Barcelona
Societat Barcelona 13/02/2024

Plaga de rates al solar més desitjat de l'Eixample

Els veïns denuncien la presència de rosegadors a tocar del Clínic i el Mercat del Ninot

4 min
Les rates s'acosten a beure als gibrells que els veïns deixen pels coloms

BarcelonaMentre espera que 14 anys després comenci a dilucidar-se el seu futur, el solar més desitjat de l'Eixample –l'anhelen una escola i els bombers– és ara mateix propietat de les rates. Només cal passar un vespre per davant d'aquest terreny, situat al carrer Provença entre l'Hospital Clínic i el Mercat del Ninot, per veure-les. Quan passen uns minuts de les set, ja n'hi ha un grapat a l'encreuament de Casanova amb Provença, a la part del solar que es va urbanitzar temporalment amb parterres i alguns bancs. Són grosses –fan ben bé un pam– i corren per la zona indiferents a la presència de persones que seuen en algun dels bancs propers o caminen pel xamfrà. "És el pa de cada dia des de fa mesos", lamenta resignada la Dolors, veïna de la zona.

Plaga de rates en un solar de l'Eixample de Barcelona

"Tinc un gos i no m'atreveixo a passejar-lo per aquí. Si puc, canvio de vorera", explica la Lluïsa, que surt del Mercat del Ninot carregada amb un carretó de la compra. Durant la tarda, el xamfrà està colonitzat pels coloms, però quan cau el sol apareixen els primers rosegadors. En els tres minuts que dura la conversa amb la Lluïsa, n'hi ha hagut cinc que han travessat des del solar cap a un dels parterres on algun veí deixa gibrelles plenes d'aigua. En principi són per als coloms, però no costa gaire comprovar que al final aquesta aigua serveix per abeurar les rates, que van i tornen constantment. "No entenc que a sobre la gent els deixi aigua", remuga el Pau.

"Fa uns tres mesos que s'han multiplicat", explica l'Irzam, que treballa en un supermercat de la zona i cada vespre quan plega seu en un d'aquests bancs per trucar a la seva dona. "Si us asseieu en un d'aquells bancs del racó i us quedeu quiets, al cap d'una estona us correran per sota els peus", ens explica. L'experiment no es podrà dur a terme perquè en aquell moment en un dels bancs hi ha una parella que aprofita la discreció de l'espai, aliena a la companyia. "T'acostes i ni s'espanten. I a sobre a tocar d'un hospital i un mercat", denuncia la Rosa, també veïna del barri.

Les rates s'acosten a beure als gibrells que els veïns deixen pe als coloms.
Cartell alertant de la presència de rates en el solar de l'Eixample.
Una rata bebent aigua en el solar del carrer Provença.

L'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) admet que ha rebut diverses queixes ciutadanes sobre la presència de rates en aquest xamfrà de Provença amb Casanova, i explica que l'origen de la plaga està en la facilitat per accedir a menjar que els animals troben en aquest solar. Apunten, també, que ja hi estan treballant amb punts de tractament i que s'hi fan revisions periòdiques des de principis d'any per anar adaptant les actuacions als resultats. De fet, al costat de les rates s'hi poden veure també els cartells que alerten de la seva presència i expliquen que s'hi estan fent treballs per combatre-les. "Hi han posat verí per eliminar-les", relata una veïna que camina accelerada per deixar enrere el xamfrà. Alguns dels veïns que han elevat queixes expliquen que els mateixos tècnics de l'ASPB quan els truquen admeten que "és complicat solucionar-ho" i que les trampes amb raticida no estan funcionant, tot i que fonts de l'Agència ho neguen. "Els tractaments que s'estan duent a terme són efectius", subratllen.

Un solar que busca solució

Més enllà de les molèsties evidents per als veïns, el que fa la plaga de rates és evidenciar la situació d'abandonament d'un solar que està buit des que el 2010 es va enderrocar el parc dels Bombers de Barcelona a l'Eixample i que és de titularitat de l'Hospital Clínic des del 2006. Aleshores es va fer una permuta que permetia a l'Ajuntament quedar-se l'espai de les Germanetes dels Pobres, al carrer Consell de Cent, on ja hi ha fet equipaments i una zona verda, i al Clínic el solar del carrer Provença. L'acord es va signar amb la idea que l'ampliació de l'hospital es podria fer en aquests terrenys de l'Eixample, una opció que finalment es va acabar descartant perquè l'espai era massa petit per a les necessitats del nou campus.

Una rata bevent aigua al solar del carrer Provença amb el Mercat del Ninot al fons.

De fet, el solar ha tornat a ser notícia ara que s'ha signat el conveni que solemnitza l'aposta institucional per traslladar el futur hospital a la Diagonal. Amb aquesta signatura, s'accelera la possibilitat que l'Ajuntament recuperi la titularitat del terreny del carrer Provença i hi pugui fer equipaments. Per exemple, recuperar el parc de bombers –que des del 2010 està de forma provisional i irregular al Parc Joan Miró– o ubicar-hi definitivament l'Escola Entença, que des del seu naixement busca una ubicació definitiva. De fet, aquest dilluns, el ple del districte de l'Eixample va aprovar la creació d'una taula de treball per trobar en sis mesos un emplaçament definitiu per a l'escola. Ara totes les mirades apunten cap a aquest solar ocupat, de moment, per les rates.

Les rates obliguen a tancar també un parc infantil a Sant Antoni

El solar de Provença no és l'únic punt de l'Eixample afectat per les rates. Tal com ha avançat Betevé, l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha hagut de tornar a tancar els entorns dels Jardins dels Tres Tombs -on hi ha una Escola Bressol municipal- per la presència de rosegadors. Fa dos anys ja es va desratitzar l'espai, i ara l’ASPB ha optat per intervenir a la xarxa de clavegueram abans de fer actuacions en superfície a l’interior de l’illa, motiu pel qual durant aquest dimarts s’ha tancat la zona de jocs infantils.

stats