Urbanisme
Barcelona06/10/2022

Les Tres Xemeneies: tot a punt per deixar enrere 10 anys d'abandonament

Un nou barri de més de 1.700 pisos, un gran parc i un 'hub' audiovisual reben la llum verda de la Generalitat

BarcelonaUna dècada d'interrogants, de projectes en l'aire sense concretar-se i d'ulls cobdiciosos sobre quin seria el futur de les Tres Xemeneies, l'últim caramel·let per edificar al litoral de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. El projecte que s'ha definit per a aquest enclavament al voltant de l'antiga central tèrmica d'Endesa a Sant Adrià de Besòs s'acosta, ara sí, a la línia de sortida per ser una realitat. S'hi aixecaran 1.783 pisos en un nou barri on el 40% de l'habitatge serà de protecció oficial, s'hi vol ubicar un hub audiovisual com a objectiu prioritari de la futura activitat econòmica i a primera línia de mar s'estendrà un gran parc que ocuparà vora un terç de les 32 hectàrees que té aquesta porció de terreny en transformació.

El projecte de les Tres Xemeneies
Cargando
No hay anuncios

El Pla Director Urbanístic (PDU) de la zona, que va rebre fa pocs dies el 'sí' simbòlic dels ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, ja té des d'aquest migdia l'aprovació de la comissió territorial d’Urbanisme de l’àmbit metropolità de Barcelona –que depèn de la Generalitat–. En un mes, s'espera la llum verda definitiva de la comissió de Territori. El Govern defensa el projecte pel seu valor estratègic a l'hora de "desenvolupar socialment i econòmicament un àmbit degradat" dins l'entorn metropolità.

El 75% del terreny està en mans privades, d'Endesa i de la constructora Metrovacesa, que han format la societat conjunta Font Marítim del Besòs per executar el projecte constructiu, mentre que el 25% restant és propietat de l'AMB. Malgrat això, fonts del departament de Vicepresidència del Govern (on està adscrit Territori) subratllen que un 75% del futur espai serà per a equipaments i espai públic. Amb aquest argument descarten les crítiques que parlen d'un possible pelotazo urbanístic. "El projecte està al límit de la viabilitat econòmica", afegeixen les mateixes fonts, recordant que justament els privats van presentar al·legacions perquè consideraven massa ajustat el cost amb el guany que n'esperen. Les empreses hauran d'aportar, a més, 80 milions d'euros per a tota la urbanització de la zona, el parc i la construcció de quatre vials.

Cargando
No hay anuncios

La densitat d'habitatges serà, de fet, més baixa que el plantejament inicial, que preveia més de 1.900 pisos i acabarà retallant-ne 176. "Seran 55 pisos per hectàrea, lluny dels 79 habitatges per hectàrea que veiem en sectors propers ja construïts com al litoral de Badalona o en projectes en desenvolupament ara mateix a Sant Adrià de Besòs", apunten fonts del Govern. Els pisos tindran com a mínim 70 metres quadrats i, en el cas dels de protecció, no podran excedir els 105 metres quadrats, segons diu la llei. Pel que fa a l'alçada dels futurs blocs, s'ha pactat que no puguin sobrepassar l'edifici de les antigues turbines de la tèrmica, que tindrà uns usos encara per definir.

Cargando
No hay anuncios

Baixar al detall tot el projecte, així com acompanyar l'execució, serà feina del Consorci del Besòs, on hi ha representats els ajuntaments més afectats per la transformació, així com els de Barcelona, Montcada i Reixac, i Santa Coloma de Gramenet. A finals d'any, està previst que la Generalitat també s'incorpori a l'organisme. A partir de l'aprovació definitiva del PDU, el termini perquè comencin les obres pot arribar als 24 mesos, segons reconeix el Govern.

Crítiques veïnals

Les empreses privades, representades al Front Marítim del Besòs, han limitat la seva reacció a dir que estudiaran amb detall el PDU que s'acabi aprovant definitivament abans de fer cap més valoració. Els que sí que reiteren les seves queixes per com s'han dut a terme els plantejaments del projecte són algunes plataformes veïnals. "El projecte és contrari a la protecció del litoral que el mateix Govern està impulsant en altres parts del país", lamenta a l'ARA el president de la Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies de Sant Adrià, Roger Hoyos.

Cargando
No hay anuncios

De fet, els veïns havien alertat que bona part del barri es projecta en una zona que té risc d'inundabilitat. El Govern assegura que s'han revisat i alçat les cotes de les construccions de la zona més propera al Besòs i que el projecte té el vistiplau de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). "En plena crisi climàtica, projectar això potser és legal, però no moral", afegeix Hoyos.

La plataforma veïnal diu que les coses "es podien haver fet diferent" i haver planificat no només les 32 hectàrees actuals de litoral, sinó les més de 130 que sumen si s'hi afegeixen els actuals polígons industrials que poblen l'entorn (el polígon El Sot de Sant Adrià de Besòs i el Badalona Sud). Per a Hoyo,s els habitatges haurien d'anar a l'altra banda de la via del tren i deixar tota la pastilla de terreny del litoral com a parc urbà, per exemple.

Cargando
No hay anuncios

Sobre la proposta d'habitatges, per a Hoyos la darrera rebaixa que deixa en 1.783 el nombre totaldemostra que "potser se'n volien fer massa" i considera que encara és una xifra molt alta. "Ara mateix, l'únic que hi ha segur d'aquest PDU són els pisos, perquè el hub audiovisual depèn d'altres factors que no tenen a veure amb l'urbanisme", afegeix.