Barcelona

Què s'hi feia, a l'Antiga Massana que Collboni ha desallotjat?

Els moviments defensen la tasca comunitària a l'equipament ocupat i l'Ajuntament rebla que té plans de futur per al recinte

Policies davant la porta de l'Antiga Massana, ja desallotjada.
29/01/2025
4 min
28
Regala aquest article

Barcelona“Aquest és el punt final d’un expedient iniciat el 2021 per recuperar un equipament que ha estat sempre ocupat de manera il·legal”. Amb aquesta frase del tinent d'alcaldia i Seguretat, Albert Batlle, l'Ajuntament de Barcelona donava dimarts per tancades les activitats autogestionades a l'Antiga Massana. L'edifici, al bell mig del Raval, estava ocupat i autogestionat des del 2020 per col·lectius que reivindicaven la tasca social que hi desenvolupaven, però el govern municipal de Jaume Collboni es va mostrar ahir inflexible durant el desnonament, que va acabar amb detinguts i desenes de ferits lleus per les càrregues policials. "Vam advertir que no hi hauria diàleg mentre continués l'ocupació", va subratllar Batlle, que va remarcar que calia "recuperar" un espai que feia massa anys que estava "usurpat" i és una "peça clau" per al projecte de transformació del Raval que té previst l'Ajuntament.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Però, ¿què s'hi feia, a l'Antiga Massana, des de l'ocupació? Les persones que organitzaven l'espai i el dinamitzaven asseguren que ja complia una tasca comunitària. "Hi passaven cada setmana, com a mínim, 500 persones a fer diferents activitats", assegura Elena Martín, una de les organitzadores.

Després de passar quatre anys tancat i sense cap ús, el juny del 2020 —en plena pandèmia— els moviments socials del Raval van entrar a l'espai per tenir un lloc "decent" des d'on fer el repartiment de menjar a les famílies. "Quan hi vam entrar jo mateixa vaig trucar a la Janet Sanz per informar-la i amb l'objectiu de regularitzar la situació des del minut zero", assegura aquesta activista. "Érem davant la Boqueria i ens anava perfecte per no malbaratar res i donar menjar a les famílies necessitades del barri", explica.

"Molt més que un casal de barri"

Superada aquella fase, l'Antiga Massana va reviure amb diferents activitats. "Era molt més que un casal de barri", diu Martín. S'hi feia de tot: classes de català, de castellà, d'àrab, de música. Ludoteca per als infants més petits. Assemblees de barri, presentacions de llibres, concerts, actes, xerrades, ponències... "Una de les activitats que tenia més èxit era l'escoleta, per als més petits", explica Martín.

Elena Andrea és mare de dues nenes, de 3 i 8 anys, que hi anaven diverses tardes a la setmana. Fa uns anys, l’Elena va acudir a l’Antiga Massana perquè sentia que la seva filla no estava segura on abans vivien i allà la van ajudar: “gràcies a ells jo tinc un sostre avui”. Ara, explica que ja no té on deixar les nenes quan sovint necessita anar a l'hospital i lamenta que se’ls hagi fet fora d’un lloc que ella mateixa va “construir”. “Costi el que costi hem de defensar el que és nostre”, insisteix.

Les famílies del barri que ho necessitaven podien deixar-hi els infants per fer els deures, classes de repàs o simplement per fer activitats educatives si havien de participar en algun esdeveniment del barri o havien de fer algun tràmit. "Els caps de setmana també feien activitats i sortides, i quan feia falta organitzaven casals d'hivern o d'estiu", afegeix l'activista. Martín explica que els dinamitzadors eren "professors, mestres o monitors de lleure i menjador voluntaris, que hi dedicaven el seu temps lliure".

Manifestants recuperen material de l'Antiga Massana del vehicle dels serveis de neteja que sortia del desallotjament.

Però les activitats no s'acaben aquí. "També era la seu del cor de Ciutat Vella, de moviments palestins i LGTBI i a dins hi havia un gimnàs, gratuït per a tothom, amb activitats dirigides per a qui ho necessités". El dimarts es convertia en un cinema i fòrum social. En total, una desena de col·lectius habituals i molts altres que demanaven l'espai per a actes puntuals participaven en aquesta organització col·lectiva.

Del reconeixement social al desnonament

La comunitat que s'havia creat al voltant de l'Antiga Massana és tan gran que fins i tot l'anterior govern municipal va reconèixer obertament aquesta tasca. "Després de dos anys negociant vam estar a punt d'aconseguir la cessió d'ús del recinte. Fins i tot teníem l'aprovació de la Taula de Patrimoni. Tenim les actes de la reunió i tota la documentació que ho demostra", defensa Martín. "Havíem de fer alguns canvis i no hi va haver temps", lamenta. Ara el temps se'ls ha acabat de cop. Martín i la resta d'organtizadors de l'Antiga Massana se centren avui a trobar les coses que tenien dins l'espai. Ordinadors, el material del gimnàs, el material escolar... "Creiem que ho han portat tot a un punt verd, però estem parlant amb la Guàrdia Urbana per recuperar-ho", explica a l'ARA.

L'octubre passat, l'actual ajuntament socialista ja va intentar desallotjar l'immoble, però en aquella ocasió no va poder per la "resistència pacífica" de les persones que encara hi havia. Llavors va sol·licitar una ordre judicial per executar-lo. En aquell moment, la Sindicatura de Greuges de Barcelona també va fer una crida a "reflexionar" i a pensar possibles alternatives per mantenir la tasca comunitària. En un comunicat, va considerar que l'actuació del districte de Ciutat Vella sobre l'Antiga Massana estava "mancada d'un espai de diàleg i reflexió capaç d'arribar a una solució consensuada", i va reclamar un acostament "en benefici del bé comú i l'interès públic".

stats