Barcelona

Barcelona es conjura per desencallar, ara sí, la cobertura de la ronda de Dalt

Fa 34 anys que els veïns reclamen la transformació de la via i l'Ajuntament anuncia una comissió per acordar-ho

El tram entre l'avinguda Jordà i l'avinguda Vallcarca que s'ha d'unir amb la segona fase de la cobertura de la ronda.
4 min

BarcelonaUna "cicatriu" i un "deute històric" amb el districte d'Horta-Guinardó que, ara, tots els grups municipals es comprometen a resoldre amb un gran pacte de ciutat. L'Ajuntament de Barcelona ha reobert aquest divendres el debat entorn de la cobertura de la ronda de Dalt, un projecte que els veïns dels barris de Sant Genís, la Teixonera, Montbau i Font del Gos reclamen que s'executi per posar punt final a 36 anys d'aïllament, contaminació acústica i pol·lució. La transformació d'aquesta artèria era una de les mesures estrella del programa electoral dels socialistes i aquest divendres al Saló de Cent, i malgrat un cert grau d'escepticisme entre els representants de les associacions veïnals, s'ha fet un pas endavant amb fotografia de grups inclosa. Xavier Trias (Junts) i Daniel Sirera (PP) s'han compromès a posar a disposició de l'alcalde Jaume Collboni els seus onze i quatre regidors, respectivament, per desencallar d'una vegada per totes aquest projecte. A priori, tots els grups municipals estarien a favor de prioritzar la cobertura de la via, que Collboni ha comparat amb la remodelació de la plaça de Glòries.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Mitja hora abans que comencés el ple, Collboni ha anunciat un "principi d'acord" per cobrir la ronda de Dalt, que es materialitzarà en una comissió per "estudiar i avaluar les opcions de futur per al cobriment de la ronda amb el màxim diàleg", diu el comunicat municipal. De fet, el Ple ha avalat aquest divendres la creació d'aquest òrgan a través d'una moció del govern municipal. Però com a compromís polític, encara no hi ha calendaris ni pressupostos. “Són obres a llarg termini i que requereixen grans consensos polítics perquè necessiten molts diners i inversions durant molt de temps”, ha assegurat el líder dels socialistes, que ha afegit que és un pacte que s'ha de dissenyar per tal que “sobrevisqui” independentment de les forces polítiques que manin.

Els veïns han rebut la notícia amb una barreja de satisfacció, pel fet que es prengui seriosament aquest canvi urbanístic, i recel, perquè fa tres dècades que es van fer les rondes de circumval·lació i s'han incomplert les diverses propostes i compromisos polítics a què s'ha anat arribant. El portaveu dels veïns del barri de Montbau, Tony Mateo, ha recordat que la ronda es va fer a correcuita i amb diferències abismals per als residents entre els barris afectats per la construcció. A Sarrià, tot i els pocs veïns que hi vivien a prop, la ronda “va néixer coberta”, i a Nou Barris, tot i que només parcialment, el projecte va arrancar fa temps i ja s'està cobrint. “Horta-Guinardó continua esperant”, ha denunciat.

Ara que els plans municipals preveuen dotar Barcelona d'espais verds i acostar-la al seu pulmó verd, la serra de Collserola, així com construir la gran ciutat sanitària de la Vall d'Hebron, amb el trasllat de les consultes externes a l'altra banda de la ronda, els veïns esperen que, per fi, es desbloquegi el projecte. Amb tot, Mateo també ha avisat que no només cal transformar la via, sinó que cal fer-ho com més aviat millor. La primera i única fase de les quatre previstes en el projecte, la que uneix els barris de Sant Genís dels Agudells i la Teixonera, fa uns 200 metres, i l'execució ha trigat vuit anys. “Amb aquestes xifres trigaríem cent anys”, ha etzibat.

L'aval de Trias i Sirera

No és el primer cop que Collboni menciona aquest projecte entre les seves prioritats des que és alcalde de Barcelona: a més de portar-lo com un reclam electoral, en la compareixença amb motiu dels seus primers cent dies en el càrrec va assegurar que, durant aquest mandat, es cobrirà el tram que uneix l'avinguda Jordà (Sant Genís) i l'avinguda Vallcarca. Aquesta és la segona fase prevista per a la cobertura de la ronda, si bé la comissió que s'ha de crear ha de debatre què es farà a la superfície guanyada, és a dir, quins equipaments municipals s'hi instal·len. Les dues últimes fases, les més ambicioses en dimensió, encara s'han de debatre.

Malgrat que les negociacions estan a les beceroles, de moment, els socialistes ja compten amb els vots assegurats, almenys sobre el paper, de Junts i PP. “Donarem suport total a la cobertura de la ronda de Dalt", ha assegurat l'exalcalde convergent Xavier Trias, que ha afegit que el seu grup estarà a favor de qualsevol projecte d'aquest tipus, independentment de la situació dels seus grups en altres qüestions. "Vostè, alcalde, té deu regidors, jo en tinc onze", li ha dit, recordant que sumen majoria al ple. En la mateixa línia, el popular Daniel Sirera ha assenyalat que Collboni té els quatre regidors del PP per a aquest objectiu, si bé ha afirmat que cal prioritzar, també, el soterrament d'una part de la via, tal com reclamen els veïns. "Avui acceptem fer la fotografia tots plegats, però cal acabar-ho. La ciutat ho deu als veïns", ha insistit.

Des dels comuns, Janet Sanz ha lamentat que als anys 90 no es tingués la mateixa previsió i cura per a tota la ciutat a l'hora de crear la ronda. Si bé ha subratllat que amb l'alcaldessa Ada Colau es van fer "correccions" necessàries i que la fase 2 de les obres està "llesta per licitar-se" gràcies al mandat anterior, ha traslladat el suport del seu grup a la transformació d'aquesta artèria barcelonina. I en nom d'ERC, Jordi Coronas ha reclamat treballar en un projecte "que sigui viable" tècnicament i econòmicament.

stats