Noves mesures contra el soroll a Ciutat Vella: terrasses i restauració hauran de tancar una hora abans
Les botigues d'alimentació també hauran d'abaixar la persiana a les deu de la nit per evitar concentracions de gent
BarcelonaLes accions per pal·liar els excessos de soroll a la nit a Barcelona es van estenent als diferents punts crítics que ha detectat l'Ajuntament. El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha anunciat avui les noves mesures als barris del Raval i el Gòtic, concretament per a les quatre zones acústicament tensionades en horari nocturn (ZATHN) que han assenyalat els estudis de soroll. Es tracta del carrer Joaquín Costa, la plaça dels Àngels i la plaça Emili Vendrell, pel que fa al Raval, i la plaça George Orwell i el carrer Escudellers, pel que fa al Gòtic. En aquestes zones els bars i restaurants hauran de tancar a les dues de la matinada, les terrasses a les 23 h i les botigues d'alimentació a les 22 h. Concretament, les mesures afectaran 53 locals de restauració, 13 terrasses i 90 establiments comercials. En total hi ha unes 600 terrasses al districte de Ciutat Vella. Per tant, el regidor ha admès que caldrà anar "revalorant l'impacte de les mesures i identificar si hi ha altres zones" on també se superen els decibels acceptables.
"L'alta concentració d'activitats econòmiques provoca concentració de gent fins a altes hores de la matinada", ha subratllat el regidor. Per evitar que la concentració continuï tot i el tancament dels establiments, també s'aprovarà que "els serveis de neteja i la Guàrdia Urbana adaptin les seves rutes a aquests horaris", ha afegit Rabassa, que ha dit que es preveu que en un mes les mesures entrin en vigor.
L'objectiu és aconseguir que els veïns i veïnes puguin "dormir més i millor", és a dir, "garantir la continuïtat del son". I és que cal tenir present que al carrer Joaquín Costa, la plaça dels Àngels i la plaça Emili Vendrell hi viuen aproximadament uns 8.000 veïns, i a la plaça George Orwell i al carrer Escudellers, uns 4.500. Tots ells amb entorns on "els sonòmetres han registrat pics de soroll que superen el límit de decibels en 10 dècimes", ha explicat Rabassa.
Els establiments i sectors afectats han rebut amb disgust la mesura, especialment les botigues d'alimentació que tenen bones vendes en la franja de la nit. "Nosaltres hem de poder menjar", diu un botiguer de Joaquín Costa a l'ARA, i afegeix que els clients normalment hi van quan és massa tard i els han tancat altres supermercats. Una botiguera del mateix carrer també subratlla que és quan surten de la feina que molts veïns entren a comprar alguna cosa i especialment, admet, alcohol: "És el que ens dona més diners. Si tanquem abans, què farem?".
Per a les terrasses, el problema no és dels qui seuen a prendre alguna cosa: "No és culpa dels restaurants, sinó de l'incivisme", etziba una cambrera d'un local, que lamenta que sempre acabin pagant els mateixos: "Sembla que educar la gent és més complicat", afegeix mentre serveix una de les taules de la plaça George Orwell. A la plaça Emili Vendrell, altres companys de professió se sumen a les queixes per les mesures: "No en tenim cap culpa, però ens han arribat a tirar ous des dels balcons. Això és un bar, què volen que hi fem? A mitjanit sembla una hora prudent, però tancar a les onze...", es lamenta un dels treballadors.
Els patinets i la recollida de la brossa fan soroll
A part de la restricció horària, que és la mesura més destacada, s'establirà que les cadires i taules de les terrasses hagin de tenir taps de plàstic i s'hagin de recollir amb cadenes plastificades. De la mateixa manera, es configuraran plans d'inspecció específics, i es reforçaran les tasques de neteja i control per garantir el compliment "del paquet de mesures en resposta a les necessitats del son", com s'hi ha referit Rabassa. També s'intentarà informar els ciutadans de pràctiques diàries que influeixen en els nivells de soroll. Un exemple: els restaurants llencen el vidre durant la nit.
Aquestes mesures s'emmarquen en el Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030 de l'Ajuntament de Barcelona i se sumen a les ja vigents a Ciutat Vella, com la limitació de circulació amb patí de nit, o la modificació d'horaris i rutes d'alguns serveis de neteja perquè generaven molèsties en la recollida de la brossa. "També s'han fet i es continuaran fent campanyes de prevenció i comunicació i alguna prova pilot, com una en què treballem per millorar el sistema de tancament de finestres", ha detallat Rabassa.
El dia 2 d'agost l'Ajuntament va anunciar mesures semblants per a les terrasses del carrer Enric Granados, una altra ZATHN, i com ja va fer el regidor de l'Eixample, Pau González, Rabassa ha recalcat la "importància de fer una feina quirúrgica per adaptar les mesures a les necessitats de cada zona". Les restriccions horàries anunciades s'hauran de comunicar als establiments afectats, que tindran un mes per fer al·legacions i, un cop respostes totes, es podran aprovar i entraran en vigor, previsiblement al setembre.