La rehabilitació dels blocs amb aluminosi del Besòs va per llarg
El govern municipal fixa un horitzó de quatre mandats per completar les obres
BarcelonaTres anys i mig després de començar les inspeccions, l'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest divendres l'informe sobre l'examen fet a part dels edificis del barri del Besòs-Maresme que se sospitava que podien patir danys estructurals i estar afectats per aluminosi. Després d'analitzar 45 comunitats amb 1.008 habitatges, la conclusió de l'Ajuntament és que és prioritari actuar en 1.251 pisos, repartits en dos nivells en funció de la urgència. Tanmateix, la intervenció va per llarg. Segons ha explicat aquest divendres el regidor del districte, David Escudé, durant aquest mandat només es rehabilitaran 204 pisos de 10 blocs que ja estaven previstos en la prova pilot que es va aprovar l'estiu del 2021 però que per ara ha tingut resultats escassos. La resta hauran d'esperar.
Així, descomptats aquests 204 pisos que es volen tenir rehabilitats abans del 2027, els altres s'han dividit en dues fases en funció del nivell de prioritat que ha fixat l'anàlisi de l'Institut Municipal d'Urbanisme (IMU). En un nivell de prioritat 1, l'Ajuntament situa 693 habitatges repartits en 38 escales i que tindrien danys estructurals "greus" o "molt greus", on ja s'han hagut d'adoptar mesures cautelars durant les inspeccions –alguns s'han hagut d'apuntalar i en d'altres ha calgut protegir balcons per evitar despreniments– o on s'ha detectat "ciment aluminós que requereix una actuació prioritària". Tot i això, no serà fins al pròxim mandat –entre el 2027 i el 2031– quan s'hi intervindrà físicament. Aquest mandat, això sí, s'iniciaran els tràmits administratius per tenir-ho tot a punt per al pròxim.
Per a més endavant encara quedaran els habitatges catalogats com de "nivell de prioritat 2", uns 354 pisos més, repartits en 13 comunitats de veïns. En aquests casos, els defectes detectats no són estructurals, però sí que es consideren "greus o molt greus" i afecten façanes, cobertes o instal·lacions de l'edifici. La data d'actuació sobre aquests immobles és una incògnita.
Pel que fa als pisos que sí que s'arreglaran aquest mandat i que estaven previstos en el pla pilot de recuperació del barri que es va fer en paral·lel a les inspeccions, l'Ajuntament ja ha completat la rehabilitació d'un edifici en el número 11 del carrer Messina. La previsió és que entre l'abril i l'estiu d'aquest any comencin les obres d'uns altres quatre edificis, i que els treballs de les cinc finques restants de la prova pilot –que afectava una desena de blocs– es puguin dur a terme dins d'aquest mandat. El pressupost d'aquesta primera fase és de 10 milions d'euros, dels quals l'Ajuntament n'aporta dues terceres parts i la resta es financen entre els Fons Next Generation –un 25%– i les comunitats de veïns.
El barri del Besòs, ubicat en l'àrea que delimiten els carrers Llull, rambla Prim, Bernat Metge i el terme municipal de Sant Adrià de Besòs, és un dels més vulnerables de la ciutat, ja que agrupa alguns dels carrers amb menys renda per càpita de la ciutat.
Una "regeneració universal"
El retard en la rehabilitació d'aquest barri ha suscitat crítiques dels veïns i també de l'oposició. Fa unes setmanes Junts, Barcelona en Comú i Esquerra van unir esforços per forçar una comissió extraordinària d'Urbanisme per parlar del pla de regeneració urbana, ja que denunciaven que el govern de Jaume Collboni l'havia "paralitzat". En declaracions als mitjans, David Escudé ha demanat als grups "no alimentar certes pors" i ha defensat "treballar en silenci al costat dels veïns" per fer la transformació necessària del Besòs-Maresme.
Tot i explicar que buscaran fórmules per accelerar els treballs, Escudé ha subratllat que es necessiten quatre mandats –16 anys– per poder completar una "regeneració universal" del barri del Besòs-Maresme. Tenint en compte que el projecte neix en l'anterior mandat, encara amb el govern d'Ada Colau –el projecte es va aprovar l'estiu del 2021–, els treballs no estarien completats fins al 2037.