El pla del Govern i Renfe per rentar la cara a Rodalies
S'invertiran 77,5 milions en dos anys en més informació, seguretat i millora de trens i estacions
BarcelonaA l'espera que les grans inversions promeses s'executin i que els seus efectes comencin a notar-se en el funcionament de Rodalies, aquest dijous el Govern i Renfe han presentat un pla de mesures més immediates "perquè els usuaris comencin a notar millores en el sistema". Un paquet de 39 accions que busca actuar sobre tres àmbits -seguretat, millora de les estacions i trens, i augment de la informació a l'usuari- i que suposarà una inversió de 77,5 milions d'euros repartits en dos anys.
L'ojectiu, ha reconegut la consellera de Territori, Sílvia Paneque, és que l'usuari detecti ja millores concretes en el servei durant els dos anys que s'han donat de marge Renfe i l'executiu català per posar al dia inversions pendents en Rodalies. "Si li estem demanant paciència [a l'usuari], també hem de poder oferir-li aquest esforç de millora en l’àmbit de la seguretat, la imatge i sobretot la informació en temps real", ha dit en roda de premsa. La idea, doncs, és que en paral·lel a les obres de més abast a la infraestructura, es duguin a terme també mesures complementàries per millorar-ne el servei.
I què hauria de percebre l'usuari els mesos vinents? D'entrada, una millor informació en temps real tant dels talls per obres com de les incidències sobrevingudes. Tot i que és el capítol que suposa una inversió més baixa (8,17 milions d'euros), Paneque i el president de Renfe, Raül Blanco, han coincidit a destacar la importància de la millora del servei d'informació de la xarxa. "És una de les principals queixes dels usuaris", ha admès Blanco.
S'intensificarà la comunicació instantània amb l'usuari a través d'un canal de WhatsApp -en marxa des de fa algunes setmanes- i es renovarà la megafonia i la cartelleria digital de les principals estacions, de manera que l'usuari pugui tenir millor informació en temps real. Entre les primeres estacions on s'instal·larà aquesta nova cartelleria hi ha Sant Vicenç de Calders, Blanes, Mataró, Vilanova i la Geltrú, Vic i Manresa.
L'apartat més innovador del pla -que també s'ha treballat amb Adif- és el que preveu destinar 25,58 milions d'euros entre 2025 i 2026 a millorar la percepció de seguretat dels viatgers amb mesures com ara l'augment d'un 5% cada any de la plantilla de vigilants i la instal·lació de càmeres de videoanàlisi en les 18 estacions que gestiona Renfe a Catalunya que encara no en tenen. Aquests dispositius permeten disposar en temps real d'informació sobre les estacions, sigui per detectar aglomeracions, caigudes a les vies, actes vandàlics o comportaments sospitosos.
Dins aquest àmbit també hi ha un apartat destinat a evitar l'accés a les vies del tren per zones que no siguin els passos autoritzats, una mesura amb què es volen reduir els atropellaments. Adif té 29 projectes en marxa en aquest sentit. També s'actuarà per reduir els atropellaments en el pas a nivell de Montcada i Reixac, un punt negre de la xarxa. En aquest cas, s'incrementarà la vigilància a les andanes de l'estació, es faran campanyes de sensibilització i s'estudiarà la possibilitat d'instal·lar barreres menys permeables.
A més, el pla presentat aquest dijous preveu també més presència d'agents uniformats dels Mossos d'Esquadra a les estacions, així com la continuïtat del Pla Coure amb què Interior vol combatre els robatoris de cables que causen incidències en el servei.
En el cas de la millora de l'estat dels trens i les estacions de la xarxa, s'invertiran 43,79 milions d'euros. Aquesta partida es destinarà principalment a la millora de l'accessibilitat de les estacions renovant ascensors i escales mecàniques i augmentant el manteniment dels trens i les estacions. El pla preveu incrementar els cicles de neteja dels trens i les estacions; un augment del 50% del personal dedicat a la neteja de grafitis, la pintura de façanes i vestíbuls de deu estacions.
Converses sobre el traspàs
La presentació del pla de mesures urgents arriba en plenes converses sobre el traspàs de Rodalies. Aquest dijous la consellera Sílvia Paneque ha explicat que el Govern ja té tancada la seva proposta d'estatuts per a l'empresa mixta que haurà de gestionar el servei, però ha reconegut que encara l'ha de traslladar als grups parlamentaris perquè hi puguin fer aportacions. "Us demano uns dies de paciència", ha dit Paneque, que ha confiat a tenir el text tancat definitivament abans que s'acabi el mes de gener.