Barcelona

La trencadissa Colau-Collboni deixa la regulació de bars de l'Eixample penjant d'un fil

Les diferències entre comuns i PSC condicionen ja l'acció de govern i obliguen a convocar un ple extraordinari per salvar el pla

Jaume Collboni entran al ple amb els regidors socialisstes Laia Bonet i David Escudé
27/01/2023
4 min

BarcelonaCom si fos una competició d'aquelles de màxim risc en què perd el primer que frena, Barcelona en Comú i PSC han arribat al ple d'aquest divendres sense acord en un tema tan important com el pla que regula quants bars (i on) podran obrir al districte de l'Eixample. Una regulació que afecta zones especialment sensibles, com el carrer d'Enric Granados, amb una setantena de bars en nou trams, o el de Consell de Cent, que, un cop pacificat, serà un caramelet per a nous establiments. Però la trencadissa més que notòria entre socis de govern ja no es fa només visible en la renúncia de Jaume Collboni com a primer tinent d'alcaldia per passar a fer la seva campanya, sinó que ja afecta aspectes tan rellevants per a la ciutat com aquest pla. A l'Ajuntament ha començat oficialment avui una etapa difícil, amb un govern que sobre el paper no ha trencat (els regidors socialistes no han marxat amb Collboni), però que es fa oposició des de dins. Les divergències entre socis, que fins ara s'havien donat en projectes com l'ampliació de l'aeroport o l'Hermitage, afecten de ple l'acció de govern.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

I el xoc de forces d'aquest ple s'ha acabat decantant aquest divendres una mica més cap al PSC, que s'ha mantingut en el seu no i ha forçat els comuns a retirar la votació de l'ordre del dia per no perdre-la. "No deixarem caure l'Eixample", ha insistit l'alcaldessa, Ada Colau, un cop digerit el cop, i sense estalviar un dard per als socis: ha titllat d"insòlit" que la mateixa setmana que plega Collboni, el seu partit voti en contra d'una "proposta consensuada". I la resposta de Laia Bonet, del PSC, ha sigut demanar-li a ella que no porti a votació projectes que no tenen els suports garantits. El gir ja s'havia donat la setmana passada a la comissió d'Urbanisme, quan els socialistes es van desmarcar d'un pla que havien presentat conjuntament amb els comuns feia només uns dies.

Amenaça d'allau

La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz (BComú), que durant els últims dies ha insistit que l'aprovació del pla d'usos no es podia endarrerir més pel risc que l'11 de març decaiguin les moratòries que limiten les obertures de bars i comerços en zones com Enric Granados, s'ha vist obligada a cedir quan el punt ja s'havia debatut i quan els grups que haurien permès salvar-lo ja havien deixat clar que no seria així. I l'ha retirat. La regulació s'haurà de votar ara en un ple extraordinari, la setmana que ve. Tot i que els socialistes defensen que es podria esperar a la sessió de febrer, l'equip d'Urbanisme remarca que no hi hauria prou marge de temps tenint en compte que el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) triga 20 o 25 dies a publicar les aprovacions. I que, per tant, no aprovar-ho ja la setmana que ve podria obrir una escletxa a l'allau de sol·licituds per obrir bars, discoteques o petits supermercats en carrers pacificats.

L'única opció, si els de Colau volen mantenir el màxim blindatge al barri de Sant Antoni, que és el punt en disputa entre socis de govern, és que els convencin a ells perquè cedeixin o busquin el suport de grups com ERC o Junts. Els de Colau es neguen a fer els canvis que el PSC demana a Sant Antoni. Els socialistes van plantejar ahir que a la zona nord del barri (en vies com Sepúlveda o els carrers que van des d'aquest carrer fins a la Gran Via) la regulació sigui més laxa perquè aquí no hi ha tanta concentració de bars. Un aspecte sobre el qual hi havia un "preacord", segons el PSC. Però els comuns, que des del principi han defensat que la protecció de Sant Antoni ha funcionat bé i no s'ha d'aixecar, van consultar al vespre la proposta socialista a les entitats comercials i veïnals del barri. I la resposta quasi unànime va ser un no. La majoria de les entitats del barri no volen canvis al pla d'usos de Sant Antoni, aprovat el 2018, i amb el vot favorable dels socialistes.

Només ERC s'absté

En el ple d'aquest divendres només ERC, després de deixar molt clar que l'última regulació que portava l'equip de Colau a votació –rebaixada dues vegades per intentar seduir els socialistes– no és la seva i que la revisarien si arriben al govern, s'ha avingut a abstenir-se per responsabilitat. "Si perdem l'Eixample, perdem Barcelona", ha avisat el portaveu republicà, Jordi Coronas. "Decep que el PSC intenti l'assalt a l'alcaldia fent oposició des d'aquí", ha criticat. Però l'abstenció, tenint en compte el no del PSC, era del tot insuficient, com també ho hagués sigut un vot positiu.

"Per governar Barcelona s'ha d'escoltar tothom i és el que hem fet, calia un pla d'usos més equilibrat. No volem monocultius com els d'Enric Granados, i per això no ens hem aixecat de la taula", ha defensat Bonet en el seu torn d'intervenció, en què ha acusat l'equip de Colau d'haver "jugat" a enfrontar entitats de la ciutat. "Ja n'hi ha prou d'inventar enemics i lobis a cada cantonada", ha etzibat en referència a les paraules de Sanz, que acusa els socialistes d'actuar guiats per l'opinió dels lobis i no de les entitats de Sant Antoni. Sanz ha demanat “responsabilitat” i ha assegurat que el seu grup s'ha mogut i que la proposta que avui es votava ja no era la inicial i havia sumat propostes de veïns i comerciants: l'última, la de CorEixample per relaxar la protecció entorn del carrer Girona, però mantenir-la al màxim nivell a Girona i al passeig de Sant Joan. L'enfrontament viurà un nou assalt, la setmana que ve, en un ple extraordinari.

stats