Barcelona

Primer pas per crear un nou pulmó verd al barri de la Bordeta

L'Ajuntament de Barcelona arriba a un acord amb Stellantis España, propietària de l'anomenada 'illa Citroën'

2 min
Nova ordenació de la coneguda com a illa Citroën

BarcelonaBarcelona ha fet aquest dijous el primer pas per dotar el barri de la Bordeta d'un nou pulmó verd. El govern municipal ha signat un conveni amb l'empresa Stellantis España que canviarà per sempre l'anomenada popularment illa Citroën. Aquesta illa, situada entre la rambla de Badal i el carrer de la Riera Blanca, és coneguda amb aquest nom per les instal·lacions automobilístiques de 18.924 m² que hi ha i que, arran d'aquest conveni, hauran de desaparèixer i donar pas a un nou parc de més de 21.000 m² i a la construcció de 210 pisos –100 dels quals públics de lloguer i 110 de privats– i nous equipaments.

La clau de l'acord està precisament en aquests 110 pisos privats. Segons ha explicat aquest dijous la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, el conveni estableix que l’empresa cedeix a l’Ajuntament el 80% del sòl i executa a l'espai privat els 110 pisos de mercat lliure. La previsió és que el nou pla urbanístic s’aprovi inicialment durant la tardor del 2024. Amb aquest objectiu, al conveni es recullen les bases del que ha de ser la modificació puntual del Pla General Metropolità (MPGM) que permetrà incorporar les parcel·les de l’empresa i un conjunt de sòls municipals i de domini públic de l’entorn per ampliar l’àmbit de l’actuació urbanística fins als 35.435 m².

Imatge de la futura ordenació de la 'illa Citroen'

La nova ordenació que es proposa dotarà d'un pulmó verd una zona –la dels barris de la Bordeta i de Sants-Badal– especialment densa de la ciutat. Per aconseguir-ho s'enderrocaran els edificis que ocupen la major part de l’illa Citroën i s'actuarà per millorar la connexió amb la rambla de Badal i, al mateix temps, amb els jardins de la rambla de Sants, el calaix que cobreix les vies del tren.

L'ampliació de l'Escola Cavall Bernat

La transformació del paisatge beneficiarà també l'escola pública de primària Cavall Bernat, que amb la nova ordenació guanyarà 1.024 m² i farà possible la seva ampliació. Tot i el pas decisiu d'aquest dimarts, el camí fins que el nou parc sigui una realitat encara serà llarg. L’Ajuntament de Barcelona tot just treballa en la redacció del MPGM, que abastarà la peça que queda delimitada pels carrers de la Constitució, rambla de Badal i Riera Blanca, i les instal·lacions de TMB de la Bordeta i el tram de la rambla de Badal entre el carrer de la Constitució i el ferrocarril.

La previsió és aprovar-la durant la tardor i després del planejament caldrà anar tramitant els instruments i plans urbanístics i llicències pertinents per tirar endavant la transformació. Mentre duri tot aquest procés, les instal·lacions de Stellantis mantindran l'activitat i oferiran els serveis automobilístics habituals.

stats