Barcelona

Una trentena de pisos en ple centre de Barcelona per 400 euros: la nova vida del Gimnàs Social Sant Pau

L'acord entre l'Ajuntament i l'empresa Coyoacan salva l'equipament històric, que estava condemnat a ser un bloc de luxe

2 min
Comencen les obres per reformar el Gimnàs Social Sant Pau

BarcelonaTres anys després d'evitar in extremis el desnonament, comencen les obres per remodelar el Gimnàs Social Sant Pau. L'històric equipament de la ronda Sant Pau de Barcelona, que acull la piscina pública més antiga de la ciutat, semblava condemnat a desaparèixer per donar lloc a un bloc de pisos de luxe. Però aquest dilluns totes les parts han celebrat l'inici d'unes obres que està previst que durin dos anys i que no només mantindran el Gimnàs Social, sinó que suposaran també la construcció de 36 pisos de lloguer social d'una i dues habitacions al centre de Barcelona.

En declaracions als periodistes, el comissionat d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Joan Ramon Riera, ha enaltit l'operació per salvar el Gimnàs Social Sant Pau com un "exemple de col·laboració publicoprivada que s'ha de treballar per normalitzar". Davant la incapacitat de l'Ajuntament per comprar el terreny –la propietat en demanava 9 milions d'euros i el consistori no té permès comprar pisos per sobre del preu de taxació, que estava al voltant dels 8 milions–, l'empresa Coyoacan de Jaume Roures es va oferir a comprar-lo i després vendre'l a l'Ajuntament a un preu inferior. A canvi, el consistori li cedia el dret de superfície per a un període de cinquanta-cinc anys, un temps durant el qual l'empresa obrarà els lloguers socials que en resultin, de manera que podrà recuperar la inversió.

Imatge de l'estat de la piscina del Gimnàs Social Sant Pau.

La fundació del tercer sector Hàbitat3 gestionarà els habitatges de lloguer social. La presidenta d'aquesta entitat, Carme Trilla, ha celebrat que la nova construcció "és un èxit multiplicat per tres", ja que no només garanteix la reserva del 30% dels pisos socials, sinó que el 100% de l'edifici ho serà. Trilla ha explicat que els 36 pisos socials tindran un lloguer de 400 euros i acolliran persones ateses pels serveis socials o que estan en la llista d'espera de pisos socials de l'Ajuntament de Barcelona.

Roures demana més agilitat

Per la seva banda, Jaume Roures ha subratllat que el seu objectiu és demostrar que es poden fer pisos socials "decents" i ha dit que confia que en els pròxims dos anys l'edifici sigui una realitat. L'empresari, que té un vincle estret amb el Raval perquè és el barri on va néixer, ha defensat que aquest projecte "demostra que si hi ha voluntat per totes les parts, les solucions apareixen".

Imatge de l'estat del Gimnàs Social Sant Pau.

Tanmateix, Roures ha insistit que sovint els terminis de l'administració són massa lents. "Si tenim emergència residencial, hauríem d'intentar entre tots anar més de pressa", ha dit, i ha lamentat que hagin hagut d'esperar cinc anys a tenir el permís d'obres en un altre solar del 22@ on Coyoacan ha de construir 47 pisos socials.

stats