collboni, segons el baròmetre municipal

ARA
3 min
L'exalcalde de Barcelona, Xavier Trias, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaQuan falten tres dies perquè Xavier Trias plegui de l'Ajuntament de Barcelona, l'última edició del baròmetre municipal constata que és el polític més ben valorat pels barcelonins. De fet, el líder de Junts al consistori és l'únic representant que aconsegueix aprovar, amb una nota de 5,1 sobre 10. Ara bé, Trias rep una puntuació inferior respecte al sondeig de l'any passat, quan va obtenir un 5,3. Per contra, l'enquesta que analitza el coneixement que té la població dels polítics de la Ciutat Comtal mostra que en el cas de Trias hi ha un 10,8% dels enquestats que no saben qui és. Entre els que sí que li posen cara, un 54,2% tenen una opinió positiva d'ell, un 31% la tenen de negativa i un 4% s'estimen més no respondre.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, és el segon polític més ben valorat pels veïns, però suspèn per la mínima amb una nota de 4,9. En el seu cas, un 13,2% dels barcelonins no el coneixen, si bé només un 29,7% el suspenen. La tercera política amb més bona nota és la republicana Elisenda Alamany, que és el primer cop que ha estat valorada, ja que fins fa sis mesos hi apareixia el seu predecessor a ERC, Ernest Maragall. Ara bé, el 62,6% dels enquestats no saben qui és i només un 21,1% l'aproven. La segueix Ada Colau, amb una nota de 4,4. L'exalcaldessa de Barcelona és la política més coneguda pels barcelonins –només un 4,4% no sap qui és–, però també és a qui més suspenen (43%). A la cua se situen Daniel Sirera, del PP, a qui més de la meitat dels ciutadans (51,1%) no coneixen i puntuen amb un 2,9, i Gonzalo de Oro-Pulido (Vox), que rep una nota d'1,9.

Pel que fa a les formacions polítiques, el PSC és el partit que surt més ben parat d'aquesta onada del baròmetre: un 17,2% dels enquestats diu que el votarien. El segon partit amb més intenció de vot és Barcelona en Comú (10,8%), seguit d'ERC (9,7%) i Junts (7,3%). Un 3,3% expliquen que triarien la CUP, mentre que un 2,6% votarien el PP i un 1,1%, Vox. Una altra dada que es desprèn del sondeig és que un 47% dels enquestats consideren la gestió de Jaume Collboni al capdavant del consistori com “molt bona o bona”. Per contra, el 36,8% la qualifiquen de “molt dolenta o dolenta”.

Interpretacions creuades

Per a la primera tinent d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, que ha presentat els resultats del baròmetre, les dades permeten “parlar de certa consolidació de l’opinió ciutadana” sobre la gestió del govern municipal. “La política municipal ja no es percep com un problema, i creiem que és perquè en la tasca del dia a dia aquest govern no s’ha centrat a identificar problemes i buscar culpables sinó en donar solucions”, ha dit.

En canvi, el portaveu municipal de Junts, Jordi Martí, ha insistit que "de nou la ciutadania suspèn l'alcalde Collboni", que es queda amb una puntuació de 4,9, i ha assegurat que "és difícil trobar que el primer any la ciutadania suspengui un alcalde nou". Martí també ha tret pit perquè Trias repeteixi com a líder municipal més ben valorat, i davant de la seva retirada aquest divendres ha assegurat que "és un actiu molt important de la ciutat i continuarà al seu servei des d'on correspongui". En el mateix sentit, ha assegurat que després de la seva marxa la formació "serà hereva del llegat d'aquest regidor tan important, que ha estat alcalde i dues vegades ha guanyat les eleccions".

Pel que fa a ERC, el portaveu dels republicans al consistori barceloní, Jordi Castellana, ha celebrat l'augment de la intenció de vot a la seva formació, que ha crescut un punt i mig respecte l'anterior baròmetre. Castellana ha defensat que és un reconeixement a la feina del grup municipal per haver fet una "oposició contundent però constructiva". També ha valorat positivament que Alamany sigui la tercera líder més ben valorada, i ha afegit que, sabent que Trias plegarà divendres, "si es fes el baròmetre la setmana que ve ella estaria en segona posició".

stats