"Sigui KGB, Canela o Draco... fa quasi 40 anys que els veïns no tenim pau nocturna"
Una baralla a les portes d'aquesta discoteca del barri de Gràcia reobre la polèmica sobre la difícil convivència amb determinat oci nocturn
BarcelonaDes de mitjans de febrer que els veïns del carrer Ca l'Alegre de Dalt, al barri de Gràcia de Barcelona, estan en alerta i expectants al que vindrà. Després d'uns mesos de treva, el local del número 55, que fa gairebé quatre dècades que funciona com a discoteca, va reobrir sota el nom, ara, de Draco i amb el compromís de reenfocar la seva oferta i centrar-se més en la música urbana. Però els veïns dels blocs més pròxims asseguren que ja han constatat que ha canviat poca cosa respecte a l'etapa anterior del local, en què rebia el nom de Canela i se centrava en l'oferta llatina. I afirmen que els problemes de convivència amb la sala s'arrosseguen des de molt abans, quan era la coneguda discoteca KGB. "Sigui KGB, Canela o Draco... fa quasi 40 anys que els veïns no tenim pau nocturna i n'estem farts", es queixa Oriol Hosta, portaveu de la plataforma de veïns afectats. Ell en fa 35 que viu a la zona i pateix pel soroll, les pixades a les parets o les baralles. Els problemes de convivència amb aquesta discoteca han tornat ara al focus mediàtic després que els veïns enregistressin i fessin córrer per les xarxes les imatges d'una baralla multitudinària a les portes de la discoteca. "La pintura del cartell encara està humida i ja han tornat les dinàmiques i els problemes d'èpoques anteriors", lamenten els veïns.
La baralla de la polèmica, com es veu a les imatges, va acabar amb un grup de gent sortint del local entre empentes, cops i molts crits i un home amenaçant de colpejar-ne un altre amb un cinturó. Tot va començar, segons fonts municipals, quan un home va donar un cop de puny a la seva parella a l'interior de la sala i es va enfrontar, també, a un treballador del local que el feia fora. Va acabar detingut per maltractaments i lesions.
La plataforma veïnal que denuncia la difícil convivència amb aquesta sala assegura que, tot i que pugui semblar un fet puntual, es tracta de problemàtiques que ja eren habituals en l'etapa anterior de la discoteca. "És un local que fa publicitat d'alcohol barat i descomptes a les dones, amb una clara mirada sexualitzada i que es desentén del que passa més enllà de les seves portes", denuncia la plataforma. El seu portaveu, que assegura que ja hi ha vora d'un centenar de veïns organitzats en un grup de WhatsApp per compartir el “malson” i organitzar-se per trucar a la policia, defensa que no s'hauria de permetre que hi hagués locals d'oci nocturn d'aquest tipus en plena trama urbana, en un barri de carrers estrets; que, de la mateixa manera que treure les granges o les fàbriques del mig de la ciutat, es faci el mateix amb aquests locals: "No és compatible amb el dret dels veïns a dormir i estar tranquils".
Irregularitats en el lloguer
La discoteca va poder obrir al febrer amb el nou nom després que l'Ajuntament hi retirés el precinte que hi havia posat perquè el titular de la llicència no es corresponia amb l'empresa que estava exercint l'activitat (Triskel Canela). Però ara tot això ja està regularitzat. La llicència continua sota el control de Lluís Llobet (Setraspa), responsable de l'antiga KGB, i hi operen els nous responsables del negoci. I, segons confirma l'Ajuntament, ara tot està en ordre. El compromís municipal és fer-hi controls per garantir l'ordre públic, però el local, asseguren, ho té tot correcte per poder operar. Qui discrepa d'aquest criteri, però, és Núñez i Navarro, els propietaris de l'immoble, que asseguren que des del 2019 tenen un expedient obert als responsables del local per incompliments del contracte de lloguer. Fonts de la propietat asseguren que comparteixen la preocupació pel malestar veïnal amb l'Ajuntament i que intenten recuperar l'espai per poder-li donar un altre ús.
"Ara tot està en ordre", es defensa Lluís Llobet, responsable de la llicència, que assegura que fa "molts anys" que les "coses es fan bé" en aquest espai i que si hi ha algun conflicte com el de dilluns són coses "puntuals". Veïns com Oriol Hosta, en canvi, es confessen "desesperats" perquè l'única solució que se'ls dona és que truquin reiteradament a la Guàrdia Urbana quan vegin que no poden dormir.