Urbanisme
Barcelona23/11/2022

Tres fórmules per ampliar edificis de manera barata i sostenible

Barcelona provarà 'kits' de construcció ràpida per afegir metres quadrats, balcons o ascensors als habitatges sense haver de fer enderrocs

BarcelonaSón una mena de kits pensats per a la construcció ràpida. Un afegit que es pot adossar a qualsevol edifici perquè guanyi metres quadrats i al·licients com balcons o espai per a l'ascensor seguint l'exemple paradigmàtic del que van fer els arquitectes Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal per rehabilitar tres blocs de pisos socials a Bordeus. En aquest cas es tractava d'un sistema d’hivernacles prefabricats com a grans bastides que recobreixen la façana dels edificis i que no van requerir cap enderroc. L'Ajuntament de Barcelona va llançar, a l'estiu, un concurs per seleccionar propostes que permetessin regenerar blocs de pisos de manera sostenible. Un repte, proposat des de la Fundació BIT Hàbitat i l'àrea d'Urbanisme, que s'enfoca, especialment, als blocs de micropisos construïts de forma ràpida en polígons. Zones com la del Besòs i el Maresme seran les candidates perfectes per fer de camp de proves d'aquests projectes de regeneració, segons la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz. També es pensen, a més llarg termini i si hi ha bons resultats, per poder ampliar els pisos del barri de la Barceloneta, els coneguts com a "quarts de casa". O per permetre que alguns edificis que no han esgotat la seva edificabilitat cap a l'interior d'illa creixin fins a quedar alineats amb la resta de finques del carrer.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Han de ser solucions de millora per a edificis ja existents i que es facin aplicant la lògica d'enderrocs zero", explica la responsable d'Urbanisme. I posa com a exemple la constatació, en el moment més dur de la pandèmia, que molts habitatges de la ciutat no tenien balcó o estaven poc assolellats, i com això va fer encara més dur el confinament per a alguns veïns. Ara, es volen provar solucions de muntatge ràpid, en forma de kits, per poder fer créixer alguns edificis i solucionar-hi mancances com la falta de balcó, els mals aïllaments o els dèficits de llum natural. Afegir aquests mòduls és possible gràcies a la modificació de la normativa urbanística, a través de la llei 2/2021, que permet ampliar alguns edificis d'habitatges amb nous cossos sempre que sigui per millorar la sostenibilitat i l'habitabilitat dels pisos.

Cargando
No hay anuncios

De moment, Barcelona ja ha escollit tres propostes finalistes entre les vuit que optaven al concurs, i ara els seus impulsors en faran els prototips. Haurien d'estar instal·lats el març de l'any que ve i, a partir d'aquí i de la mateixa manera que es farà amb els prototips de nou panoteco, es provaran durant un any. Si es donen per avalats, el sistema de muntatge quasi industrialitzat permet replicar-los de forma ràpida allà on es consideri oportú. L'Ajuntament destinarà 450.000 euros a l'impuls d'aquests primers prototips, que, com destaca la tinent d'alcaldia Laia Bonet, busquen respondre a un repte que encara no disposa de solucions estandarditzades al mercat. Aquestes són les tres propostes seleccionades:

Cargando
No hay anuncios
1.

Aligra

Un gran mecano de fusta

La proposta batejada com a Aligra és la més ben puntuada pel comitè de selecció. Es basa en una estructura de fusta i un sistema de muntatge pensat en capes que permet fer-hi canvis al gust de l'usuari. La primera capa és pròpiament l'ampliació de l'estructura, feta en fusta, i que es converteix en una mena de balcó afegit. Les següents capes planteges diferents maneres de cobrir aquest balcó. "Són sempre sistemes de construcció lleugera i desmuntables, com si fos una mena de gran joc de mecano, que es pot treure i posar", explica David Juárez, un dels arquitectes de l'equip. La proposta porta el segell de Straddle 3, Societat Orgànica, Aiguasol, Tall-Fusta i Tejido. Els kits també plantegen millores pel que fa a la climatització de l'edifici i la possibilitat d'instal·lar pèrgoles fotovoltaiques a la coberta o panells a les façanes.

Cargando
No hay anuncios
2.

Regenerar Barcelona

Una solució pensada per als polígons 

La segona proposta seleccionada porta el nom de Regenerar Barcelona i el segell de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Constraula. També utilitza la fusta com a material principal per muntar espais exteriors, interiors o semiexteriors. Pere Joan Ravetllat, professor de la UPC, explica que el prototip ha de ser prou versàtil en qualsevol situació per fer créixer els pisos i donar millors condicions energètiques i de sociabilitat: "El mòdul ha de ser molt adaptable". A la planta més alta s'hi preveuen plaques fotovoltaiques i espais de trobada. És un projecte pensat molt especialment per millorar les condicions d'habitabilitat dels polígons.

Cargando
No hay anuncios
3.

InnoFAB

Créixer en estructures metàl·liques

La tercera finalista és la proposta InnoFAB, presentada per Pich Aguilera Arquitectes, Pich Architects i Pich Innovation, Metalperfil i Verdtical Urban Biotechnology. En aquest cas es planteja una estructura metàl·lica i sistemes de tancament industrialitzats. Un projecte que també permet afegir balcons on ara no n'hi ha i espais més ben climatitzats per ampliar pisos petits. "Una de les nostres apostes més fortes és pensar constantment en l'economia circular: tots els elements que fem servir tenen com a mínim un 80% de material reciclat i es poden reutilitzar", explica Teresa Batlle, de Pich Arquitects, que creu que aquestes mesures poden ser una bona solució per a tots els polígons que ara necessiten "revitalitzar-se".

Cargando
No hay anuncios