Barcelona

Una revetlla amb petards ‘light’: "Fan el mateix soroll que un assecador de cabells"

Una parada ofereix a Barcelona pirotècnia "de baixa intensitat" per Sant Joan

Pau Castellote
i Pau Castellote

BarcelonaNo hi ha gaire moviment el matí d’un dia laborable a la plaça Molina. Tan sols la munió de cotxes que transiten Balmes i Via Augusta pertorben la tranquil·litat de la plaça. Al mig, s’hi ha instal·lat temporalment la típica paradeta de petards que prolifera pels volts de Sant Joan. Aquesta, però es ven com la primera a Barcelona on només hi ha pirotècnia de baixa sonoritat: petards que esclaten a no més de 97 decibels si es respecta la distància de seguretat.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

“És el mateix soroll que fa un assecador de cabell o una conversa normal", apunta Pol Moya, un dels treballadors de La Traca, que està acabant de reomplir l’estoc de la paradeta amb caixes de petards que volen ser més "respectuosos”. S’ofereix a fer una prova allà mateix i encén una font lluminosa al mig de la plaça. Només quan el trànsit s’atura perquè tots els semàfors coincideixen en vermell es pot apreciar el soroll que surt de la font. Un parell de persones assegudes als bancs de la plaça aixequen el cap. La majoria segueixen com si res.

Cargando
No hay anuncios

“He decidit comprar els petards aquí perquè, posats a comprar-ne, millor si són de baixa sonoritat”, explica en Víctor Quílez, que celebra la revetlla de Sant Joan amb el seu fill, de 6 anys. “No soc massa fan de la pirotècnia, em molesta una mica”, reconeix malgrat tot.

Els petards més discrets, com els que ofereix aquesta paradeta, “són per a tothom”, però especialment atrauen clients com “pares amb nens i gent preocupada, sigui pels animals o pel medi ambient", explica Sergio Sánchez, un dels venedors de l’estand.

Cargando
No hay anuncios

La Núria Pedrerol marxa amb una bossa mig plena de bombetes i bengales, així com unes boles que fan un llampec de llum que es diuen Somriures. Celebrarà la revetlla amb el seu fill de 6 anys, a qui “molesten molt els petards”, explica mentre s’assenyala les orelles. Ella tampoc no n’és una apassionada, admet. A dins la bossa també s’endú el producte que més agrada als infants, segons Sánchez: “És el Gos Caganer, que no necessita explicació.” O de fet, potser sí: es tracta d’un petard que, segons consta al catàleg, "genera una expansió de la pastilla ubicada a la part posterior en forma d'un divertit excrement."

A la guingueta de La Traca també hi ha clients que no detesten l’estrèpit, sinó que s’han trobat amb una paradeta que els queda a prop de casa. El Joan només compra bengales: “Els altres els tinc a casa”, explica fent referència als que sí que peten, però de seguida afegeix: “Tampoc no gaires, perquè a la festa també hi ha nens".

Cargando
No hay anuncios

Els treballadors de La Traca asseguren que no pretenen canviar el paradigma de la revetlla, “només oferir una alternativa per celebrar Sant Joan d’una manera diferent”, apunta el Pol Moya. La festa, opina, és “cada vegada més familiar”. Mentre fa la seva comanda, Quílez recorda que fa 20 anys dues setmanes abans de la revetlla “ja se sentien petards a totes hores”, i agraeix que ja no sigui així, també per les mascotes.