Barcelona

Una creu mirador convertirà la Sagrada Família en l'edifici religiós més alt d'Europa el 2025

L'element que coronarà la torre de Jesús elevarà la basílica fins als 172,5 metres i projectarà llum al cel de la ciutat

La grua de la Sagrada Família sembla que sostingui la lluna durant la sortida de l'última lluna plena de l'estiu, en aquest cas superlluna. Això passa en coincidir el pleniluni amb el perigeu (quan la lluna està més propera a la Terra). La fotografia està feta des del les instal·lacions esportives dels centres Claror a can Caralleu, a Sarrià,  des d'on es veuen la Sagrada Família i la Torre Glòries gairebé en línia.
19/09/2024
3 min

BarcelonaLa Sagrada Família continua fent passos per completar l'obra imaginada per Antoni Gaudí. A l'espera de resoldre el trencaclosques de la façana de la Glòria, la Junta Constructora ha anunciat aquest dijous que preveu tenir enllestida la torre de Jesús, el punt més alt de la basílica, el 2025. Per arribar als 172,5 metres d'alçada, durant l'any vinent es construirà la creu de quatre braços que ha de coronar la torre. Una figura de 17 metres d'alçada, 13,5 d'amplada i 100 tones de pes. Del centre d'aquesta creu, revestida de ceràmica blanca i amb finestres de vidre, en sortiran diversos focus de llum per il·luminar lleument el cel de Barcelona. Malgrat les grans dimensions de la creu, la seva aparença és lleugera. Això convertirà la Sagrada Família en l'edifici religiós més alt d'Europa.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat l'arquitecte director de les obres, Jordi Faulí, la creu que culminarà la part superior del temple s'ha construït seguint el desig de Gaudí, que en els seus escrits va imaginar una "grandiosa creu de quatre braços acanalats per poder esguardar el panorama". La voluntat de l'arquitecte era que, en honor a la llum de Crist, aquesta figura reflectís la llum del sol de dia i de nit projectés feixos de llum sobre la ciutat. Per aconseguir-ho, s'ha recobert d'unes peces de ceràmica blanca esmaltada i refulgent que farà que la creu ofereixi una llum diferent en funció de l'hora del dia i del temps que faci. Els elements piramidals i el vidre corbat ajudaran a acabar d'atorgar a la creu un efecte de cristall.

Una creu mirador convertirà la Sagrada Família en l'edifici religiós més alt d'Europa el 2025

Tot i que la construcció de la creu hauria d'estar completada a finals del 2025, Faulí ha explicat que la seva benedicció i estrena oficial no es farà fins a mitjan 2026, coincidint amb el centenari de la mort de Gaudí. No ha dit, però, sobre quan el públic podrà accedir a dins del mirador de la creu, que tindrà capacitat per a només onze persones. Els que vulguin fer-se una idea abans de com serà aquesta creu que en el futur ha de ser el mirador més privilegiat de la ciutat, podran visitar el prototip d'un dels braços de la creu que s'ha instal·lat al pati de materials durant les jornades de portes obertes amb motiu de la Mercè.

El director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, i l'arquitecte director, Jordi Faulí
El prototip d'un dels braços de la creu que ha de coronar la torre de Jesús de la Sagrada Família

Un cop la creu estigui situada damunt de la torre de Jesús, la Sagrada Família es convertirà en l'edifici religiós més alt d'Europa, per davant de l'església major d'Ulm, a Alemanya, que fa 161,5 metres d'alçada. La basílica de Barcelona s'enfilarà, en canvi, fins als 172,5 metres, una alçada que no és casual. Per mantenir les proporcions de 7,5 metres de distància entre columnes que Gaudí va fixar dins del temple, la torre de Jesús farà 23 cops aquesta distància.

Pendents de la façana de la Glòria

Faulí ha explicat també que durant l'any vinent s'entrarà en l'última fase de la construcció de la capella de l'Assumpta, la part del temple que toca al carrer Provença. Actualment, des d'aquest carrer es poden veure les columnes del claustre, els primers nervis de la pedra tesada i les voltes de ceràmica que cobriran aquest tram del claustre. L'arquitecte director també ha anunciat la finalització el curs vinent de quatre dels cinc trams de les cobertes de les naus laterals tant a la banda de la façana de la Passió com a la del Naixement, situades a 30 metres d’altura.

Més incert és el futur de la façana de la Glòria. El director general de la Junta Constructora, Xavier Martínez, ha explicat que no hi ha novetats per ara en les converses que la Sagrada Família manté amb l'Ajuntament per acabar de definir el projecte de l'escalinata que, segons el disseny de Gaudí, obligaria a enderrocar alguns edificis de veïns. A l'espera de desencallar aquest trencaclosques, l'actual llicència d'obres del temple només permet actuar sobre alguns elements de la façana que estan dins del solar que ocupa actualment el temple.

Tot i els dubtes sobre com es tancarà la negociació a tres bandes entre l'Ajuntament, el temple i els veïns, Martínez ha confiat a poder mantenir el calendari previst i poder culminar totalment les obres de la Sagrada Família –amb escalinata inclosa– en menys d'una dècada.

Camí del rècord de visitants

Més enllà d'encaminar-se a ser l'edifici religiós més alt d'Europa, la Sagrada Família també avança aquest any cap al rècord absolut de visitants. El director general de la Junta Constructora, Xavier Martínez, ha explicat que durant els primers vuit mesos de l'any la basílica ha rebut 3.324.000 persones, un 3% més dels que va rebre durant el mateix període de l'any passat. Martínez s'ha mostrat convençut que la tendència es mantindrà i que acabaran l'any superant el rècord de visitants fins ara. Pel que fa a l'origen dels visitants, els provinents dels Estats Units continuen sent majoria i representen el 19% del total, per sobre del 15% que representen els espanyols.

stats