Una setantena de veïns de pisos turístics de Barcelona fan pinya per demanar-ne l'expropiació
El Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya unifica la lluita dels afectats
BarcelonaHaver de conviure amb un pis turístic és un maldecap compartit per molts veïns de Barcelona. L'Ajuntament s'ha compromès a reduir-ne "substancialment" el volum durant aquest mandat, però mentrestant alguns dels afectats comencen a articular-se pel seu compte per trobar una solució abans. El Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya ha explicat aquest dimarts que fa mesos que treballa en un conflicte col·lectiu en aquest sentit i que aglutina una setantena de casos de barris com el Raval, Ciutat Vella i l'Eixample. L'objectiu, han subratllat, és que es revoquin les llicències turístiques atorgades a la ciutat.
El col·lectiu, segons informa l'ACN, ha denunciat les pressions, pujades de quota "inassolibles" i problemes de convivència que pateixen almenys una setantena de famílies de sis edificis de la ciutat. La iniciativa s'ha presentat davant el bloc del número 84 del carrer Tarragona, on a principis del 2023 una immobiliària va intentar posar en marxa 120 apartaments turístics. A hores d'ara n'hi ha 33 d'operatius i els 78 veïns que hi viuen diuen que pateixen un autèntic "calvari". El sindicat ha avisat que aquest cas és només un exemple i ha fet una crida perquè totes les persones amb situacions semblants se sumin a la campanya.
Amb el lema "Expropiem els pisos turístics", la campanya que ha engegat el nou Sindicat d'Habitatge Socialista de Catalunya (SHSC) arriba a les portes d’un nou estiu amb l’objectiu de denunciar les afectacions que l’actual model turístic té sobre la classe treballadora que viu a la capital catalana. Marina Parés, portaveu del sindicat, ha avisat que l’habitatge no pot ser alhora “dret i mercaderia”.
Parés ha enumerat alguns dels problemes als quals aquestes famílies han de fer front. Així, s’ha referit a les amenaces constants de desnonament, les pujades de lloguer inassolibles, les dificultats per renovar els contractes, la proliferació de pisos turístics, les pressions de la propietat, els problemes de convivència i fins i tot episodis en què grups immobiliaris procedeixen a fer obres de manera simultània a més de trenta pisos d'un mateix edifici.
Crítiques als successius governs de la ciutat
En aquest sentit, la portaveu ha criticat els successius governs de la ciutat: "Tant el govern progressista dels comuns com el liberal del PSC han estat promotors del model turístic que col·lapsa la ciutat”. Parés ha revelat que els empresaris estan obtenint més del triple de beneficis amb els lloguers turístics que amb els de residència habitual i ha afirmat que ja hi ha més de 10.000 habitatges d’ús turístic (legals i il·legals) a la ciutat.
A més, ha criticat l'última regulació impulsada per limitar les llicències d'ús turístic: "Ni té efectes immediats ni estableix un topall suficient per garantir una reducció significativa del nombre de llicències”. Parés ha dit que era un marc legal que continua “naturalitzant l'habitatge com a bé de mercat i respectant els interessos del lobi turístic i el rendisme que es beneficien d'aquest negoci".
Per tot plegat, el sindicat ha anunciat que continuarà mobilitzat per aconseguir que l’administració paralitzi l'adjudicació de totes les llicències turístiques i revoqui les que ja han estat atorgades perquè es destinin a habitatge habitual. I ha demanat que es renovin tots els contractes de lloguer de les persones residents als blocs afectats.