Toc d'alerta pels petards en la primera revetlla postpandèmica a Barcelona

L'Ajuntament espera una celebració tan massiva com la del 2019 a les platges i recomana evitar el llançament de coets i fanalets

3 min
Un agent dels mossos d'esquadra desallotjant una platja a Barcelona el matí després de la revetlla de Sant Joan

BarcelonaBarcelona es prepara per a una revetlla de Sant Joan que recordi la del 2019 i ho fa amb la vista posada en dos focus: el primer és la concentració de persones a les platges, d'on s'espera tornar a haver de desallotjar les prop de 60.000 persones que eren habituals abans de la pandèmia, i l'altre són les zones forestals, per l'elevat risc d'incendi que viu tot el país. "Estem en un moment crític i qualsevol descuit pot provocar un incendi", ha alertat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, que ha recordat la prohibició de fer servir foc a menys de 500 metres de zones forestals, i ha remarcat que la Guàrdia Urbana mantindrà una atenció especial als districtes de muntanya per garantir que això es compleix. I la ciutat suma una recomanació més: evitar en la mesura del possible el llançament de coets i de fanalets de foc d'aquells que s'enlairen des de la platja i després no se sap on cauen. El cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, ha fet una crida a "extremar la prudència" i a no fer servir aquest tipus de pirotècnia.

Massagué ha relatat, en aquest sentit, que el cos de Bombers de la ciutat encara la revetlla d'aquest 2022 amb els mateixos criteris que s'aplicaven abans de la pandèmia i amb l'afegit d'aquest "risc extrem" d'incendi, que fa que aquest any es treballi amb un dispositiu especial per a les zones properes a Montjuïc i Collserola. Es faran servir drons per detectar possibles focus d'incendi o incidents a la zona de les platges i es treballarà en coordinació amb el departament d'Interior de la Generalitat, que ha d'explicar entre demà i dimecres les restriccions que ordenarà durant la revetlla. Barcelona ha autoritzat cinc grans fogueres: tres a l'Eixample, una a Sant Andreu i una altra a Sant Martí.

El tinent d'alcaldia de Seguretat ha insistit que la recomanació que es llança a la ciutadania és la de celebrar una revetlla de proximitat i familiar, però ha donat per fet que tornaran les grans aglomeracions a la franja de platges que eren habituals abans de totes les restriccions pandèmiques. Tornaran les canalitzacions de fluxos per intentar evitar que la gent que va de festa camini pels carrerons de barris com la Barceloneta i també es faran controls de vehicles estacionats per evitar que entrin a la franja litoral caravanes, furgonetes o qualsevol vehicle que es pugui fer servir per acampar o com a magatzem de begudes alcohòliques.

La Guàrdia Urbana inspeccionarà les guinguetes de la platja, que podran estar obertes fins a les 3.30 de la matinada, i controlarà la venda ambulant de begudes. I, a partir de les sis, es viurà la imatge tradicional dels cossos policials acompanyant els equips de neteja per anar buidant les platges. La policia local es prepara per a una nit "molt intensa", amb prop d'un miler de trucades per motius diversos, que és el que es vivia ara fa tres anys, i el que s'espera que torni a passar en la primera revetlla sense restriccions de cap mena.

Vuit itineraris segurs

El cap de la Guàrdia Urbana, l'intendent major Pedro Velázquez, ha explicat que el de Sant Joan és un dels dispositius més importants de l'any per al cos, que afecta tota la ciutat però d'una manera més focalitzada les platges, on es muntaran vuit itineraris segurs de prevenció d'assetjaments i agressions sexuals. N'hi haurà a les zones litorals de Ciutat Vella i Sant Martí i també a la zona del passeig Lluís Companys i el Born per minimitzar els riscos en el camí de les zones de festa a les parades de transport públic més properes. Els agents assignats a aquests recorreguts faran patrullatges dinàmics a les zones i posaran especial atenció als punts considerats foscos. A les platges també s'hi estrenarà un punt lila que oferirà un servei de sensibilització i prevenció de les violències masclistes i que ja quedarà activat durant tota la campanya d'estiu.

A banda del de seguretat, la ciutat també desplega la nit de Sant Joan el dispositiu més important de l'any pel que fa a neteja, amb un reforç extra de 91 equips i 366 treballadors i treballadores.

Controls d'alcoholèmia i drogues a la carretera

Coincidint amb la revetlla de Sant Joan, el Servei Català de Trànsit, els Mossos d'Esquadra i les policies locals posen en marxa una campanya intensiva de controls d'alcoholèmia i drogues, des d'avui i fins diumenge, tant en carreteres com en zones urbanes. Des dels dies previs a la revetlla es desplegaran controls policials i es faran de manera aleatòria en qualsevol moment del dia. En la darrera campanya, del 24 de febrer al 2 de març, es van posar una mitjana de 208 denúncies diàries per positius d'alcohol o drogues. En concret es van denunciar 1.062 positius, 232 dels quals penals. De les 15.716 proves fetes, un 7% van ser positives. A més, hi va haver 394 positius indiciaris en estupefaents, un 60% del total de drogotests realitzats.

stats