Barcelona
Barcelona29/12/2022

Saltadors i tirolines: els barcelonins més petits demanen canvis als parcs

L'Ajuntament invertirà tres milions d'euros en renovar 49 zones de joc infantil

BacelonaEls tobogans i els gronxadors són un clàssic dels parcs infantils, però no passen de moda. Una macroenquesta organitzada per l'Ajuntament de Barcelona que ha recollit la resposta de prop de 7.000 usuaris de zones de joc (adults i nens) els situa en el podi dels elements més ben valorats, per darrere, això sí, de les estructures que ofereixen diferents propostes de joc. Però que els més petits continuïn divertint-se amb aquesta parella no vol dir que estiguin del tot satisfets amb l'oferta que troben a les zones de joc dels seus barris. Si se'ls pregunta què voldrien que tinguessin i no tenen, la majoria es decanten pels saltadors i les tirolines, que són els elements estrella pel que fa a puntuació en els pocs parcs que sí que en tenen. El govern municipal, sense mullar-se encara en quantitats i ubicacions, diu que recollirà aquest clam i que en els espais on sigui possible s'apostarà per elements de joc d'aquesta mena. De moment, però, encara no es poden consultar els resultats detallats de l'enquesta per extreure'n curiositats com quins són els parcs amb més fans o quins són els menys freqüentats. I el govern l'ha presentat amb valoracions genèriques.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Els resultats ens donen molta informació per saber com han de ser les àrees de joc del futur", ha dit el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, en la presentació dels resultats. Els més petits tenen clar que volen més varietat de jocs, i els adults que els acompanyen demanen que hi hagi més verd i zones d'ombra, més bancs i que siguin espais ben separats del trànsit. Uns reptes que l'Ajuntament diu que entoma de cara a les 49 àrees de joc que es remodelaran durant els pròxims mesos i que comptaran amb un pressupost de gairebé tres milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

En una primera fase, que durarà uns 20 mesos, s'arreglaran les primeres 19 àrees i, a partir de l’estiu del 2023, està prevista la remodelació de 30 àrees infantils més. Una de les prioritats, segons Badia, és fer més inclusius i accessibles aquests espais. La ciutat preveu fer 41 projectes de zones de joc totalment adaptades. Sobre el que no s'ha pronunciat Badia és sobre la demanda d'algunes famílies d'afegir lavabos públics a prop de les àrees de joc, perquè ha considerat que el debat dels lavabos al carrer transcendeix el debat sobre els parcs i s'ha d'entomar des del punt de vista de tota la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

Amics del parc

Algunes de les curiositats que ha recollit l'enquesta són que la mitjana d'edat dels infants que juguen en aquests espais és de 4,6 anys i que el 90% aprofiten aquesta zona per interactuar amb altres nens i nenes; que no juguen sols, vaja. El que més ha sorprès, segons ha reconegut la comissionada d'Educació, Maria Truñó, és que també és molt elevat el percentatge d'adults (85%) que comparteixen conversa amb altres famílies durant l'estona de joc dels nens. Amics del parc.

Cargando
No hay anuncios

Nou de cada deu famílies usuàries hi passen més de mitja hora cada dia i escullen les àrees de joc que els queden a prop de l'escola o de casa. I una tercera part les fa servir cada dia durant més d'una hora. "Es confirma que són un espai de servei públic", ha dit Truñó en una presentació de resultats que s'ha fet just al costat de l'àrea de jocs de la plaça Sant Miquel, una de les més noves (es va inaugurar el 2019) i que inclou elements de joc celebrats, com els saltadors.

Cargando
No hay anuncios

Per complementar les respostes dels enquestats, que accedien al formulari amb codis QR col·locats a les diferents àrees de joc (no s'han obtingut respostes sobre 213 de les 905 existents), també s'han col·locat termobotons en alguns tobogans per detectar si estaven excessivament calents (els resultats no s'han fet públics) i braçalets a 850 nens per poder detectar en quines parts del parc passaven més estona. La captura d’informació automàtica amb els braçalets ha confirmat que les estructures multijoc són l’element preferit entre els més petits (de 2 a 5 anys), la mateixa dada que recull l’enquesta, i que els gronxadors són elements d'alta afluència. També ha permès veure que els infants passen tant de temps fent ús de les estructures de joc com jugant pel voltant.