Barcelona

Polèmica pel cartell de les Festes de la Mercè: ¿desvinculat de la cultura catalana i semblant a una pel·lícula de por?

La imatge que il·lustrarà les festes de Barcelona ha rebut la crítica de molts internautes

ARA
2 min
Cartell de la Mercè 2024

BarcelonaDivendres passat l'Ajuntament de Barcelona va presentar les Festes de la Mercè d'enguany, amb la infància com el leitmotiv. D'entre totes les novetats, però, n'hi ha hagut una que ha fet bullir les xarxes durant tot aquest cap de setmana: el cartell de la festivitat. Per primera vegada, el plafó no ha anat a càrrec de cap il·lustrador d'art plàstica, sinó que ha arribat del món audiovisual. El cartell ha estat obra de la productora CANADA, famosa per haver fet videoclips de grans artistes com Rosalía. Aquesta elecció ha fet que, a més del cartell convencional, s'hagi elaborat un "cartell en moviment" protagonitzat per l'actriu Anna Castillo.

En el cartell hi apareix un nadó amb la boca oberta en una habitació mentre les llums de la festivitat entren per les finestres. La imatge no ha convençut una gran quantitat de gent, que, a través de les xarxes socials, han criticat el consistori de Jaume Collboni per l'elecció. Molts asseguren que és un cartell sense cap essència catalanista ni de Barcelona. D'altres n'han fet mofa assegurant que sembla un pòster d'una pel·lícula de por.

La imatge, però, va acompanyada d'un vídeo. En el "cartell en moviment" es veu una criatura que plora desconsoladament sense que la seva mare trobi la manera de calmar-la. Finalment, el nadó troba la calma a l'inici de les Festes de la Mercè, que veu des de la finestra de casa seva. Un dels fundadors de la productora encarregada, Lope Serrano, va subratllar que la voluntat del cartell-anunci és defensar "l'esperit de la festa per a les persones que la viuen, fins i tot per a aquells que no marxen de festa o qui no sap encara ni tan sols què és la festa".

El cartell de la Mercè 2024

L'oposició, en contra

Les crítiques de la societat civil també han arribat als partits amb representació a l'hemicicle de Barcelona. La CUP assegura que el cartell és "un nou exemple d'un PSC que esborra tot allò que identifica la ciutat". "Per a ells Barcelona ha de ser un parc temàtic desvinculat de la història i la cultura pròpies", han assegurat els cupaires. Una crítica molt diferent ha estat la que ha vingut del líder popular Daniel Sirera. "¿No hi ha ningú amb un mínim sentit de l'estètica?", s'ha preguntat. Sirera ha afegit que aquest és "el pitjor cartell de la història" de la Mercè.

stats