Barcelona

La Rambla recupera el pols... i els preus per a guiris

L'afluència de turistes recorda la de la primavera del 2019 i l'Ajuntament admet "aglomeracions insuportables"

BarcelonaEl taca-taca de les rodes de les maletes ja no és un so esporàdic a la Rambla de Barcelona. L'artèria ha recuperat la remor constant i les persones que hi treballen coincideixen que si l'afluència de turistes d'aquesta Setmana Santa no és la mateixa que hi va haver el 2019 –abans de cap tancament pandèmic–, s'hi assembla molt. Al conjunt de la ciutat s'ha arribat a un 85% d'ocupació hotelera, segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, que assegura que s'han superat les expectatives. I la Rambla torna a estar plena de venedors de bastons de selfies que criden l'atenció dels visitants amb una mena de xiulet, i de pissarres i tauletes aquí i allà oferint grans gerres de begudes de coloraines, tapes i paella. I han tornat, també, els preus d'abans del covid.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Si durant l'època de restriccions alguns dels locals de la Rambla van decidir ajustar tarifes per fer-les més atractives als barcelonins que gaudien de les franges de passeig, ara trobar una cervesa per menys de set euros torna a ser una missió pràcticament impossible. "Han tornat els preus per a guiris", admeten dos treballadors des d'una terrassa de la part baixa, que asseguren que el que ha empès els preus altre cop amunt no és només la tornada del turisme, que sí que és el factor clau, sinó també la pujada de preus dels productes, els subministraments i la normalització dels lloguers –que aquí costen 30.000 i 40.000 euros mensuals–. "Quan veiem que qui s'asseu és autòcton, l'avisem dels preus", expliquen.

Cargando
No hay anuncios

El maig del 2020, aquest diari va comprovar que era possible asseure's en una de les terrasses de la part de baix de la Rambla i pagar quatre euros per una cervesa de mig litre, però avui no n'hem trobat per menys de 7,5 a la mateixa zona, i el tallat que llavors es podia consumir per menys de dos euros a la terrassa, en algun lloc supera ja els tres euros. Han tornat les gerres de mojitosa 20 euros el litre i la sangria en tots els formats possibles. La Rambla d'abans, també en els preus i l'oferta.

Cargando
No hay anuncios

I al Mercat de la Boqueria, que en pandèmia va veure com les vendes s'enfonsaven i va retirar productes turístics que llavors no tenien sortida –com els sucs i la fruita envasada–, torna a tenir ara els passadissos atapeïts, sobretot de turistes. I ha recuperat l'oferta de sucs i broquetes de maduixes amb xocolata. Uns productes que els venedors asseguren que fa mesos que han recuperat el seu lloc. "Ja era hora", celebra des de la parada de flors que queda just davant del mercat José Moya, que estava fart de veure-ho tot mort. "Durant aquest temps a la Rambla no hi havia pràcticament ningú, no es movia res, i ara han tornat els turistes, ha tornat la vida", explica.

Cargando
No hay anuncios

La majoria de treballadors de la zona coincideixen que la recuperació es va començar a intuir fa unes tres setmanes, que l'arribada massiva d'aficionats alemanys de l'Eintracht que van venir a veure el partit contra el Barça es va notar molt i que la Setmana Santa ha sigut un punt d'inflexió que esperen que es mantingui.

Grups guiats

També han tornat els paraigües aixecats per guiar grups de turistes que recorren trams de la Rambla i els visitants organitzats en punts del Barri Gòtic, com a la plaça de Sant Felip Neri, on aquest dimarts (laborable) a la una del migdia hi coincidien dos grups d'una vintena de persones. Durant els dies festius els veïns han denunciat que han tornat a veure com la massificació turística els expulsava d'espais que havien recuperat, com la mateixa plaça de Sant Felip Neri, amb fotografies que mostren l'acumulació de fins a 12 grups el mateix moment.

Cargando
No hay anuncios

El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (Barcelona en Comú), després d'aquestes imatges turístiques que recorden la Barcelona prepandèmica, sense cap canvi de model, ha lamentat que hagin tornat les "aglomeracions insuportables de visitants": "L'empresariat del turisme està satisfet, però aquesta situació no aporta res de positiu ni per a les veïnes ni per a l'activitat econòmica de proximitat". Des de l'oposició, grups com ERC s'han afanyat a recriminar-li que el govern municipal no hagi aprofitat els dos anys d'aturada per aplicar mesures, com les limitacions a grups turístics –el ple va aprovar, al novembre, limitar-los a 15 persones més el guia–, que impedissin tornar al mateix punt de partida: al Gòtic d'abans del covid, amb carrers més dominats pels visitants que pels veïns.

Cargando
No hay anuncios

L'Associació de Veïns del Gòtic ja lamentava fa uns dies amb motiu de l'obertura de noves botigues de souvenirs al barri que l'Ajuntament "no hagi fet res" per intentar canviar el model econòmic de la zona i que tornés a "fiar" la recuperació als grans esdeveniments, com la Copa Amèrica de vela, en paraules de Martí Cusó.

Cargando
No hay anuncios
El sector hoteler recupera la confiança

Les bones dades d'ocupació hotelera de la Setmana Santa, que han superat el 85%, donen "confiança" al Gremi d'Hotels de Barcelona pel que fa a la campanya d'estiu: confien que llavors la ciutat ja haurà recuperat tota la seva oferta. Ara Barcelona funciona amb el 87% de la planta hotelera oberta. "Després de dos anys en què la nostra activitat ha estat plenament afectada per la crisi sanitària, amb un percentatge molt important d’hotels tancats, els hotels de Barcelona vivim en aquests moments un procés de reactivació que tenim plena confiança que ens farà arribar a l’estiu amb tota la planta hotelera oberta", diu Jordi Clos, president del Gremi.