Habitatge

Protesta multitudinària per denunciar l'intent de desallotjament de l'antiga Massana de Barcelona

Un miler de persones es concentren al centre de la ciutat i avisen que "lluitaran fins a les últimes conseqüències"

18/10/2024
2 min

BarcelonaProtesta multitudinària per denunciar l'ordre de desallotjament de l'antiga Massana de Barcelona. Segons la Guàrdia Urbana, un miler de persones (12.000, segons els organitzadors) s'han manifestat pel centre de la capital catalana sota el clam "L'antiga Massana es queda al barri". L’Ajuntament volia desallotjar l’edifici aquest dijous, però no ho va poder fer per la "resistència pacífica" de les persones que encara hi havia. Davant d’aquest fet ha sol·licitat una ordre judicial i està a l’espera de rebre-la per executar el desnonament. La reacció dels activistes que ocupen l’immoble ha sigut sortir als carrers i avisar que "lluitaran fins a les últimes conseqüències".

La portaveu de l’antiga Massana, Elena Martín, ha recordat minuts abans de començar la manifestació que el col·lectiu ha treballat “durant dos anys” amb l’equip de govern anterior per a la cessió de l’espai, una cessió que se’ls havia “promès” i que ja havia estat aprovada, segons ha dit, per organismes com el ple del districte, Patrimoni Ciutadà i pel govern d’Ada Colau. Aquesta denúncia ha sigut el punt de partida d'una concentració massiva que ha caminat pel cor del Raval fins a la plaça Sant Jaume, on han llençat petards i han tirat pintures contra la façana del consistori. "Jaume Collboni, Albert batlle i PSC desnonadors", ha sigut un dels crits que s'ha sentit durant la protesta, que encara dura. Tot està transcorrent sota la mirada sorpresa de desenes de turistes i aplaudiments d'alguns negocis del barri.

Abans d'arribar a plaça de Sant Jaume, la manifestació ha descendit per Via Laietana. Davant la comissaria de la Policia Nacional hi ha hagut crits com ara "Fora la policia dels nostres barris". Després, des de l’edifici del costat s’ha desplegat una pancarta de grans dimensions on es llegia el lema "Contra la Barcelona del turisme dels empresaris i dels especuladors. Construïm espais sota control de la classe treballadora". També s’han llançat algunes bengales vermelles des del terrat de l’immoble. La mobilització té un caire pacífic en tot moment i entre els participants hi havia, a més d’activistes, veïns a títol personal, estudiants o famílies amb nens. 

Una de les denúncies dels activistes és que el govern del PSC no s'hi ha posat en contacte des que ostenta el poder, tot i que els activistes sí que han demanat reunir-se de forma reiterada. “La resposta ha estat a través del ple del districte per dir-nos que hem de marxar. I no hi estem d’acord. El que volem és la cessió de l’espai com ens havia promès el govern anterior. Hem estat treballant dos anys amb aquell govern i ara tota la feina no serveix per a res? El que volem és que el govern compleixi, sigui del color que sigui”, ha indicat Martín.

stats