Barcelona

"El Lokal es queda!": el Raval celebra la continuïtat d'un espai històric al barri

L'associació cultural aconsegueix els diners per comprar l'immoble que l'ha acollit durant quatre dècades

3 min
Iñaki García, eufòric a la porta d'El Lokal

Barcelona"Ho hem aconseguit. El Lokal es queda al barri", celebra l'Iñaki García, un dels membres fundadors d'aquest mític espai autogestionat del Raval, que ja fa quatre dècades que és al número 1 del carrer de la Cera. Darrere l'aparença d'una botiga de música i llibres s'hi amaga una associació cultural que ha fet de punt de trobada de totes les lluites i reivindicacions del barri durant 37 anys i que ha sabut mantenir l'essència gràcies a la tossuderia i l'empenta dels seus impulsors. La seva continuïtat, però, no estava clara, ja que els propietaris no els hi volien renovar el lloguer i només els hi quedava una opció. "Nosaltres no havíem pensat mai en comprar, però vam veure que era l'única manera d'evitar que ens fessin fora", recorda García, un cop ja han aconseguit els diners necessaris per quedar-se al barri.

La continuïtat d'El Lokal tenia un preu, 120.000 euros. Els seus impulsors van demanar un crèdit a Coop57 i van iniciar un crowdfunding per aconseguir l'objectiu, però no esperaven aquesta resposta. "Vam superar totes les expectatives que ens podíem imaginar, fins i tot amortitzarem part del crèdit, és una alegria i ha sigut compartida amb tot el barri", explica García, que reconeix que estan "sobrepassats d'amor" per l'acollida que ha tingut la iniciativa. Creu que la trajectòria d'El Lokal i aquesta compra conjunta entre tantes persones i col·lectius avalen el model d'autogestió que han seguit durant gairebé 40 anys i espera que serveixi d'exemple perquè apareguin més associacions com aquesta, que fa bategar el Raval des del 1987.

El Lokal és una associació cultural amb 37 anys de trajectòria.
Iñaki García a les portes d'El Lokal.

El Lokal va néixer de la mà d'un col·lectiu de l'Ateneu Llibertari del Poble-sec i de gent del Raval per a la venda i distribució de "materials alternatius i de cultura llibertària", però també per ser un espai "per a la creació i l'experimentació de nous projectes i com a punt de trobada de lluites i resistències". Per això García creu que el barri s'ha bolcat tant en la continuïtat de l'associació: "Aquí cada dia hi ha desnonaments, cada dia tanquen locals, aleshores mantenir un local com El Lokal, que som els anarcos del barri, els que no demanen subvencions, és una alegria immensa per a tothom".

"L'últim dels mohicans"

En plena celebració de les festes majors del Raval, El Lokal està de doble enhorabona. Ara bé, García aclareix que aquesta ha estat una compra col·lectiva i que la propietat serà, també, col·lectiva. "Això no és comprar per especular. Hem fet un pas, en el sentit de resistència i d'assegurar la continuïtat de l'espai. A vegades ens sentim com l'últim dels mohicans", explica. Diu que ell ara és la cara visible d'El Lokal, però en cap cas se'n sent el propietari, i assegura que en un futur hi haurà altres persones que s'encarregaran de la continuïtat d'aquest local emblemàtic de la mateixa manera que han fet ells fins ara.

A més de les festes del barri, on El Lokal organitza diferents activitats com concerts, vermuts i dinars per als veïns i veïnes, hi ha altres celebracions previstes en els pròxims mesos, com un concert de Crim a la Sala Upload al setembre i un altre de Muchachito Bombo Infierno, Joan Garriga i el Mariatxi Gal·làctic i altres artistes a Paral·lel 62 a l'octubre.

stats