Mobilitat

Treballadors de TMB rememoren el segrest del 47, l'autobús símbol de la lluita veïnal

En una preestrena exclusiva de la pel·lícula 'El 47' homenatgen el seu antic company Manuel Vital

ARA
2 min
Treballadors de TMB amb un autobús de la històrica línia 47

BarcelonaMés de 300 treballadors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) han rememorat aquest divendres el llegat de Manuel Vital, antic conductor d'autobús que va liderar la lluita veïnal de Torre Baró perquè el transport públic arribés al barri. Vital va ser l'altaveu dels veïns i les veïnes que fartes de l'aïllament i l'oblit es van organitzar i van segrestar un autobús que fins aleshores no arribava a la perifèria de la ciutat. Aquesta gesta veïnal ara fa el salt a la pantalla gran de la mà d'El 47, una recreació filmada per Marcel Barrena que el personal de l'empresa ha pogut veure en una preestrena exclusiva aquest matí a la seu de Mediapro. La plantilla de TMB també ha pogut veure de prop el model de bus que conduïa Vital en aquesta acció que va esdevenir símbol de tot un barri.

El 7 de maig del 1978, Vital, que feia la línia 47 –de la plaça Catalunya a la Guineueta–, es va desviar i va enfilar per la carretera Alta de Roquetes fins a Torre Baró, on tothom a l’Ajuntament de Barcelona assegurava que un autobús no podia circular. Abans havia provat d’utilitzar mètodes més ortodoxos per rebatre l’argument que les autoritats li repetien, que era impossible que un autobús pogués pujar pels estrets i costeruts carrers de Torre Baró i arribar al barri per l’únic accés que tenia la zona.

Els veïns es van afegir a la reivindicació i allò es va convertir en una festa que va acabar amb Vital detingut pel segrest d'un autobús. L’acció la va idear ell mateix, ja que era president de l'associació de veïns, i va servir perquè el transport públic de Barcelona arribés a tots els barris de la ciutat. Actualment a Torre Baró hi arriben les línies 182 (Pl. Virrei Amat - Torre Baró), 183 (Barris Zona Nord), el bus a demanda de Torre Baró Nord i Sud i la línia 11 del metro.

Vital i Maragall

El guanyador de tres premis Goya Eduard Fernández és l'encarregat de posar-se en la pell de Vital, i l’acompanyen en aquesta aventura sobre rodes altres cares conegudes del panorama cinematogràfic català i espanyol, com Clara Segura, David Verdaguer i Carlos Cuevas. A més, en el rodatge hi han participat com a figurants més d’un centenar de veïns i veïnes de la zona de Torre Baró, Roquetes i Ciutat Meridiana, alguns dels quals van formar part de la història en el seu moment.

Segura interpreta la Carmen, una monja catalana que va penjar els hàbits i es va casar amb Vital, un home extremeny que va aprendre i parlar el català “per amor”, i Cuevas interpreta un dels passatgers habituals del bus que condueix Vital, un jove doctor en economia urbana que simpatitza amb el conductor i l’ajuda en la seva croada. Aquest personatge evoca a través de la ficció la figura de Pasqual Maragall, que quan ja era alcalde es va allotjar un parell de dies a casa de Vital per conèixer millor Torre Baró.

stats