Rec Comtal

El pla de Barcelona per recuperar el rec Comtal

L'Ajuntament vol posar en valor aquesta séquia medieval amb 33 actuacions

Recreació de com quedarà el Molí del Comendador, al Fort Pienc, després de les actuacions
Pol Mestres Bosch
28/01/2023
3 min

Barcelona"Un monument que travessa tot Barcelona". Així és com defineix el regidor de Ciutat Vella i Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, el rec Comtal, una séquia medieval a l'aire lliure amb mil anys d'història que va abastir d'aigua la ciutat fins a mitjans del segle XX. El rec Comtal, amb 13 quilòmetres de llargària, neix a Montcada i Reixac i passa per onze barris dels districtes de Nou Barris, Sant Andreu, l'Eixample, Sant Martí i Ciutat Vella. Tot i la importància que va tenir en el passat, quan era en un espai de reunió o d'explotació agrícola i industrial, actualment ha quedat amagat sota el creixement urbà.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, l'Ajuntament de Barcelona ha elaborat el Pla Director del Rec Comtal, un document que es va començar a redactar durant l'anterior mandat i inclou 33 actuacions amb les quals es vol recuperar la memòria col·lectiva i la biodiversitat d'aquesta obra hidràulica, així com millorar-ne l'entorn. D'aquesta manera, el canal cobrarà vida de nou a través d'espais públics de repòs que serviran per recordar el valor patrimonial del rec. En aquest sentit, Rabassa assegura que el pla no només segueix "criteris estètics", ja que, actualment, "n'hi ha d'altres per validar que un element urbà ha de ser conservat, com les memòries col·lectives i democràtiques".

Les intervencions pretenen naturalitzar i pacificar la via pública seguint el traçat del rec Comtal. Es crearan espais verds amb senyalitzacions que recordaran la importància del rec en un passat. Es rehabilitaran zones per on passava el canal, com l'antiga plaça del Molí de les Basses, al barri de Sant Pere. Al Molí del Comendador, al barri del Fort Pienc, i al Molí de Sant Andreu també hi haurà jardins aquàtics, i en algunes zones, com a la Monumental, s'incorporarà paviment filtrant per captar l'aigua de pluja. Les dates de les actuacions es començaran a concretar en el pròxim mandat, així com el pressupost de cadascuna.

Actuacions destacades per recuperar el rec Comtal.

A Montcada i Reixac es faran set actuacions i l'alcaldessa d'aquest municipi, Laura Campos, en destaca una: "Quan s'iniciïn les obres per soterrar la R2, la Generalitat s'ha compromès a desmuntar peça per peça una part del rec que quedaria afectada, i un cop acabi el soterrament tornarà a muntar el rec perquè els veïns hi tinguin accés". Per tal que tothom tingui coneixement sobre el rec Comtal i el seu passat històric, la segona tinenta d'alcaldia de Barcelona, Janet Sanz, detalla que també s'oferirà "un paquet informatiu" a la ciutadania.

Obres en marxa i plans de futur

El projecte se suma a les obres que ja s'han fet o estan en marxa en alguns punts del rec, com, per exemple, a la Meridiana. En el tram de l'avinguda comprès entre els carrers de Trinxant i Nació van aparèixer unes restes de l'antic canal. Es van documentar arqueològicament, es van soterrar per assegurar-ne la conservació i es van col·locar dues xapes d'acer on s'indica que per allà hi circulava el rec Comtal. En el marc de les obres del tramvia que s'estan fent a l'avinguda Diagonal, es van descobrir 30 metres del rec Comtal entre els carrers de Castillejos i Padilla. El consistori hi farà una intervenció similar a la de la Meridiana per fer senyalitzar el pas de la séquia en aquesta zona.

El Consorci del Besòs està redactant un projecte paral·lel per renaturalitzar l'únic tram amb aigua i descobert, que suposa un 5% del rec, al barri de Vallbona. La intenció també és fer un camí lateral per vianants i bicicletes entre Vallbona i Trinitat Vella i recuperar la fauna del lloc amb refugis per a peixos i amfibis. Les obres, que transformaran un total de 28.800 metres quadrats, començaran a finals del 2023 i tindran un pressupost de 2,5 milions d'euros, procedents dels fons europeus Next Generation.

stats