Barcelona

Els supermercats 24 hores irrompen irregularment als carrers més cars de Barcelona

L'Ajuntament expedienta un altre local d'aquest tipus al carrer Pelai després de precintar-ne un a Rambla Catalunya

BarcelonaLa rambla de Catalunya o el carrer Pelai són dues de les avingudes més cares de Barcelona per tenir-hi un local comercial. Fins fa no gaire, això les convertia en vies gairebé reservades per a les grans marques. Però des de fa un temps un nou tipus d'establiment està arribant a aquests carrers de la ciutat: es tracta dels supermercats 24 hores, que els últims anys han proliferat a la capital catalana i que ara ja es poden veure també als seus carrers més luxosos. En molts casos, però, ho fan amb diverses irregularitats.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Un exemple d'això és el supermercat 24 hores que ha obert recentment als baixos del número 52 del carrer Pelai, en el tram més proper a la Rambla i la plaça de Catalunya, just davant del centre comercial El Triangle. Des de fa unes setmanes en aquest establiment es poden comprar a qualsevol hora del dia begudes i menjar, però també souvenirs i bufandes del Barça. Des que va obrir, ja acumula diferents expedients municipals per incomplir, com a mínim, tres ordenances.

Cargando
No hay anuncios

Fonts de l'Ajuntament expliquen a l'ARA que des del districte de Ciutat Vella se li han obert diversos expedients per incompliments de l'ordenança dels usos del paisatge urbà —i que tenen a veure amb rètols, tancaments, publicitat o activitat sense portes, entre d'altres—, però també per haver fet obres per reformar el local sense disposar de la llicència necessària. El local tampoc compta amb llicència de souvenirs, motiu pel qual també se'ls ha obert un altre expedient. Ara els propietaris del negoci poden presentar al·legacions o corregir algunes de les irregularitats detectades. Les mateixes fonts apunten que algun d'aquests expedients pot acabar amb una ordre de tancament del local.

Cargando
No hay anuncios

El cas arriba després que l'Ajuntament tot just hagi precintat un altre establiment d'aquestes característiques en una altra de les vies més exclusives de la ciutat. Es tracta supermercat 24 hores que havia obert al número 19-21 de la Rambla Catalunya. Un cas polèmic perquè, a més, la botiga havia transformat els baixos de la casa Heribert Pons, un immoble modernista catalogat com a bé d'interès local i que fa ben poc havia acollit la seu de la conselleria d'Economia.

Des de la setmana passada aquest local està tancat. Tal com va explicar La Vanguardia, el consistori va decretar-ne finalment el precinte arran d'una inspecció que va constatar que la majoria d'equips contra incendis de l'establiment no funcionaven adequadament i que la senyalització no era la correcta. Un fet que en va precipitar el tancament abans fins i tot que es resolguessin altres expedients oberts i que ordenaven el cessament d'activitat d'aquest local.

Cargando
No hay anuncios

Però aquests dos casos només són un tast de com de mica en mica s'ha consolidat l'arribada d'aquest tipus d'establiments a les principals artèries comercials. En el cas del passeig de Gràcia, per exemple, si bé els supermercats no han arribat a instal·lar-se a la via principal, sí que han proliferat en els carrers que el travessen. N'hi ha als encreuaments amb la Gran Via, amb Consell de Cent i fins i tot amb l'avinguda Diagonal, un altre dels carrers que sempre apareix en els rànquings de vies més cares per tenir-hi un local comercial. Un altre cas paradigmàtic és la Via Laietana, ara en plena reforma, on hi ha tres supermercats 24 hores.

142 locals nous en quatre anys

L'Ajuntament no compta amb un cens exacte de quants supermercats 24 hores hi ha ara mateix a la ciutat. Sí que té registre que entre els anys 2020 i 2024 s'han donat 544 llicències d'autoservei –comerços de menys de 150 metres quadrats que tot i tenir un horari extens no poden obrir les 24 hores– i 142 llicències de superservei, els comerços de fins a 300 metres quadrats que sí que poden obrir les 24 hores del dia.

Cargando
No hay anuncios

Fonts municipals expliquen que estudien quin marge d'actuació tenen per fer front a la proliferació d'aquest tipus d'establiments "per poder preservar la diversitat comercial". Les mateixes fonts apunten que, al mateix temps, es treballa també per articular una estratègia que garanteixi el compliment de les normatives amb inspeccions per "ser contundents i inflexibles contra qualsevol activitat irregular o il·legal".

De moment, l'Ajuntament ha pres algunes mesures quirúrgiques per fer front a l'expansió d'aquest tipus de negoci. En el cas de l'Eixample, un dels districtes on més establiments d'aquest tipus hi ha, el Pla d'Usos limita l'obertura d'autoserveis de menys de 150 metres quadrats en funció de la densitat de comerços d'aquesta mena que hi ha al voltant.

Cargando
No hay anuncios

L'auge d'aquest tipus d'establiment va arribar arran de la suspensió i posterior anul·lació per part del Tribunal Constitucional dels articles la llei catalana de comerç que regulaven els horaris comercials. Els magistrats van dictaminar que manava la llei estatal, que permet la plena llibertat d’horaris per a tots els establiments de menys de 300 metres quadrats de superfície; en la pràctica, la majoria dels comerços. La llei catalana establia un màxim de 75 hores d’obertura amb caràcter general i n’excloïa les botigues d’autoservei propietat d’autònoms o petites empreses sempre que tinguessin menys de 150 metres quadrats.