Barcelona
Societat Barcelona 26/12/2021

La taca d'oli del carrer Enric Granados: tantes terrasses com blocs de pisos

Els nous locals que encara salvaran el fre a la restauració i les obertures en carrers contigus posen en alerta els veïns

4 min
Terrasses al carrer Enric Granados de Barcelona

BarcelonaLa fotografia pandèmica del carrer Enric Granados de Barcelona és la de les 114 terrasses, amb 1.664 cadires, en una recta de poc més d'un quilòmetre. La fotografia fixa, sense extres per la pandèmia, és la de la successió de fins a 96 bars o restaurants en un carrer on hi ha 114 edificis de veïns. I on ara, amb les ampliacions covid, ja hi ha tantes llicències de terrasses com blocs residencials. El recompte, fet a peu de carrer pels activistes de la plataforma SOS Enric Granados, inclou també el que encara no es veu: les obres que avancen rere les persianes per donar forma als últims locals –com a mínim quatre– que encara esquivaran la suspensió de llicències que l'Ajuntament va dictar a l'abril en aquesta via per fer-hi un pla d'usos. Els que podran obrir havien començat la tramitació abans que es dictés la moratòria o no queden afectats per la restricció, com un nou establiment que vendrà cafè per emportar-se i sense lloc per consumir-lo al local.

El que els veïns no han inclòs en el mapa, tot i que sí que segueixen amb molt d'interès, són les obertures que s'estan produint als carrers contigus, com la de la sala de jocs que ara serà un restaurant al carrer Mallorca a tocar d'Enric Granados, o els bars que s'han reconvertit en restaurants al mateix tram i en zones pròximes. "El model s'estendrà com una taca d'oli", avisa de fa temps el president de SOS Enric Granados, Josep Maria Alcoberro, que ha vist com el monocultiu de la restauració ha expulsat veïns i el comerç de barri.

Molts dels restauradors que han obert locals fa poc a la zona confirmen que tenir el pol d'atracció d'Enric Granados al costat és un punt molt a favor, però en la majoria de casos es desmarquen del model massificat d'aquest epicentre. "Som al costat del rovell de l'ou, però sense el mateix model de rambla del menjar que és Enric Granados. Oferim coses diferents", diu Andrés Bluth, del restaurant Palo Verde, que porta des del febrer del 2020 al carrer Còrsega, i reivindica el nou teixit que s'està implantant en aquesta zona de l'Esquerra de l'Eixample. "Vam escollir el local perquè teníem Enric Granados al costat, és una bona zona", explica l'Ayat, del restaurant Mawal, que des de fa tres mesos ocupa el local on hi havia hagut el pub The Philarmonic, al carrer Mallorca.

Al que és pròpiament Enric Granados la suspensió de llicències, que s'ha aprovat de la mà del projecte de la nova superilla de l'Eixample, fixa que ja no hi podran obrir més locals de restauració si no havien començat els tràmits abans de l'abril. L'Ajuntament confirma que hi ha tres locals en aquesta situació i els veïns hi sumen un quart que s'hauria d'ubicar a l'antiga joieria Víctor Caparrós, a dalt de tot del carrer. Hi ha, també, un local que ja està a punt d'obrir i que SOS Enric Granados situa al mateix sac que la resta –aquest es dedicarà a vendre cafè–, però que com que no tindrà espai de degustació no es veu afectat per la moratòria.

L'objectiu d'aquesta mesura és evitar que en carrers que s'han de reformar, com Consell de Cent i Borrell, passi el que ja va passar a Enric Granados quan el 2002 es va convertir en pioner de les transformacions per restar protagonisme al cotxe a l'Eixample: que la restauració es mengi la resta del comerç. I si no que ho preguntin als responsables del videoclub Video Instan, que el 2018 va acabar marxant d'Enric Granados davant la impossibilitat de pagar un lloguer de 10.000 euros mensuals. Al mateix lloc ara hi ha un restaurant.

En aquest carrer no es va dictar cap restricció contra l'acumulació de bars. Ni llavors ni en els quasi vint anys posteriors, quan ja s'havia convertit en el carrer de moda i les terrasses s'hi comptaven per desenes –76, sense les 38 afegides en pandèmia–. Aquest any el govern municipal sí que ha anunciat que no se n'acceptaran més, i atenent a una inquietud veïnal ha avançat que Enric Granados portarà l'etiqueta de zona saturada de locals de restauració.

Zona saturada

Això impossibilitarà que els bars i restaurants del carrer consolidin les terrasses guanyades durant el covid, com sí que podran fer els locals d'altres punts de la ciutat. És, de fet, l'únic àmbit de Barcelona on ja s'ha avançat que el que era una mesura d'emergència no es farà permanent. Una decisió que els afectats consideren discriminatòria i que calma una mica els ànims (molt encesos) dels veïns. El que no entenen ni els uns ni els altres és per què es va trigar tant a regular l'obertura de bars en aquesta artèria i per què aquí sí que es van autoritzar taules extres en pandèmia quan en altres llocs també saturats, com el carrer Blai o les places de Gràcia, es van denegar.

El Gremi de Restauració entén la renúncia a mantenir les ampliacions a Enric Granados com una de les "cessions" que ha hagut de fer en el marc de la negociació per poder consolidar el gruix de la resta. "Totes les ampliacions s’haurien de consolidar, però s’han de fer equilibris", exposen. I els locals afectats, la majoria dels quals aquests dies encara no sabien que perdran les taules extres, se senten perseguits pel fet de ser on se'ls va permetre ser. "Les quatre taules extres del xamfrà ens han permès salvar llocs de treball, i és injust que nosaltres no les puguem mantenir i altres sí", exposen des del restaurant Saffron.

"Estem castigats", afegeix Carlos Claver, propietari de l'Alba Granados, que no ha pogut sumar taules pandèmiques: "Quan nosaltres vam obrir, pràcticament no hi havia restaurants a Enric Granados. En altres llocs es van aplicar mecanisme per frenar obertures, i aquí no, però això no és culpa dels restauradors".

Admet que hi ha hagut molt d'incompliment d'alguns locals, que han afegit taules de més i han fet els ulls grossos amb els horaris, i que això ha fet indignar (més) els veïns, però assegura que el seu local compleix les normes de manera estricta des de fa uns mesos i que paguen justos per pecadors. Enric Granados ha sigut un dels eixos on l'Ajuntament ha focalitzat les inspeccions, i hi ha arribat a retirar dues terrasses que no tenien llicència per ser on eren. Segons les últimes dades que ha donat la tinent d'alcalde d'Urbanisme, Janet Sanz, s'hi han fet 720 inspeccions i s'hi han obert 220 expedients.

"Els veïns som els figurants d'un parc temàtic"

"Han convertit el carrer Enric Granados en un parc temàtic de la terrassa, i nosaltres, els veïns, som els figurants. Les persones que entrem i sortim de les cases o passem amb el carretó de la compra per donar sensació de realitat", denuncia, indignada, Rosa Janer, una de les veïnes que forma part de la plataforma SOS Enric Granados. Tots ells comparteixen experiències com tenir zones de la casa on a partir del vespre no s'hi pot estar per l'excés de soroll, o haver renunciat a sentir la tele. "L'única solució és el decreixement, retirar taules de les terrasses que ja estan autoritzades", coincideixen en una trobada amb aquest diari.

Les seves reivindicacions es resumeixen en 19 punts, que van des de fixar les onze de la nit com l'hora màxima per tenir la terrassa qualsevol dia de la setmana, fins a garantir que hi hagi inspeccions continuades i en els horaris de més oferta, o assegurar-se que, per fer créixer terrasses, no es talaran arbres ni es retiraran bancs, com denuncien que ja ha passat.


stats