Barcelona

La Sagrada Família es compromet a buscar la via perquè els veïns afectats per l'escalinata es quedin al barri

Esteve Camps apel·la al "diàleg" i a "no tancar-se en banda" per assolir un acord

G.P.
4 min
Façana de la sagrada Familia al carrer Mallorca, a la dreta vivendes afectades per la construccio de l'escalinata.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona s'ha posat com a objectiu resoldre en aquest mandat un dels debats més espinosos de la ciutat: el futur de l'escalinata del temple de la Sagrada Família. Per fer-ho, cal posar d'acord el temple i els veïns afectats, que, si es porta a terme el pla original de Gaudí, hauran d'abandonar els seus pisos. Aquest divendres, el president delegat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, ha assegurat que es "buscarà la solució" adient perquè tots els veïns i veïnes que ho vulguin puguin quedar-se al barri.

Camps ho ha dit en l'acte de resolució de la primera convocatòria del Fons d'Acció Social del temple i després de la reunió que van mantenir el mes passat l'Ajuntament i els afectats per la construcció de l'escalinata que donarà accés al monument per sobre del carrer Mallorca. Segons informa l'ACN, el responsable de la junta ha apel·lat al "diàleg" i a "no tancar-se en banda" per arribar a un acord, i ha dit que l'executiu local s'ha mostrat "dialogant". A més, ha confiat en l'entesa amb l'Associació de Veïns perquè ja hi ha hagut col·laboracions anteriors. "Parlant la gent s'entén", ha dit.

La clau de volta del debat continua sent la construcció d'una gran escalinata que la junta constructora del temple projecta davant la façana de la Glòria i que implicaria enderrocs en dues illes de cases, entre els carrers Mallorca i Aragó. Així estava previst, de fet, en el pla general metropolità (PGM) del 1976, que reservava un ampli passeig de dues illes perquè la Sagrada Família tingués un accés diàfan que fos ben visible des de l'avinguda Diagonal. 

Esteve Camps ha defensat la legalitat de la verticalitat de la façana de la Glòria i ha recordat que la polèmica escalinata és un element que ja apareixia en el projecte original d’Antoni Gaudí. “Si som els seus hereus, hem de lluitar perquè es pugui fer”, ha afirmat.

El bloc de pisos del carrer Mallorca que queda just davant de la façana de la Glòria és un dels afectats.

Ara bé, Camps ha admès que és conscient que els veïns no volen marxar del barri i que en la reunió que van mantenir amb els responsables municipals el passat mes de maig van expressar-se en aquest sentit. Per això, ha volgut llançar un missatge tranquil·litzador i ha afirmat que “això no serà un problema perquè es buscarà la solució més adient perquè tothom que es vulgui quedar al barri pugui quedar-s'hi”.

El responsable de la junta del temple ha explicat que en les trobades que ha mantingut amb el consistori en aquest sentit, l’executiu local s’ha mostrat molt “dialogant” i ha dit que la relació amb l’Associació de Veïns Sagrada Família és bona. “Hem col·laborat plegats per altres qüestions”, ha apuntat Camps, que ha dit que “si s'ha arribat a una entesa sense problema amb altres temes segur que ara també es podrà”.

El solar del carrer Mallorca, una possible sortida

Camps ha recordat que l’any 2019 es va adquirir un solar ubicat al carrer Mallorca que s’usa com a magatzem i ha insistit que aquest espai podria servir per construir-hi habitatges. “Podria ser un punt d’inici per a una possible solució”, ha afirmat, i ha afegit que en funció de la classificació que hi donés l’Ajuntament podrien edificar-s'hi entre 113 i 138 pisos.

A l'espera de veure quina proposta fa l'actual govern municipal, l'últim projecte que hi ha sobre la taula és el que el govern d'Ada Colau va fer arribar als veïns el passat mandat de la mà de l'aleshores arquitecte en cap, Xavier Matilla. Aquelles propostes, que s'havien mantingut ocultes fins ara per un acord de confidencialitat entre l'anterior govern i els veïns, minimitzaven l'afectació sobre els habitatges i traçaven un trencaclosques que permetia equilibrar la zona verda, l'habitatge i els equipaments intervenint en només algunes illes de la zona.

Tot i que hi va haver diverses propostes, n'hi va haver una que els veïns admeten que els agradava especialment. En aquesta, es reduïa l'amplada de l'escalinata, que passava de 60 metres a només 40, fet que permetia reduir substancialment els habitatges afectats i rebaixava la xifra de reallotjats a 171. A més, aquests veïns s'instal·larien en un nou edifici que es construiria en aquest solar del carrer Mallorca que ja és propietat de la Sagrada Família i que és al mateix carrer Mallorca, entre Lepant i Marina. Un immoble en què, segons els càlculs de l'anterior govern, hi hauria 72 habitatges més.

A més, l'escala que permetria accedir al portal de la Glòria –i que es vol que travessi el carrer Mallorca a través d'una plataforma elevada perquè els cotxes poguessin continuar circulant per sota– desembocava en una plaça en un interior d'illa que només arribava fins al carrer València –i no fins a Aragó, com està projectat–, tot i que el tram entre Aragó i València sí que s'hauria d'habilitar com a zona verda. Tanmateix, el govern de Collboni no ha volgut fer-se seva cap proposta anterior –tampoc les del mandat de Xavier Trias– i ha dit que tota la feina prèvia ajuda, però que cal afrontar aquest debat amb la mirada oberta per tal de facilitar un acord entre les parts.

stats