Porcs Senglars

La població de senglars de Collserola cau a la meitat en dos anys per la sequera

Actualment la densitat és de 8,2 exemplars per quilòmetre quadrat mentre que al 2021 n'hi havien 17

Natàlia Fenollosa Busquets
2 min
Un grup de senglars

BarcelonaEn només dos anys, la població de senglars a Collserola s'ha reduït a la meitat. Una bona notícia pels veïns del parc natural, ja que el descens de la població ha anat acompanyat també d'una davallada dels incidents a la via pública en els municipis que encerclen el massís. Segons ha explicat aquest divendres el departament d'Acció Climàtica, la densitat actual de senglars és de 8,2 animals per quilòmetre quadrat, mentre que fa dos anys la proporció era de 17.

I com s'explica aquesta reducció? Segons el departament és fruit d'una doble causa. D'una banda, deriva de les actuacions de control que s’han anat fent, com per exemple les batudes de caça. De l'altra, però, també és una conseqüència dels efectes de la sequera, que ha reduït la vegetació i l'aigua disponible per als animals. 

Durant la temporada 2023-2024 s'han caçat i capturat 594 exemplars, mentre que l'any anterior se'n van capturar 965. La major part dels senglars han sigut capturats en ambients forestals –87 en batuda i 305 amb aguaits nocturns–, mentre que 202 van ser caçats en zones urbanes. Amb la població actual de senglars es recuperen els valors previs al 2020, quan les restriccions de la mobilitat per la pandèmia van provocar una reducció de les accions de caça i control i això va afavorir un augment de la població.

Els efectes de la sequera

Més enllà de la caça, des del departament apunten que la falta de disponibilitat d'aliment als boscos pel dèficit hídric, fruit de les restriccions per la sequera, han esdevingut clau perquè les famílies de senglars busquin un altre habitat. A més, la supervivència de les cries es fa cada vegada més difícil a l'estiu per aquestes condicions. D'altra banda, les restriccions de reg urbà a les ciutats per la sequera han fet desaparèixer també els jardins i l'aigua en terra, un dels focus d'atracció dels senglars a les ciutats durant l'estiu.

stats