Repunt de delictes a Barcelona: 12 furts cada hora
El primer semestre de l'any s'han presentat un 27,4% més de denúncies per violència sexual
BarcelonaQuan es pregunta als barcelonins pel principal problema de la ciutat, la resposta més repetida els últims cinc anys és la mateixa: la inseguretat. El govern municipal assegurava, l'any passat, que, així i tot, la xifra de delictes que es cometen a la ciutat anava a la baixa i que, per tant, el que hi havia era una qüestió de percepcions. Les últimes dades sobre fets delictius, però, trenquen aquesta dinàmica i evidencien un repunt: els delictes han pujat un 13,7% durant el primer semestre d'aquest any si es compara amb les dades de l'any passat. I els furts, que representen un de cada dos delictes que tenen lloc a la ciutat, creixen un 17,2%. Se n'han denunciat 50.116 en sis mesos. És a dir, 278 cada dia, 11,6 cada hora. Un dia tipus a la ciutat, la policia fa 72 detencions (una xifra que va a l'alça) i 770 identificacions per motius diversos. De fet, durant els primers sis mesos del 2023 s'han fet un 23,2% més de detencions que l'any anterior i un 15% més que el 2019.
La dels furts és una de les dades que s'han donat a conèixer aquest dijous en el marc de la reunió de la junta local de seguretat de Barcelona, que també ha posat el focus sobre l'increment de les denúncies per violència sexual, que passen de 412 en un semestre a 525 (un 27,4% més), i el de les de violència masclista (de 2.128 a 2.490). Si es compara el conjunt de l'activitat delictiva que ha registrat la ciutat durant la primera meitat de l'any amb la del 2019, que és l'any en què la crisi dels narcopisos de Ciutat Vella va arribar als seus màxims, el balanç és positiu: els delictes han baixat un 10,4% respecte a aquells pics, però, en canvi, el balanç és negatiu si es miren les dades de l'any passat.
Creixen un 8,4% en general els robatoris amb intimidació: se n'han denunciat 6.739 i s'han fet 1.475 detencions de gener a juny per aquest motiu. Augmenten els robatoris amb força en comerços (de 740 a 1.325 denunciats) i es mantenen estables els robatoris en pisos (1.994). També han experimentat un augment important les estafes: se n'han denunciat quasi 14.000 en sis mesos, cosa que suposa una pujada del 26% respecte a l'any passat. I repunten els delictes contra la salut pública (un 11,2% més), perquè hi ha hagut més operatius contra el tràfic de dones. Baixen, això sí, els robatoris en cotxes (un 14,8% menys). Unes xifres que el tinent d'alcaldia de Seguretat de la ciutat, Albert Batlle, admet que han de "preocupar" perquè ho ha de fer "qualsevol dada delinqüencial", però ha augurat que milloraran aviat. Defensa que s'està treballant en la bona direcció amb passos com la "bona" coordinació entre policies o els canvis legals per endurir les penes a la multireincidència. Barcelona, diu, és una ciutat "en general segura", però amb punts molestos per a la població, com els molts furts.
262 multireincidents, 1.629 detencions
Batlle ha fet aquesta valoració després de la primera junta local de seguretat presidida per Jaume Collboni (amb presència del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena; el director general dels Mossos, Pere Ferrer; el comissari en cap del cos, Eduard Sallent; la nova comissària de la Regió Policial Metropolitana d eBarcelona, Montserrat Estruch, i els màxims responsables de la Guàrdia Urbana i representants de la Judicatura i la Fiscalia), on s'han pres com a línies clau d'actuació la lluita contra les violències sexuals i contra la multireincidència. Segons el balanç del primer semestre, els cinc multireincidents que més actuen a la ciutat acumulen entre els cinc 18,6 detencions cada mes (112 en un semestre). S'han detectat un total de 315 persones catalogades com a multireincidents, de les quals 269 han estat detingudes fins a 1.629 cops en sis mesos, sobretot per furts i robatoris violents. El director dels Mossos ha parlat de buscar "noves estratègies operatives" per poder "treure més suc" a l'enduriment penal a la multireincidència.
Si es miren els resultats del grup policial especialitzat en el robatori de rellotges, el grup Titani, des del maig fins ara ha fet 78 detencions, que han comportat 19 ingressos a presó. Si s'hi sumen les detencions que ha fet la Guàrdia Urbana en aquest àmbit s'arriba a les 127.
Itineraris segurs
Entre les actuacions enfocades a millorar la situació, l'Ajuntament ha fet valdre avui el reforç de 107 agents desplegats cada dia per la Guàrdia Urbana durant l'estiu (que se sumen al miler habitual) i el pla anunciat ahir per perseguir amb més mà dura (amb més sancions i més altes) l'incivisme. I Ferrer ha assegurat que es compliran els compromisos pressupostaris i que aquest estiu acabarà amb 220 agents més dels Mossos a la ciutat. El pla d'estiu preveu mantenir els itineraris segurs que els Mossos van estrenar l'any passat per protegir els recorreguts des de zones d'oci nocturn fins al transport públic per protegir persones vulnerables i intentar detenir possibles agressors sexuals.
En aquest sentit, el Govern també remarca que la creació de l'Àrea Central de Violències Sexuals dins de la divisió d'investigació criminal dels Mossos i la seva unitat d'intel·ligència permetran millorar el seguiment dels agressors amb risc de reincidència, els que tenen ordres europees de detenció i els condemnats amb mesures judicials. A partir de l'1 de setembre, a més, funcionarà de forma permanent l'àrea de custòdia de detinguts a la comissaria de Ciutat Vella, un pas que ha de servir per descongestionar la de les Corts i avançar cap a un model més descentralitzat.