Records de pandèmia: "No paràvem de recollir gent que estava naufragant i morint socialment i físicament"
Barcelona inaugura una exposició que recull les memòries de ciutadans durant el confinament
BarcelonaEl confinament va causar un canvi sobtat i brusc en la vida de tothom. El gran augment d'ingressos en hospitals i la necessitat d'ajudar persones afectades per la pandèmia va trastocar el funcionament de moltíssimes institucions i entitats, que en molts casos es van veure desbordades per la situació. "Semblàvem Open Arms, però a escala social. No paràvem de recollir gent que estava naufragant i morint socialment i alguns, fins i tot, físicament", assegura la directora del Centre de Serveis Socials de Sant Antoni, Pilar Minguillón. És una de les 74 persones que ha entrevistat la regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona amb l'objectiu de recollir records de ciutadans dels dies de confinament.
A partir del material aplegat, l'Ajuntament ha creat l'exposició Memòries de pandèmia. Només en sortirem juntes, que es podrà visitar a la Model des de dijous fins al 12 de març, i al Castell de Montjuïc del 23 de març al 31 de desembre. Els comissaris són Jordi Mir i João França, que van rebre l'encàrrec fa uns dos anys. "En els primers reportatges es posava l’accent en els afers lúdics, en com es passava el temps a casa, per exemple. Però la regidoria ens va demanar un projecte que s'acostés a la diversitat de la ciutadania", explica en declaracions a l'ARA Jordi Mir.
L’exposició està pensada com un recorregut per una gran avinguda. A banda i banda del carrer central hi ha mòduls muntats on els ciutadans poden escoltar les memòries dels entrevistats, "simulant que entren dins les seves cases i espien les seves vides durant el confinament", detalla Mir. A cada mòdul es passa un vídeo d'uns 5 minuts on es recullen fragments d'algunes entrevistes. Cada vídeo tracta una temàtica, com la incertesa, el servei a la ciutadania, el suport mutu o el dol.
"Necessitem repensar la ciutat"
"La pandèmia ha sigut un element clau per pensar com volem que sigui la nostra vida privada i també comunitària en un futur. Hi ha persones que diuen que hem de tornar a la normalitat, però la situació d'abans ja era molt precària per a algunes. Necessitem repensar la nostra ciutat i saber que hem de canviar, no pot ser que l'economia passi per damunt de tot", assegura Mir.
Les entrevistes es guardaran a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona i qualsevol que vulgui podrà consultar-les a l'espai web i al canal de YouTube de l'Ajuntament. Així mateix, si els visitants tenen ganes de participar-hi, l'espai disposa d'una cabina de vídeo perquè hi enregistrin les seves vivències i reflexions durant el confinament. També es dipositaran a l'Arxiu Històric.