Innovació

Resiliència als incendis o impuls al cotxe compartit: la recerca en reptes urbans a Barcelona

L'Ajuntament i la Fundació La Caixa destinen un milió d'euros a subvencionar set projectes innovadors

L'anunci dels projectes seleccionats s'ha fet aquest matí al Saló de Cent de l'Ajuntament
ARA
31/01/2022
3 min

BarcelonaDesplegar mesures per fer de la ciutat un lloc més ben preparat contra els incendis en les zones forestals, buscar la manera d'acompanyar molta gent gran que se sent sola, analitzar com es mouen per Barcelona les persones que la visiten o optimitzar l'ús del cotxe compartit aplicant una nova família d'algoritmes compartits. Són quatre dels set projectes de recerca científica per afrontar reptes urbans que han quedat seleccionats per rebre finançament de l'Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa. En total, hi injectaran un milió d'euros, fruit del programa que preveu una inversió de 2 milions en 2 anys: 1,2 surten de les arques municipals i 800.000 els aporta la Fundació la Caixa.

Aquest dilluns s'han donat a conèixer els set projectes seleccionats per a la convocatòria del 2021, que s'emmarca dins del Pla Barcelona Ciència, i que ha rebut 62 propostes, de les quals 57 han estat efectivament admeses a estudi. Els aspirats havien d'enfocar els seus projectes en reptes com l'envelliment de qualitat, la mobilitat i la protecció del medi ambient i l'aplicació de noves tecnologies a l'habitatge, l'espai i els serveis de la ciutats. Sis de les propostes podran finançar el 100% del projecte amb la subvenció i la darrera rebrà un impuls per al 73% del total.

Aquestes són les set propostes que han rebut una puntuació més alta:

Resiliència al foc

Planteja fer una anàlisi del risc d'incendi a la interfície urbana forestal de Barcelona i desenvolupar un pla d'acció sostenible que permeti incrementar la resiliència als incendis en zones d'especial vulnerabilitat. Aquesta iniciativa la lidera la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Anàlisi de l'espai públic

Proposa fer una anàlisi de l'espai públic per detectar-hi mancances a través de la informació GIS sobre espai caminable i les dades reals de la dinàmica dels vianants. Vol ser una eina útil per guiar processos de transformació. Lidera el projecte la UOC en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (UB).

Contra la soledat

El tercer projecte seleccionat proposa analitzar l’impacte de l’envelliment, el canvi urbà i la seva interacció als diferents barris de la ciutat. Planteja processos d’intervenció social per donar suport emocional a la gent gran que se sent sola. Lidera la iniciativa el Centre d’Estudis Demogràfics en col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i Amics de la Gent Gran. 

Cobertes verdes

La quarta iniciativa vol dissenyar i posar en marxa un pla de monitoratge del funcionament de les cobertes verdes, que haurà de ser participatiu i viable en l'àmbit econòmic. Lidera el projecte la Universitat de Lleida amb la UPC, l'Innovation Technologies for Sustainability, Eixverd i Teb verd.

Mobilitat dels visitants

El cinquè projecte analitzarà com es mouen les persones que visitin Barcelona després de la crisi del covid per dimensionar l'impacte que té aquesta mobilitat en la vida dels veïns i poder-ne fer una gestió millor. Lidera la proposta la Universitat Rovira i Virgili en col·laboració amb la UOC, el Centre Tecnològic de Catalunya, ISGlobal, UIC Barcelona i Ostelea - Tourism Management School. 

Cotxe compartit

El sisè projecte vol optimitzar l'ús del cotxe compartit a la ciutat i proporcionar solucions eficients als problemes a partir del disseny d’una nova família d’algoritmes intel·ligents capaços de processar ràpidament grans quantitats de dades per donar suport a la presa de decisions en temps real. Aquesta iniciativa neix de la UOC en col·laboració amb la UPC, la Universitat Politècnica de València i Spindox Digital Soul.

Terrats de Ciutat Vella

El setè projecte planteja millorar i reutilitzar els terrats de Ciutat Vella amb solucions de baix cost, desmuntables i reciclables. Proposa elaborar un catàleg de microprojectes i el prototipatge de solucions integrals com propostes plug-in d’aplicació en casos pilot i reproduïbles en altres punts de la ciutat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Lidera la proposta la UPC en col·laboració amb UB i l'associació Oasiurbà. 

stats