Barcelona

Primer pas per blindar l'expropiació de l'emblemàtica casa Buenos Aires de Vallvidrera

L'Ajuntament de Barcelona aprova inicialment una modificació urbanística per garantir la titularitat pública de l'edifici

La coneguda com a Casa Buenos Aires, a Vallvidrera, és un edifici modernista construït a finals del XIX.
15/10/2024
2 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ha reprès aquest dimarts un camí ja conegut: el de l'expropiació de la Casa Buenos Aires. La comissió d'Urbanisme ha aprovat inicialment una modificació del Pla General Metropolità (MPGM) per garantir la titularitat pública de l'antic hotel, al barri de Vallvidrera. L'objectiu és intentar blindar-ne l'expropiació, si bé encara s'està pendent que la justícia –que va anul·lar l'intent de l'anterior govern municipal– es pronunciï sobre el recurs presentat pel consistori.

Sense esperar a conèixer la decisió definitiva del Tribunal Suprem, l'Ajuntament ha mogut fitxa impulsant una nova modificació de l'MPGM. El nou redactat, que busca que l'hotel modernista passi a ser un equipament dotacional assistencial, pretén corregir algunes de les deficiències que la justícia va detectar en l'anterior planejament. La tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Laia Bonet, ha defensat que l'actual redactat "justifica plenament" la via de l'expropiació i en "blinda" l'ús públic.

La coneguda com a Casa Buenos Aires és un antic hotel modernista que fa dotze anys que va deixar de funcionar com a residència de gent gran (era la Llar Betània). El primer intent d'expropiació per part de l'Ajuntament va arribar després que la propietat, la congregació religiosa dels Pares Paüls, arribés a un acord de venda amb la societat London Private Company, que volia enderrocar l’edifici i convertir-lo en un hotel de cinc estrelles.

Durant la seva intervenció, Bonet ha defensat que la proposta actual per modificar l'MGPM "concreta la titularitat pública de l'edifici així com el seu ús" i el protegeix patrimonialment, cosa que implica que s'haurà de rehabilitar. A més, compta amb un altre paraigua normatiu que no tenia l'intent del 2020, que és l'MPGM d'equipaments de l'Àrea Metropolitana que ara ja està en vigor. El cost estimat per adaptar l'edifici a l'ús dotacional i assistencial és de 3,9 milions d'euros.

L'aprovació inicial d'aquesta modificació ha tirat endavant amb els vots del PSC, Junts, Barcelona en Comú i ERC, que han reivindicat la importància de garantir un equipament per al barri de Vallvidrera. Des del PP, el portaveu, Juan Milián, ha alertat que la mesura té el risc de quedar en paper mullat si el Tribunal Suprem acaba retornant la titularitat de l'edifici a la propietat.

Un camí conflictiu

Les gestions al voltant de la Casa Buenos Aires han sigut sempre conflictives. Més enllà dels recursos als jutjats contra l'expropiació, la decisió també va portar l'actual portaveu de Barcelona en Comú i anterior regidora d'Urbanisme, Janet Sanz, va haver d'afrontar una querella penal per "coacció i amenaces", que la justícia va acabar arxivant després de dos anys.

En paral·lel, la gestió de l'antic hotel també va ser notícia per la decisió dels Mossos d'Esquadra de desallotjar la vintena de joves que durant un any i mig van ocupar l'edifici per evitar que la congregació religiosa Pares Paüls enderroqués l'edifici per fer-ne un hotel.

stats