Barcelona

Queixes per l'estat "inadmissible" de les pistes de tenis de Barcelona 92

300 socis del Club de Tennis Vall d'Hebron denuncien la falta de manteniment de l'espai

Part de les instal·lacions del Club Tennis Vall d'Hebron, amb les lletres mig esborrades
10/01/2025
4 min

BarcelonaNova polèmica a Barcelona per l'estat de les instal·lacions esportives municipals. Després que la caiguda d'una tanca durant l'últim partit entre l'Europa i el Sant Andreu posés al centre del debat el deteriorament d'alguns equipaments esportius de la capital catalana, ara és un grup d'abonats del Centre Municipal Tennis Vall d'Hebron el que ha posat el crit al cel per la falta de manteniment d'aquest recinte icònic dels Jocs Olímpics.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

En els últims dies aquests socis del club –uns 300, gairebé una quarta part del total d'abonats– han fet arribar les seves queixes a la direcció del centre però també a l'Ajuntament, que és propietari de l'equipament. El detonant ha estat un canvi en la normativa per fer servir les pistes, amb limitacions horàries i una sèrie de nous requisits en les reserves, però en el rerefons hi ha un malestar que ve de lluny pel mal estat de les instal·lacions.

En la carta adreçada al regidor d'Esports de l'Ajuntament, David Escudé, els socis denuncien "que les condicions en què es troben moltes pistes són inadmissibles per a un club d'aquestes característiques". En el text, també assenyalen l'estat de sis pistes de pàdel que presenten "un deteriorament considerable que afecta la pràctica esportiva" i que en alguns casos tenen "zones molt desgastades i buits" que, alerten, "poden provocar lesions".

També denuncien la situació de les pistes de terra batuda, durant anys l'emblema del club. "En general, estan en molt mal estat", alerta la carta adreçada a Escudé, en què s'apunta que en alguna de les pistes "les línies estan tan desgastades que sobresurten del terra i poden fer la traveta als jugadors"; cosa que, avisen, suposa un "risc inacceptable".

Un fanal que va caure el 2022 sobre una pista de pàdel continua en un racó de l'equipament.
Unes lones tapen un forat en una de les parets d'una pista de terra batuda.

Un dels socis que secunda la queixa, i que prefereix mantenir l'anonimat, explica a l'ARA que la degradació va més enllà de l'estat dels terrenys de joc o les xarxes de tenis. Com s'observa a les fotos, les màquines del gimnàs i les dutxes també fa temps que no es renoven. El mateix passa amb les graderies, que estan desgastades i amb forats, o alguns murs de les pistes, derruïts i tapats amb lones. Fins i tot passejant per les instal·lacions hi ha encara arraconat en un cantó un fanal que el 2022 va caure sortosament sense causar ferits sobre una pista de pàdel.

L'Ajuntament defensa la gestió

L'equipament és gestionat des del 2019 per una UTE formada per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i la Federació Catalana de Tenis (FCT), que aleshores van prometre una inversió de 400.000 euros per renovar les instal·lacions. En conversa amb l'ARA, Xavier Amador –des de fa uns mesos el gerent de l'equipament– defensa que aquesta inversió s'ha complert amb escreix, però subratlla que el recinte és tan gran que qualsevol actuació –fins i tot pintar els murs– té un cost elevat.

Amb tot, Amador admet que cal "millorar el terreny de joc" i enumera una sèrie d'inversions que el club ja té en marxa o programades per als mesos vinents. Entre les que ja es fan, subratlla, s'ha augmentat la freqüència amb què es revisen les pistes de terra batuda per evitar que hi falti sorra. I entre les que han d'arribar, explica que aviat es renovaran les reixes de l'entorn de les pistes 2, 3 i 4 de tenis, es canviarà la gespa artificial i els vidres de les pistes 1 i 2 de pàdel i es farà "una reforma integral del gimnàs".

Amador, però, subratlla que l'equipament va ser pensat per a un esdeveniment com els Jocs Olímpics, que implicaven una gran afluència de públic que ara no existeix. Per això, planteja que en un futur potser cal valorar si té sentit mantenir l'estructura actual de graderies o val la pena refer la instal·lació "per guanyar pistes i perdre espectadors". Pel que fa a la normativa de reserves detonant de la polèmica, defensa que l'objectiu és que els socis tinguin "la màxima disponibilitat de pistes" i s'obre a avaluar més endavant si es tornen a permetre les reserves d'una hora i mitja.

Estat d'una de les reixes d'una pista de pàdel.
Un dels bancs del gimnàs.

Fonts de l'Ajuntament esquiven la polèmica sobre les condicions d'ús de les pistes al·legant que són els gestors de l'espai els que coneixen millor com és el dia a dia i decideixen com gestionar-ho. Pel que fa a les instal·lacions, s'apunta que al ser un equipament "molt extens i amb molt espai a l'aire lliure", està més exposat a les inclemències del temps, fet que "n'accentua el deteriorament".

Les mateixes fonts expliquen que, de totes maneres, des de l'Institut Barcelona Esports es fa juntament amb el gestor de la instal·lació "un seguiment de tots els espais a millorar" al Centre Municipal Tennis Vall d'Hebron. Un seguiment que, destaquen, fa que es portin a terme periòdicament actuacions de renovació i manteniment com les que, diuen, estan previstes en els mesos vinents.

stats