Barcelona
Barcelona06/07/2022

Tot Raval, 20 anys sent la plaça pública del barri

Es tracta de la fundació comunitària més antiga de Catalunya i de tot l'Estat

BarcelonaMés de 300 entitats i gairebé 50.000 habitants de més de 40 nacionalitats concentrats en poc més d'un quilòmetre quadrat. El barri del Raval de Barcelona concentra una xarxa comunitària de les més importants de Barcelona i també una de les més ben connectades. Bona part de l'èxit d'aquesta connexió és gràcies a la Fundació Tot Raval, que aquest dimecres celebra els seus 20 anys d'història al barri. Es tracta de la fundació comunitària més antiga de Catalunya i de l'Estat, un model de treball que, tal com apunta el seu director, Òscar Esteban, està molt estès als països nòrdics però molt poc explorat a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Som la plaça pública del barri, facilitem espais de trobada per aconseguir que tota la força pública i privada del barri tingui un lloc de trobada per diagnosticar problemes i necessitats i arribar a aconseguir solucions compartides", explica. En definitiva, teixir un fil entre tots els ens del barri –des dels comerços, passant per les entitats i associacions, fins als centres educatius i també l'administració i els equipaments públics– per millorar la qualitat de vida del veïnat. "Quan tots els col·lectius es coneixen i es reconeixen entre ells és més fàcil coordinar-se i aconseguir actuacions conjuntes en favor de la cohesió social", afegeix el director. Així, Tot Raval arriba a les dues dècades de vida fomentant el sentiment de pertinença en un dels barris més canviant, divers i densament poblat de la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta tarda, la fundació ha bufat les espelmes de celebració d'aquests 20 anys en un acte, obert al veïnat i presidit pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, als jardins del Museu Marítim, en què també s'ha fet una taula de diàleg per reflexionar sobre la trajectòria compartida de les entitats en àmbits tan diversos com la salut, la cultura, la inserció laboral, l'educació i el foment de la participació comunitària, entre d'altres. "Facilitem espais comunitaris de trobada perquè tots aquests recursos dels quals disposa el barri dialoguin entre ells", detalla Esteban.

El director de Tot Raval destaca a l'ARA que, amb els anys, alguns dels moments en què aquesta xarxa ha funcionat millor han sigut durant la crisi migratòria de menors no acompanyats o durant la pandèmia. "Nosaltres ja teníem tots els recursos localitzats i a l'abast –subratlla Esteban–. Durant el confinament, per exemple, les entitats que ajuden els menors més vulnerables del barri i les escoles ja estaven connectats i, per tant, va ser molt ràpid començar a detectar amb quins problemes es trobaven els joves i poder intervenir per ajudar els més vulnerables, per exemple", conclou.