Barcelona
Barcelona04/11/2022

Colau torna als jutjats pel cas de les subvencions: "No ens intimidaran"

L'alcaldessa té molts números d'arribar a les eleccions com a investigada per prevaricació després de l'ordre de l'Audiència de Barcelona

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, tornarà al focus judicial per les subvencions a entitats socials, un cas que havia quedat arxivat a l'estiu. L'Audiència de Barcelona ha acordat la reobertura de la causa, que la investiga pels presumptes delictes de prevaricació, frau en la contractació, malversació, tràfic d'influències i negociacions prohibides a funcionari públic. El tribunal contradiu el criteri del jutge que portava el cas i també de la Fiscalia (favorable a arxivar-ho) i sí que veu indicis de delicte en les subvencions atorgades a l’Observatori DESC, la PAH, l’Aliança Contra la Pobresa i Enginyers Sense Fronteres. Els jutges estimen, d'aquesta manera, el recurs que havia presentat l'Associació per la Transparència i la Qualitat Democràtica, que és qui va presentar la denúncia i qui ara ha demanat tornar a investigar el mateix cas.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La reobertura suposa un nou cop judicial contra Colau a set mesos de les eleccions municipals. Amb el calendari a la mà i tenint en compte que hi ha diverses proves per practicar, tot fa pensar que el cas es mantindrà obert durant la campanya de les municipals i que Colau hi arribarà amb la condició d'investigada. "Si ens volen intimidar, aconseguiran tot el contrari", assegurava Colau en una declaració des de la galeria gòtica de l'Ajuntament. L'alcaldessa ha mostrat la seva "perplexitat" per la reobertura de la causa, ha insistit en la "utilització" dels querellants de la justícia "amb finalitats polítiques" i fins i tot ha demanat a la ciutadania que, si té proves, destapi quins interessos hi ha darrere de l'"entitat fantasma" que va presentar la querella en el seu moment i qui "els finança".

Cargando
No hay anuncios

El jutjat d'instrucció número 21 de Barcelona va considerar en el seu moment que les subvencions a entitats socials no constituïen una "infracció penal". El magistrat Ignacio Sánchez García-Porrero va argumentar que no veia indicis de prevaricació en l'actuació de Colau i que, sense aquest delicte, no hi havia base per analitzar-ne d'altres, com ara el de malversació o tràfic d'influències. També tenia en compte el testimoni de la interventora municipal, "que no havia observat cap conducta amb transcendència penal".

Cargando
No hay anuncios

En canvi, l'Audiència s'agafa a aquests dos punts per afirmar tot el contrari. En la seva resolució, que ha agafat per sorpresa els advocats de l'alcaldessa, argumenten que hi ha indicis per pensar que Colau podria haver comès un delicte de prevaricació en la concessió de subvencions a entitats amb qui havia tingut "una vinculació o una relació estreta". Opinen que el consistori hauria d'haver fet un concurs públic per atorgar les subvencions, i posen en dubte el testimoni de la interventora. Consideren que podria haver declarat "condicionada" i li retreuen que en el seu moment només fes "observacions" al procediment d'adjudicació de les ajudes per la via directa, en lloc d'expressar els seus "dubtes", i que no les "aturés".

La resolució no només posa en dubte el paper de la interventora, sinó que també obre la porta a la possibilitat que s'acabi investigant altres responsables municipals per les adjudicacions: "Els fets, tal com els hem delimitat, poden ser constitutius d'un delicte de prevaricació en el que pot haver tingut participació la investigada [Colau] o fins i tot altres persones sobre les quals encara no s'ha dirigit la causa", diu la resolució, que insisteix que a hores d'ara no es pot "descartar" encara que Colau "hagi pogut participar en la comissió d'infraccions penals".

Cargando
No hay anuncios

Dues declaracions

Ara el jutge haurà de practicar les quatre noves proves que li reclama l'Audiència: la declaració com a testimonis de l'interventor general de l'Ajuntament i l'autor d'un blog que plantejava la irregularitat de les subvencions, així com l'aportació de dos documents més relatius a l'adjudicació de les subvencions, els resums anuals de la intervenció i informes sobre altres entitats socials en el mateix període en el qual es van concedir les subvencions sota sospita. "Això suposa allargar la investigació artificialment i sense base", considera l'advocat de Colau, Àlex Solà, que ha assegurat que té la "convicció" que el cas no arribarà a judici.

Cargando
No hay anuncios

Un cop el jutge hagi practicat totes les proves que li ordena l'Audiència de Barcelona, haurà de decidir de nou si veu o no delicte. Aquí tornarà a ser clau l'opinió de la Fiscalia, que també davant del tribunal provincial s'havia posicionat en contra de la reobertura de la causa. De fet, el ministeri públic va ser el primer a investigar Colau per les subvencions, però finalment va descartar que hi hagués delicte i ha mantingut aquesta mateixa postura davant del jutjat que va acceptar la querella. La resolució judicial, però, dona ales als querellants a l'hora de demanar que la investigació s'allargui en el temps.