Les terrasses d'Enric Granados recolliran una hora abans: "Imagineu-vos dormir amb una aspiradora encesa"
L'Ajuntament de Barcelona anuncia noves mesures per reduir el soroll a l'Eixample, entre les quals la retirada de llicències extraordinàries per la pandèmia
Barcelona"Una aspiradora pot arribar als 70 decibels. Imagineu-vos dormir amb una aspiradora encesa al costat". Amb aquest exemple ha plantejat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia, la necessitat de reduir el soroll de nit al carrer Enric Granados de l'Eixample de Barcelona. La principal mesura per fer-ho serà la reducció horària de les 80 terrasses que hi ha i que hauran de tancar una hora abans: a les 23.00 hores de diumenge a dijous, i a les 00.00 hores els divendres i dissabtes. L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat les noves accions aquest dimarts dins del Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030.
El carrer Enric Granados és reconegut com a zona acústicament tensionada en horari nocturn (ZATHN). L'estudi del soroll a la zona va confirmar que el motiu de contaminació acústica era l'activitat de la restauració i, concretament, de les terrasses. Es van registrar pics de fins a setanta decibels que superaven de llarg el llindar màxim establert. Si se supera reiteradament el llindar en més de tres decibels la zona es declara ZATHN.
Per mitigar l'efecte que el soroll té en el descans dels veïns i veïnes, també es considerarà que és una zona saturada de terrasses i es retiraran les llicències extraordinàries que es van atorgar per la pandèmia i que continuen vigents. També es limitarà el nombre de taules i cadires autoritzades a les establertes per llicències ordinàries, i es reforçarà la presència de Guàrdia Urbana i de serveis de neteja. De la mateixa manera, serà obligatori que les taules i cadires tinguin taps de silicona i que les cadenes que asseguren el material de les terrasses es plastifiquin. El compliment de totes les mesures es garantirà amb la implementació de plans d'inspecció específics que controlaran l'horari i l'aforament.
El 57% dels barcelonins pateixen contaminació acústica
El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la població, després de la contaminació de l’aire. Segons dades de l'Ajuntament, un 57% dels barcelonins i barcelonines viuen en ambients que superen els llindars màxims de decibels i unes 21.000 persones tenen problemes psicològics, cardiopaties o insomni per aquest motiu. El trànsit és la principal font de soroll arreu de la ciutat, però en algunes zones també hi afecta "l'ús intensiu" que la ciutadania pot fer de les terrasses o de l'espai públic. Per això, Badia ha subratllat que "cal actuar de manera quirúrgica", aplicant mesures específiques per a cadascuna de les zones afectades. Un exemple és la restricció horària que s'aplicarà a partir de dijous als establiments de venda alimentària de l'anomenat Triangle Golfo del Poblenou, per intentar evitar els botellons i facilitar el descans dels veïns, que es queixen que no poden dormir pel soroll que generen les aglomeracions de persones que beuen als carrers.
El regidor de l’Eixample, Pau González, ha concretat que hi ha 115 terrasses a tot el carrer Enric Granados, 81 de les quals ja tenien terrassa abans de la pandèmia i, per tant, hauran de reduir l'horari mentre que les 34 restants desapareixeran. També ha explicat que els precedents de restriccions a les zones del Mercat de Sant Antoni i als entorns del carrer Girona asseguren que "l'activitat econòmica ha continuat creixent, però garantint la distribució equitativa" i la convivència entre la restauració i el descans dels veïns i veïnes.