Barcelona

Els pisos fantasma de luxe del Raval ja es lloguen per 2.000 euros al mes

Després de tres dècades i moltes polèmiques, l'edifici ara es destina al lloguer temporal

L'edifici, encara buit però ja reformat, a la ronda Sant Pau de Barcelona
03/12/2023
3 min

BarcelonaSón les vuit del vespre i en un parell de balcons de l'edifici que fa cantonada al carrer de les Flors amb ronda de Sant Pau, al Raval, s'hi veu llum. L'escena podria semblar convencional, però no ho és gens. Aquest bloc de cinc pisos és un edifici fantasma amb història al barri. Des que es va construir ara fa més de 30 anys ha estat sempre buit, excepte en els moments en què el moviment okupa se l'ha fet seu, l'últim amb el centre social la Rimaia, desallotjat el 2017. Ara, però, ja té inquilins. Segons ha pogut comprovar l'ARA, els pisos de l'edifici fantasma més luxós del Raval ja es poden llogar. Això sí, cal gratar-se la butxaca. En un anunci al portal immobiliari Idealista, l'empresa que gestiona els pisos demana 1.950 euros al mes per llogar un d'aquests habitatges de 75 metres quadrats.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Qui gestiona ara aquests pisos, propietat de la immobiliària Camat, és SHBarcelona, que compta amb una cartera de 2.000 habitatges entre Barcelona i Madrid, molts d'ells destinats al lloguer temporal. És el cas dels del bloc del carrer de les Flors, que es lloguen per un període que va dels 31 dies com a mínim als 11 mesos com a màxim. L'interval no és fútil. Superant els 31 dies s'esquiva la regulació d'habitatge turístic, i limitant-ho a menys d'un any es dificulta que es pugui considerar habitatge habitual del llogater i s'evita l'actual regulació de topalls de preus. Segons un informe recent del mateix portal Idealista, el 28% de les ofertes de lloguer a Barcelona ja són de temporada.

Amb aquesta via el bloc del carrer de les Flors ha trobat inquilins després que la idea original fracassés. En un primer moment, els d'aquest edifici fronterer entre els barris del Raval i Sant Antoni eren pisos de 200 metres quadrats –només hi havia un habitatge per planta– amb cinc habitacions, tres lavabos i complements de luxe com un jacuzzi. Davant la falta d'ofertes, però, la propietat va decidir dividir cada planta entre dos i tres pisos per poder rebaixar preus i trobar llogaters.

Un grup d'agents de policia desallotjant l'edifici de la Rimaia.

Visitar un d'aquests pisos, però, no és senzill. Abans cal omplir un formulari en el qual et demanen les dates en què voldries allotjar-t'hi, el motiu de la teva estada a Barcelona i, en funció de si ets un estudiant o un empleat, el lloc on faràs els estudis o l'empresa per a la qual treballes. Si superat aquest primer control algun dels pisos està buit i el vols llogar, per reservar-lo caldrà avançar el pagament d'una mensualitat i dipositar una fiança equivalent a dues mensualitats més. A més, s'hauran de fer front als honoraris, que van des de l'equivalent a una mensualitat en cas de contractes de més de sis mesos a haver de pagar un 70% o 80% d'una mensualitat si el contracte és inferior. Tot plegat pot arribar a suposar un desemborsament proper als 8.000 euros. El pis, un cinquè amb orientació oest, té dues habitacions dobles, dos banys i un balcó. Està moblat, i a diferència dels pisos de lloguer habitual, s'ofereix equipat fins al punt que inclou roba de llit i "paper higiènic de cortesia".

Un intent frustrat per part de l'Ajuntament

La nova vida de l'edifici sembla posar punt final a més de tres dècades de polèmiques al voltant del bloc, que havia generat indignació veïnal pel seu desús. Fins i tot el 2016, en els primers compassos d'Ada Colau com a alcaldessa, l'Ajuntament va intentar sense èxit comprar la finca i va amenaçar de sancionar la immobiliària per tenir l'edifici buit durant més de dues dècades. La multa no va arribar mai. Després va arribar el desallotjament de la Rimaia l'estiu de 2017, i des d'aleshores era fàcil veure-hi un vigilant de seguretat a les portes per evitar que hi tornessin a entrar els ocupes. Des de fa uns mesos ja no hi és, i la seva cadira ha deixat pas a l'anar i venir dels llogaters que habiten els pisos temporalment.

stats