Els propietaris de pisos turístics de Barcelona exigeixen 1.000 milions d'euros a la Generalitat
Apartur calcula que el decret que permet l'extinció de llicències dispararà les reclamacions fins als 3.000 M€
BarcelonaLa pugna entre les institucions catalanes i els propietaris de pisos turístics continua escalant. Aquest dilluns Apartur ha posat preu al decret del Govern que permet tancar tots els apartaments turístics de Barcelona en un termini de cinc anys. En roda de premsa, el president de la patronal, Enrique Alcántara, i la directora general, Marian Muro, han explicat que les reclamacions patrimonials fetes fins ara a la Generalitat per part dels propietaris de pisos turístics a Barcelona ja ascendeixen a 1.000 milions d'euros.
Ara bé, la previsió és que aquesta xifra encara es multipliqui. Segons els càlculs de la patronal, abans del 8 de novembre –quan venç el termini per presentar la reclamació– les peticions d'indemnització podrien arribar fins als 3.000 milions d'euros només a la capital catalana i fins als 7.000 milions d'euros a tot el país. Els 1.000 milions d'euros que segons Apartur s'han reclamat fins ara són fruit de 1.500 queixes presentades fins al moment per propietaris i gestors de pisos turístics de Barcelona.
La patronal, que assessora els propietaris de pisos turístics per fer aquestes reclamacions des del mes de juny, argumenta que el decret suposa "un perjudici clar sobre el patrimoni i el valor dels habitatges". Per això, considera que l'administració ha d'indemnitzar els propietaris per la retirada d'un dret adquirit fins ara. "És una expropiació encoberta", ha lamentat Muro. Quan es va elaborar el decret, però, el Govern d'ERC va defensar que els cinc anys de coll que dona l'administració abans que s'extingeixin les llicències servien com a compensació per als propietaris dels pisos turístics.
¿I com és que la reclamació patrimonial s'adreça contra la Generalitat si en última instància la decisió sobre els pisos turístics és dels ajuntaments? La clau està en el fet que el decret que extingeix totes les llicències en cinc anys és obra del Govern. La normativa estableix que en els 47 municipis més tensionats pels pisos turístics les llicències actuals desapareixeran en cinc anys si els seus ajuntaments no redacten algun pla concret per evitar-ho. Això permet que en aquelles localitats com Barcelona, partidàries de l'eliminació dels pisos turístics, no hagin de fer cap acció concreta i en tinguin prou amb esperar que es compleixi aquest termini.
Alcántara ha explicat que tenen previst reunir-se aviat amb el nou govern de Salvador Illa per intentar corregir una normativa que va impulsar l'anterior executiu d'ERC, però que va comptar al Parlament amb el suport del PSC i ha sigut molt reivindicada pels socialistes a la capital catalana. Aquest mateix dilluns, de fet, la consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha descartat canviar l'esperit de la norma perquè aquest va ser un compromís adquirit pel PSC amb ERC a canvi de la investidura d'Illa. Sí que ha obert la porta a algun "retoc quirúrgic" per demandes de municipis concrets.
Impacte sobre l'oferta turística
Alcántara i Muro han instat la Generalitat a obrir "una reflexió profunda" sobre la conveniència de mantenir vigent aquesta nova normativa. Més enllà dels 7.000 milions d'euros a què preveuen que ascendeixin les reclamacions patrimonials, han defensat que el tancament de pisos turístics suposarà una pèrdua molt gran de la capacitat de Barcelona d'acollir turistes. Actualment, la patronal calcula que un 40% dels llits que ofereix la ciutat al turisme estan en pisos turístics. "Estem plens entre el 80% i el 85% de les nits de l'any, la pèrdua de turisme per la ciutat és evident", ha subratllat Alcántara.
La reclamació patrimonial és només una de les potes de l'ofensiva que Apartur ha posat en marxa per combatre el decret del Govern. També està en marxa un recurs davant del Tribunal Constitucional que ja ha sigut admès a tràmit i un expedient obert per la Comissió Europea davant la possibilitat que la nova norma vulneri normativa comunitària.
Durant la roda de premsa, Apartur ha fet evident la tibantor que existeix actualment entre el sector dels pisos turístics i el gremi hoteler. Segons Alcántara, és "hipòcrita" relacionar els pisos turístics amb el problema de l'habitatge a Barcelona i no fer cap referència als hotels, que, ha dit, estan construïts sobre sòl inicialment previst per a habitatges.