Barcelona09/02/2022

Quines escoles queden amb amiant a Barcelona? La FAVB en reclama un cens

La Federació d'Associacions de Veïns exigeix compromís a les administracions per retirar aquest material

ARA
i ARA

BarcelonaLa comissió contra l'amiant de la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) i col·lectius de famílies afectades exigeixen al Consorci d'Educació de Barcelona (CEB) que publiqui un cens de les escoles que tenen amiant i que es pacti un calendari per a la retirada d'aquest material, classificat des del 1977 com a substància cancerígena per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i que ha posat en guàrdia famílies d'escoles com 9 Graons, a la Dreta de l'Eixample, o les tres que comparteixen àmbit a la plaça de les Glòries i que ja s'han mobilitzat contra l'amiant. La problemàtica afecta, però, més d'una vintena de centres de la ciutat. El 2002 es va prohibir la utilització d'aquest material a l'Estat, però fins aleshores se n'havia estat fent servir en grans quantitats en la construcció. En una roda de premsa a la seu de la FAVB, el doctor Josep Tarrés, pneumòleg i especialista en aquest camp, ha advertit que l'amiant és una pandèmia "silenciada, creixent i evitable".

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La comissió ha fet aquesta petició aprofitant l'època de portes obertes dels centres escolars per fer les preinscripcions perquè, segons el seu portaveu, Joan Maria Soler, els consta que moltes famílies requeriran informació a les escoles sobre la presència d'amiant i són les administracions les que els haurien de respondre. "Pensem que els conflictes no obeeixen dinàmiques d'escoles concretes, sinó que cal abordar globalment el tema de l'amiant a totes les escoles", ha dit Soler, i ha afegit que cal fer una priorització dels llocs on l'amiant és més a prop dels infants i d'on està més degradat, i en aquests casos actuar de manera immediata.

Cargando
No hay anuncios

En la seva intervenció, Tarrés ha recordat que el càncer específic causat per l'exposició a l'amiant, el mesotelioma, pot aparèixer al cap de 50 anys: "Als polítics que estan a la visió immediata de la seva propera campanya electoral això els queda molt lluny", ha lamentat. També ha intervingut en l'acte l'higienista industrial i expert en amiant Lluís Mallart, que ha incidit que fer la identificació de la presència d'aquest material també ha de comportar un seguiment de les mesures preventives i correctores: "En el moment que identifiquem un cancerigen i no posem sobre la taula actuacions, probablement estem cometent un delicte de risc".